Kentin adlandırmasının kaynağı, Antalya’nın isim babası olması nedeniyle 2004 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan heykel, Kale Kapısı Mevkii’nde, tarihi Saat Kulesi’nin karşısındaki küçük meydanda yer alıyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan heykelin önü eylemlere ve bazı şenliklere ev sahipliği yapıyor.
EYLEM VE ŞENLİK ALANI
Antalya’da eylemlerin ve bazı küçük şenliklerin düzenlendiği Attalos Heykeli Türkmenistanlı sanatçı Meretguly Öwezov’un eseri olan 2.60 m yüksekliğindeki heykel, 1.40 m yüksekliğinde traverten bir altlık üzerinde duruyor. Antalya’nın en önemli simgeleri arasında yer alan heykel büyük ilgi görüyor. Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde STK, dernek, sendika ve siyasi partilerin eylem alanı olarak belirlenen Attalos Heykeli aynı zamanda turistlerin en çok fotoğraflaştırdığı alan olarak biliniyor.
ATTALOS HEYKELİ HAKKINDA
Bergama Kralı olarak kurduğu Antalya’nın ilk kentleşme sürecini başlatan II. Attalos’un bronz heykeli günümüzde Antalya’nın simgelerinden bir olmuştur. Kentin adlandırmasının kaynağı, Antalya’nın isim babası olması nedeniyle 2004 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan heykel, Kale Kapısı Mevkii’nde, tarihi Saat Kulesi’nin karşısındaki küçük meydanda yer alır. Meydan, heykelin dikilmesi ile halk tarafından Attalaos Meydanı olarak anılmaya başlamıştır. Türkmenistanlı sanatçı Meretguly Öwezov’un eseri olan 2.60 m yüksekliğindeki heykel, 1.40 m yüksekliğinde traverten bir altlık üzerinde durmaktadır.
Attaleia’nın kurulduğu Kaleiçi’ne yönelik heykelin üst gövdesi çıplak olup, sağ elinde, üzerinde Zafer Tanrıçası Nike’nin bulunduğu kraliyet asası tutmaktadır. Tümüyle başka bir eserin kopyası olmayan heykelin yapımında Berlin Bergama Müzesi’nde bulunan bir gövde ile aynı müzeden farklı bir heykele ait bir II. Attalos başı örnek olarak kullanılmıştır.