Karaman Ayrancılılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANT'AYDER) Başkanı Ahmet Dikici, Türk Dil Bayramı'nın 748. yıldönümü dolayısıyla önemli bir yazılı açıklama yayınladı. Başkan Dikici, 13 Mayıs 1277 tarihinde Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçeyi resmi dil ilan etmesinin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, Türk Dili'nin önemine dikkat çekti. Dikici, Karamanoğlu Mehmet Bey'in asırlar önce başlattığı Türkçe sevgisinin, Yunus Emre'nin içten dizelerinde can bulduğunu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vizyonerliğiyle çağdaş bir kimlik kazandığını ifade etti.

TÜRK DİLİNİN ÜÇ ÖNEMLİ İSMİ

Türk dilinin ve kimliğinin oluşumunda kilit rol oynayan 3 büyük şahsiyetin Karamanoğlu Mehmet Bey, Yunus Emre ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olduğunu belirten Ahmet Dikici, "Onları birleştiren en temel özellik, Türkçe'ye duydukları derin sevgi ve onu kararlılıkla savunmalarıdır" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında bu üç önemli ismin Türk diline yaptığı katkıları detaylandıran Dikici, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 1277 yılında yayınladığı tarihi fermanla Türkçenin devletin her kademesinde kullanılmasının önünü açtığını ve bu adımın Türk kimliği ve kültürel bağımsızlığı için güçlü bir ifade olduğunu vurguladı.

Yunus Emre'nin 13. ve 14. yüzyıllarda halkın konuştuğu sade Türkçeyle yazdığı şiirlerle, Türkçenin anlatım zenginliğini ve samimiyetini ortaya koyduğunu belirten Dikici, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ise Harf Devrimi ve Türk Dil Kurumu'nun kuruluşuyla Türkçenin modernleşmesine ve milli birliğin güçlenmesine büyük katkı sağladığını dile getirdi.

Atatürk'ün "Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır" sözünü hatırlatan Dikici, Atatürk'ün Türkçeye verdiği önemi bir kez daha altını çizdi.

Atatürk Türk Dili

"TÜRKÇE'MİZE SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU"

Karamanoğlu Mehmet Bey, Yunus Emre ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk diline sahip çıkma ve onu geliştirme noktasındaki ortak idealine vurgu yapan Dikici, şunları kaydetti: "Onların bu değerli mirası, bugün bizlere de Türkçe'mizi koruma, geliştirme ve gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu yüklemektedir."

Muhabir: DUYGU TEKİN