Arabuluculuk, gelişmiş ülkelerin hukuk sisteminde yer alan, alternatif uyuşmazlık çözümleri üreten bir yöntemdir. Türkiye’de de aktif bir şekilde bu sistem uygulanmaktadır. Bu konuda mesleği merak eden kişiler ise arabulucu nasıl olunur şeklinde araştırma yapıyorlar. Sizler için detayları sunuyoruz…

Kimler arabulucu olabilir sorusunu detaylı olarak yanıtlarken aynı zamanda başvuru şartları ve maaşlara dair de bilgiler verdik. Ek olarak arabuluculuk nedir sorusunun da detaylı yanıtını bulabileceksiniz. Arabulucu olma şartları nelerdir? İşte yanıtı…

Arabuluculuk Nedir?

Arabulucu nasıl olunur sorusunu yanıtlamadan önce ilgili yöntem ve sistem hakkında geniş bilgilere yer verelim. Arabuluculuk; tarafların anlaşmazlıklarını çözmek için mahkemeye gitmeden önce, tasarruf edilebilecek alanlara bağlı kalmak kaydıyla, uzman ve tarafsız bir kişinin yardımını alarak anlaşmazlığı kendi aralarında çözme sistemi olarak tanımlanabilir.

Günümüzde üçüncü kişi kapsamında arabulucu olmak istiyorum diyenler için bazı şartlar belirlenmiştir.  Bu şartları sağlayan ve arabuluculuk sınavında başarılı olan herkes, mesleğe giriş yapabilmektedir. Arabuluculuk şartlarını daha sonra irdeleyeceğiz. Peki, nasıl arabulucu olunabilir? Bu soruyu detaylı olarak yanıtlayalım…

Kimler Arabulucu Olabilir?

Nasıl Arabulucu Olunur?

Arabulucu nasıl olunur sorusuyla alakalı olarak en çok sorulan bir diğer soru ise kimlerin arabulucu olabileceğine dairdir. Kimler arabulucu olabilir sorusunda, ilgili eğitimleri tamamlayarak sınavlarda başarı gösteren herkesin bu görevi yapabileceğini belirtebiliriz.

Arabuluculuk eğitimine dahil olmak için ise şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Arabuluculuk kimler yapabilir sorusu için temel olarak şartları sağlamak önemlidir. İşte arabulucu olma şartları…

1- Arabulucu Olma Şartları

Arabulucu nasıl olunur sorusunun temel gerekliliği, şartları yerine getirmektir. Arabuluculuk şartları ise eğitim seviyesi, mesleki deneyim ve sınav başarısı şeklinde üç farklı kategoride oluşturulmuştur.

Arabulucu olma şartları 2024 yılı için şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Hukuk Fakültesi mezunu olmak,
  • Mezuniyet sonrası dönemde 5 yıllık mesleki deneyime sahip olmak,
  • Terör örgütleriyle irtibatlı ya da iltisaklı olmamak,
  • Görev yaptığı dönemde hiçbir suça karışmamış olmak ve bu konuda adli sicilin temiz olması,
  • İlgili eğitimleri tamamlayarak arabuluculuk sınavında başarı göstermek,

Arabuluculuk başvurusu için temel gereksinimler bu şekildedir. Bu şartları incelediğimizde hukuk fakültesi mezunu olma şartının olduğunu görebiliriz. Bu da “arabulucu olmak için hukuk mezunu olmak şart mı” şeklindeki sorunun yanıtı niteliğindedir.

Arabulucu ne iş yapar, ne demek, başvuru şartları gibi konuları inceledik. Şimdi arabulucu nasıl olunur sorusu için süreci açıklayalım.

Önerilen içerik: 657 Memur Olma Şartları

Arabulucu Nasıl Olunur? Detaylar…

Arabuluculuk mesleğine dair hukuk danışmanları, avukatlar ve diğer birçok meslek grubundaki kişiler tarafından yoğun ilgi var. Ancak belirlenen şartlar arasında hukuk mezunu olmak yer aldığından dolayı herkesin bu görevi yapamayacağını belirtmiş oluyoruz. Kimler arabulucu olabilir sorusunda da yanıtladığımız üzere temel gereksinim, belirlenen şartları yerine getirmektir.

Arabulucu nasıl olunur? Başvuru ve sonraki süreç hakkındaki detaylı bilgiler şu şekildedir:

  • Arabulucu olmak istiyorum diyen kişiler, öncelikle 4 yıllık Hukuk Fakülteleri’nden mezun olması gerekir.
  • Sonraki süreçte avukat ya da meslekle ilgili başka bir görevde en az 5 yıl deneyim sahibi olunması gerekiyor. 5 yıllık deneyim hesabı ise Adalet Bakanlığı’nın kendi yöntemlerine göre yapılmaktadır.
  • Diğer şartlarından yerine getirilmesi halinde arabuluculuk eğitimi hakkında süreci başlatabilirsiniz. Eğitimler konusunda bağlı olduğunuz şehrin Barolar Birliği’nden destek alabilirsiniz.
  • Daha sonra Adalet Bakanlığı’nın duyurularını takip ederek arabuluculuk sınavına girmeniz gerekir. İlgili sınav, bakanlığın belirlemesi üzerine klasik ya da test usulünde yapılabilmektedir.
  • Sınavı başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alacağınızı belirtelim. Arabuluculuk sertifikasına sahip olduğunuzda görevi yapmaya başlayabilirsiniz.

