Dünyada sadece Akdeniz bölgesinde yetişen ve Antalya’nın Kemer ilçesinde yayılış gösteren Kemer Orkidesi (Ophrys climacis) endemik bitkilerden biri. Antalya’nın yerli halkı tarafından salep yapımında kullanılan bitki şu anda nesli tükenme tehlikesi altındandır.

TÜRKİYE 12 BİN BİTKİ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR  

Türkiye bitki türleri konusunda son derece zengin bir ülke. Koskoca bir Avrupa kıtasında 12 bin bitki Türü bulunurken yüzölçümü bakımından dünyada 37’inci sırada bulunan Türkiye ise 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Yüzölçümü olarak küçük olan Türkiye koskoca bir kıtaya kafa tutabiliyor. Bu bitkilerin yetiştiği en önemli yer ise Antalya.

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA

Antalya’da şu anda yayılış gösteren ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan 44 bitki türü var. Bunlardan biri de sadece Akdeniz Bölgesinde yetişen ve adını yetiştiği yerden alan Kemer orkidesi. Antalya halkı için çok özel olan bu çiçek maalesef yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Eğer acil bir önlem alınmazsa bu yerli halk için özel bir yeri olan çiçek yok olup gidecek.

KEMER ORKİDESİ SALEP YAPIMINDA KULLANILIYOR

Kemer Orkidesi salep yapımında kullanılan önemli bir bitkidir. Fakat bu özelliği onun neslinin tükenmesine nede olmaktadır.  Salep yapımı için bilinçsizce sökülen ve doğal alanı tahrip edilen bu bitki aslında Antalya halkı için oldukça manevi bire değere sahiptir. Pek çok Antalyalı vatandaşın çocukken topladığı ve evlerine götürüp annelerine salep yapması için verdiği bu çiçek için eğer önlemler alınmazsa sadece anılarda kalacak.

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP