Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı, 174 kişinin de mahsur kaldığı teleferik kazasına ilişkin, aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu 5'i tutuklu 12 şüpheli için hazırlanan iddianame şüpheliler için 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' ve 'trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma' suçlarından 27'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. CHP'li Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna 2’nci kez yapılan itiraz da reddedildi. Karara bir tepki de Antalya Kepez Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Reşat Oktay'dan geldi. Oktay, “Biz Mesut Bey’in yargılanmasına değil, tutuklanmasına karşıyız. Seçilmiş bir yöneticinin yeri cezaevi değil, makamıdır” dedi.

TELEFERİK KAZASINDA SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

Ramazan Bayramı'nın üçüncü günü olan 12 Nisan'da Antalya'nın Konyaaltı ilçesindeki Sarısu-Tünektepe teleferik hattında bulunan bir teleferik direği devrilip seyir halindeki bir kabine çarptı. Kabinin parçalanması sonucu Avukat Memiş Gümüş hayatını kaybederken, 17 kişi de yaralanmıştı. Kaza sonrası tamamen duran teleferik kabinlerinde mahsur kalan 174 kişi, yaklaşık 1 gün süren çalışmalardan sonra tahliye edildi. Teleferik kazasına ilişkin bilirkişi raporu da geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, makine mühendisi bilirkişi Hakkı Coşkun, iş güvenliği bilirkişi makine mühendisi İsmail Denizlioğlu ve iş güvenliği bilirkişi Oktay Büyükkurt tarafından hazırlanan 52 sayfalık bilirkişi raporu başsavcılığa sunuldu. Kazaya ilişkin bilirkişi raporunda, Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın olurunun yeterli olduğu belirtilirken, sonrasında ise inşaat mühendisi onayı ve imzasının bulunmadığı ifadesine yer verilmişti.

Akdeniz'de 19 Mayıs coşkusu Akdeniz'de 19 Mayıs coşkusu

Detay Teleferik

TELEFERİK KAZASINA İLİŞKİN BİLİRKİŞİ RAPORUNDA NELER VAR?

Teleferik kazasına ilişkin bilirkişi raporunda ayrıca Mega Tower AŞ'nin üzerine düşen yükümlülükleri aksatması ve kaza öncesi teleferiği kullanan kişilerin halatta kıvılcım olduğu ihbarında bulunmalarına rağmen teleferiği durdurarak kabinindeki kişilerin can ve beden emniyeti için üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesinin kaza etkenlerinden olduğu ifade edildi. Teleferik direğindeki bakım ve onarımların yerine getirilmemesinin kazanın önemli etkinlerinden olduğu vurgulanan raporda, "Bu sorumlulukların Anet AŞ'nin de olduğunun kabulü durumunda 12 Nisan 2024'te kaza tarihinde Anet AŞ'nin genel müdür vekili sıfatıyla Ahmet Buğra Samsunlu'nun işveren vekili olarak değerlendirilip sorumluluğu bulunup bulunmadığı sayın savcılığınızın takdirindedir. Mesut Kocagöz'ün kazanın olduğu 12 Nisan 2024'te genel müdür ya da işveren sıfatı olmaması sebebiyle kazada sorumluluğunun olup olmadığının takdiri yine sayın savcılığınızdadır." ifadesi kullanıldı. Bilirkişi raporunda, kaza bölgesinde tork sıkılama kontrollerinin yapıldığı 5 ve 6 nolu teleferik direkleri, kopmuş cıvatalar, somunlar, zarar gören makara ve parçalarının fotoğraflarına da yer verildi.

Teleferik Kazasında Kontrol Odasında Yaşananların Kamera Görüntüleri

TELEFERİK KAZASINA İLİŞKİN İDDİANAME TAMAMLANDI

Konyaaltı'da 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı, 174 kişinin de mahsur kaldığı teleferik kazasına dair, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 12 şüpheli için hazırlanan iddianame tamamlandı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 36 sayfalık iddianamede 3'ü çocuk 16 müşteki ve suçtan zarar gören 146 kişi yer aldı. İddianamede eski ANET Genel Müdürü ve mevcut Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'le birlikte genel müdür yardımcısı A.B.S., E.K.B., S.T., O.E., S.Y., S.K.'nin ‘asli kusurlu’, diğer şüpheliler O.K., K.K., H.A., A.A. ve Ö.E.'nin ise ‘tali kusurlu’ oldukları belirtildi. İddianamede dikkat çeken bir detayda ise şüpheli S.K.'nin teleferik tesisinde elektrik teknikeri olarak çalıştığı, şüphelinin dosyasında ilkokul diplomasının yer aldığı ancak ustalık ya da mesleki yeterlik belgesinin bulunmadığı vurgulandı. Şüphelilerin ifadelerinde suç isnadını kabul etmediklerini dile getirdiği iddianamede, şüphelilerin ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ ve ‘trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma’ suçlarından 27'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Mesut Kocagöz Chp Sözcüsü

TELEFERİK KAZASI: TUTUKLULUĞA YAPILAN İKİNCİ İTİRAZ DA REDDEDİLDİ

Teleferik kazasıyla ilgili aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de olduğu 5 kişi tutuklanmış, Kocagöz’ün tutukluluğuna yapılan itiraz ise reddedilmişti. Ret kararının ardından Kocagöz’ün avukatları tutukluluğa tekrar itiraz için savcılığın istediği bilirkişi raporunu bekledi, rapor 3 Mayıs’ta dosyaya eklendi. 6 Mayıs’ta adliyeye gelen avukatları, Kocagöz'ün ANET Yönetim Kurulu Başkanlığından daha önce istifa ettiği, bu nedenle kazada herhangi bir hukuki sorumluluğu bulunmadığı gerekçesiyle, dosyaya yeni eklenen bilirkişi raporu doğrultusunda tutukluluğa itiraz etti.  CHP'li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün tutukluluğuna yönelik yapılan ikinci itiraz da reddedilmesinin ardından dosya ağır ceza mahkemesine gönderildi. İddianamenin hazırlandığı ve duruşma tarihinin belirleneceği ifade edildi.

"BİZİM YARGILAMAYA DEĞİL TUTUKLAMAYA İTİRAZIMIZ VAR"

Antalya Kepez Belediyesi eski Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediye Meclisi eski üyesi Dr. Mustafa Reşat Oktay, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki ANET A.Ş. tarafından işletilen teleferikte yaşanan 1 kişini öldüğü, 7 kişinin ise yaralandığı kazaya ilişkin değerlendirmede bulundu. 14 Nisan 2024 Pazar günü tutuklanan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün tutuklu olmasına tepki gösteren Oktay, “Halkın iradesiyle seçilmiş bir belediye başkanıdır. Onun yeri cezaevi değil, makamıdır. Binlerce insan Mesut Bey’e oy vererek yaşadıkları ilçeye bir belediye başkanı seçmişler. Bu soruşturmalar sürebilir, yargılama da sürebilir. Bizim yargılamaya değil, tutuklamaya itirazımız var” dedi. Kocagöz’ün kaçma ya da delilleri karartma ihtimalinin olmadığını kaydeden Oktay, “Çünkü artık o şirketin yöneticisi değil. Belediye başkanı olarak kamuoyuna mal olmuş bir kişi. Soruşturulsun, diğer bürokratlarla birlikte hakkında dava açılması gerekiyorsa açılsın. Halkın iradesiyle seçilmiş bir belediye başkanının makamında değil de cezaevinde tutuluyor olması bir noktada vicdanları yaralıyor. Bunu siyasetin bir konusu yapmanın da bir anlamı yok” diye konuştu.

"TELEFERİK'TE TÜM BAKIMLAR YAPILMIŞ, 8 YILI ÇÖPE Mİ ATACAĞIZ?"

ANET Şirketi’nin sadece teleferiği işletmediğini, otoparklar ve mezbaha gibi yerleri işlettiğine de değinen Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

  • “Şirket genel müdürü olması sebebiyle bu tür konuları alt bürokrasisine yaptırır. Orası 8 yıldır işletiliyor. Bugüne kadar yapılması gereken tüm bakımlar yapılmış. Son yapılması gereken bir bakım esnasında da bu istenmeyen olay olmuş. 8 yılı çöpe mi atacağız? Buranın bir kara kutusu olması lazım, bunlara bakılmalı ve bu bir süreç. Bu süreçte bir belediye başkanının tutuklu kalması kamuoyu vicdanını yaraladığı için bu konuya itiraz ediyoruz. Suçlu ise adalet hepimize lazım. Yargılama olur ve suçluysa ceza varsa da çekilir. Ama bu yükü Mesut başkan ve birkaç bürokrat üzerinden yürütmek kamuoyunu rahatlatmıyor.”  
Muhabir: HANDE TURAN KUMAŞ