Mahkemelerde arabulucu nasıl olunur sorusunun yanıtı temel olarak bu şekildedir. Bu konuda en çok sorulan devlet memuru arabuluculuk yapabilir mi sorusu için şu yanıtı verebiliriz: Devlet Memurları, ilgili kanun çerçevesinde bağlı olduğu görev haricinde herhangi başka bir iş ya da ticari faaliyetler gerçekleştiremezler.

Arabuluculuk Sınavı Zor Mu?

Kimler Arabulucu Olabilir?

Arabulucu nasıl olunur sorusunu detaylı olarak yanıtladık. Peki, bu mesleğe adım atmak için gerekli olan arabuluculuk sınavı zor mu? İşte sınav hakkında bilgiler:

  • Arabuluculuk sınavı, test ya da klasik usuldü, Adalet Bakanlığı’nın belirleyeceği bir kuruma yaptırılabilmektedir. Genellikle bu kurumlar ÖSYM ekseninde belirlenmektedir.
  • Arabuluculuk sınavında yanlışlar doğruyu götürmez. Bu anlamda 100 soruluk sınav üzerinde yaptığınız doğru kadar puan alırsınız.
  • İlgili sınavda baraj puanı 70’tir. Yani 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılırlar.
  • Arabulucu nasıl olunur sorusu için bu sınavda herhangi bir sınır bulunmuyor. Yani istediğiniz kadar bu sınavda şansınızı deneyebiliyorsunuz.

Arabuluculuk Başvurusu Nereye Yapılır?

Arabulucu olmak istiyorum diyen kişiler, sınav için ÖSYM merkezlerine başvuru yapabiliyorlar. Ayrıca gerekli belgelerin toplanması ve teslim edilmesi gibi diğer süreçlerin tamamı Adalet Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Yani arabulucu nasıl olunur sorusunda başvuru ve diğer süreç için Bakanlık ile muhatap oluyorsunuz.

Arabulucu Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Arabulucu olma şartlarında belirtildiği üzere bu mesleğe giriş yapabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu olmak şarttır. Konuyla ilgili arabulucu olmak için hangi bölüm okunmalı şeklinde diğer mesleklere sahip kişiler çokça araştırma yapıyor. Özellikle mali müşavir gibi İİBF mezunu kişiler, arabulucu yapıp yapamayacaklarını belirtiyorlar.

Arabulucu olmak için Hukuk Fakültesi haricinde İİBF vb. hiçbir fakülte bölümü kabul edilmemektedir. Ayrıca 5 yıl deneyim şartı da aranmaktadır.

İlginizi çekebilir: Bağkur Primi Ne Kadar Oldu?

Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi 2024

Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi

Arabulucu nasıl olunur sorusunu soran kişilerin merak ettiği bir diğer konu da ücretlerdir. Bu konuda arabulucu maaşlarının müvekkil sayısına göre belirlendiğini söyleyebiliriz. Ancak arabuluculuk ücret tarifesini esas alarak bazı bilgileri verebiliriz.

Arabuluculuk asgari ücret tarifesi 2024 yılı için şu şekildedir:

Mahkeme

Taraf Sayısı

Saatlik Ücret

Aile Hukuku ile ilgili uyuşmazlıklarda;

- 2 kişinin taraf olması halinde taraf başına

- 3 – 5 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı aramaksızın,

- 6 – 10 kişinin taraf olması durumunda,

- 11’den fazla kişinin taraf olması durumunda,

- 520,00 TL

 

- 1.100,00 TL

 

 

- 1.200,00 TL

 

- 1.300,00 TL

Ticari uyuşmazlıklar için;

- 2 kişinin taraf olması halinde taraf başına

- 3 – 5 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı aramaksızın,

- 6 – 10 kişinin taraf olması durumunda,

- 11’den fazla kişinin taraf olması durumunda,

- 900,00 TL

 

- 1.900,00 TL

 

 

- 2.000,00 TL

 

- 2.100,00 TL

İşçi İşveren uyuşmazlıklarında;

- 2 kişinin taraf olması halinde taraf başına

- 3 – 5 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı aramaksızın,

- 6 – 10 kişinin taraf olması durumunda,

- 11’den fazla kişinin taraf olması durumunda,

- 520,00 TL

 

- 1.100,00 TL

 

 

- 1.200,00 TL

 

- 1.300,00 TL

Arabulucu asgari ücret tarifesi 2024 yılında bu şekildedir. Tarifenin tamamı için Adalet Bakanlığı bağlantısıyla ücret tarifesini görüntüleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Arabulucu nasıl olunur sorusuyla bağlantılı olarak sorulan diğer sorular ve yanıtları şu şekildedir:

1- Arabulucu olmak için ne mezunu olmak gerekir?

Arabulucu olmak istiyorum diyen herkes, Hukuk Fakültesi’nden mezun olmak zorundadır.

2- Arabulucular ne kadar maaş alıyor?

Arabulucu maaşları kişilerin çözüme kavuşturduğu anlaşmazlık sayısına ve taraf sayısına bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle sabit bir maaş belirtmek doğru değildir.

Muhabir: Veli Akoğlu