Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ece Güneş, Antalya’da son dönemde büyüyen koşu topluluklarından RunAktif üyeleriyle bir araya geldi. “Antalya’da yalnız koşmak istemeyenler aynı parkurda buluşuyor” başlığıyla yayımlanan haberin ilk bölümünde, koşunun bireysellikten çıkıp nasıl kolektif bir deneyime dönüştüğü ele alındı.
Antalya’da son dönemde büyüyen koşu topluluklarından biri olan RunAktif, yalnızca spor yapan insanların bir araya geldiği bir grup değil; farklı mesleklerden, yaşlardan ve hayat hikâyelerinden insanların ortak bir ritimde buluştuğu sosyal bir alan haline geliyor. Haftalık antrenmanlar, yarış organizasyonları ve sahil parkurlarında yapılan koşular sayesinde topluluk üyeleri hem fiziksel hem sosyal anlamda yeni bir yaşam alanı kuruyor.
“KOŞU GRUBUNDAN ÇOK DAHA FAZLASINI GÖRDÜM”
Yaklaşık dört ay önce RunAktif’le tanıştığını anlatan gazeteci Ece Güneş’in deneyimi de bu topluluğun neden farklı görüldüğünü ortaya koyuyor. Antalya Zeytinköy Atletizm Sahası’nda çarşamba akşamları yapılan antrenmanlara bir arkadaşının davetiyle katılan Ece, ilk gün yaşadığı hissi şöyle anlatıyor:
“İlk kez gittiğimde bir koşu grubundan çok, sohbetin ve tanışıklığın da ritme eşlik ettiği bir buluşmaya girmiş gibi hissettim. Yanınızda koşan biriyle sadece kilometre paylaşmıyorsunuz. Bir ziraat mühendisiyle bitki koruma yöntemlerini, bir iş güvenliği uzmanıyla risk kavramını, bir aşçıyla yemek tariflerini konuşabiliyorsunuz.”
“KOŞU HAYATIN İÇİNE YAYILAN BİR ALIŞKANLIK”
RunAktif’in kurucuları Yılmaz ve Nilgün Tongul, topluluğun 2025 yılında Antalya’da koşuya başlamak isteyen ya da kendini geliştirmek isteyen insanların bir araya gelmesiyle oluştuğunu söyledi. Topluluğun ortaya çıkış hikâyesini anlatan Yılmaz ve Nilgün Tongul, “RunAktif, sürdürülebilir aktif koşunun sadece antrenman değil, hayatın içine yayılan bir alışkanlık olabileceğini düşünen kişilerin ‘daha iyi bir ben’ hedefiyle bir araya gelmesiyle doğdu” ifadelerini kullandı. Antalya’nın koşu için önemli avantajlar sunduğunu belirten Tongul çifti, “Bu şehir koşuyu zorunlu bir spor olmaktan çıkarıp doğal bir yaşam pratiğine dönüştürebilecek potansiyele sahip. Biz RunAktif olarak bu potansiyeli görünür ve sürdürülebilir kılmayı amaçlıyoruz” dedi.
“KİMSE KİMSEYLE KIYASLANMIYOR”
Toplulukta belirli bir profil olmadığını ifade eden kurucular, farklı yaş gruplarından ve farklı mesleklerden insanların birlikte koştuğunu söyledi. “İlk kez koşuya başlayanlar da var, uzun süredir koşanlar da” diyen Tongul çifti, RunAktif’te rekabet yerine devamlılığın önemsendiğini belirtti.

“HERKES KENDİ TEMPOSUYLA İLERLİYOR”
Koşunun kendileri için yalnızca spor olmadığını vurgulayan kurucular, “Koşu bizim için aynı zamanda uyku düzenini, beslenmeyi, zihinsel dayanıklılığı ve hayatla kurulan ilişkiyi etkileyen bir yaşam biçimi” diye konuştu. Toplulukta herkesin kendi temposunda ilerlediğini anlatan Tongul çifti, “RunAktif’te kimse kimseyle kıyaslanmaz. Hızlı olmak ya da uzun koşmak zorunda değilsiniz. Başlamak yeterlidir” ifadelerini kullandı. (DEVAMI YARIN)






