Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Gebiz bölgesinde yer alan Uçansu Şelalesi on binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktası. Dünyanın ve yurdun her bölgesinden ziyaretçi ağırlayan şelale büyük ilgi görüyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde ziyaretçilerin akınına uğrayan şelaleleri görmek için ormanın içinden geçilen dar toprak yoldan gitmek biraz zor olsa da yolun sonunda saklı bir cennetle karşılaşmak, tüm bu zahmete değdiğini hissettiriyor.

YEŞİL İLE MAVİ TONLAR AYNI ALANDA

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Gebiz bölgesinde yer alan Uçansu Şelalesi ziyaretçi akınına uğruyor. Yeşilin arasında kalan mavi olarak bilinen şelaleyi görmek için yılın 12 ayı on binlerce ziyaretçi yola koyuluyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde ziyaretçilerin akınına uğrayan şelaleleri görmek için ormanın içinden geçilen dar toprak yoldan gitmek biraz zor olsa da yolun sonunda saklı bir cennetle karşılaşmak, tüm bu zahmete değiyor.

TÜRKİYE’NİN EN UZUN YÜRÜYÜŞ YOLU

Zahmetli bir yolculuğun ardından mavinin en güzel tonuna ulaşan ziyaretçiler Uçansu Şelalesinin soğuk sularında yüzme imkanı buluyor. İlk karşılaşılan Aşağı Uçansu Şelalesi, 51 metre yükseklikten dökülüyor. Şelalenin önünde, etrafındaki orman örtüsünün rengini alan yaklaşık 4 metre derinliğinde berrak bir havuz yer alıyor.

UÇANSU ŞELALESİ'NE NASIL GİDİLİYOR?

Yukarı Uçansu ve Aşağı Uçansu olarak ikiye ayrılan Uçansu Şelalesi, Antalya şehir merkezine 65 kilometre mesafede, Serik’e bağlı Gebiz’deki, Akçapınar Mahallesi’nde bulunuyor. Şelale, Havutlu ve Bal Dereleri’nin birleşmesi ile oluşan Uçansu Deresi’nin üstünde, deniz seviyesinden 400 metre yüksekte yer alıyor. Şelaleler aynı zamanda, ülkemizin işaretlenmiş en uzun ikinci yürüyüş rotası olan Aziz Paul Yolu üzerinde. Bu rotayı yürüyenler, şelaleleri görme fırsatı buluyor.

70 METRE YÜKSELİK

Çam ağaçlarının arasından 70 metre yükseklikten dökülen Yukarı Uçansu Şelalesi’ni görmek isteyenleri ise yukarı doğru çıkan patikayı izleyecekleri ortalama 1 saat süren yürüyüş bekliyor. Karşılaşılan manzara ise kendisine hayran bıraktıracak kadar güzel. Doğal havuzu daha küçük olan bu şelalenin zirvesinde, çökmeden kalmış bir kaya yapısı mevcut. Bu üst kısmın arka tarafında oluşan dev kazanına, ‘Kral Havuzu’ deniyor. Derinliği 1,5 ila 4 metre arasında değişen Kral Havuzuna, yeşilliklerin arasından yer yer işaretli patikadan tırmanmak gerekiyor.  Doğanın içerisinde tüm güzelliğiyle duran ve daha çok keşfedilmeyi bekleyen Aşağı ve Yukarı Uçansu Şelaleleri, doğa tutkunlarına ve fotoğraf meraklılarına her mevsim farklı manzaralar sunuyor.

LAVABOLAR TAHRİP EDİLMİŞ

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Gebiz bölgesinde yer alan Uçansu Şelalesi'ni on binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Dünyanın ve yurdun her bölgesinden ziyaretçi ağırlayan şelale büyük ilgi görüyor. Buna rağmen şelale çevresinde inşa edilen tuvalet ise tahrip edilmiş durumda. Bu nedenle şelaleyi ziyaret eden turistler lavabo ve tuvalet sorunu yaşıyor. 


 

Muhabir: BÜLENT ÖNER