Antalya-Burdur kara yolu üzerinde bulunan ve 1965 yılında Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası yerli ve yabancı birçok turisttin ilgi odağı. 597 metre uzunluğunda olan ve karstik yapıları ile dikkat çeken mağarada 9 adet göl bulunuyordu. Bu göllerden biri de Dilek Gölü'ydü. 

MAĞARANIN EKOSİSTEMİ BOZULDU 

Bilinçsiz bir şekilde yapılan sulamalar ve kuraklık nedeniyle Mağaranın ekosistemin bozuldu ve bu durumun sonucu olarak İnsuyu Mağarası içerisinde bulunan su zamanla çekildi. Böylece mağaarda bulunan Dilek Gölü gibi birçok irili ufaklı göl yok oldu. Hatta yanlış ışıklandırma nedeniyle mağaranın sarkıtlarında kararmalar meydana geldi. 

UFAK GÖLLERDE KURALIKTAN NASİBİNİ ALDI

Büyük Göl ve Dilek Gölü’nün yanı sıra diğer ufak göllerde kuraklıktan nasibini aldı. Yağışların azalması sonucu taban suları aşağı inemedi ve böylece sular göller ile kavuşamadı. 2016 yılında İnsuyu Mağarası’nın göllerini kurtarmak için acil durum planı hazırlandı. Ancak yapılan plan başarılı olamadı ve göller birdaha asla eski haline dönemedi.

ZİYARETÇİLER HALA GELMEYE DEVAM EDİYOR

2016’da ziyaretçi girişine kapatılan mağara 2 yıllık bir restorasyonun ardından 2018 yılında tekrar ziyarete açılsa da mağarada artık göller yoktu. Özellikle Dilek Gölü’nü görmek için gelen vatandaşlar büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Fakat mağara gene de turist çekemeye devam etti. 

DİLEK GÖLÜ ARTIK YOK 

Dilek Göl'ü kuruyunca insanların dilek dilemek için attığı paralar ve anahtarlıklar gün yüzüne çıktı. Eskiden insanların dünyanın en uzak ülkelerinden bu gölü görmek için geliyordu. Fakat ne kadar çabalansa da göller maalesef kurtarılamadı. Bir zamanlar turistlerin ilgisin çeken bu göl yok oldu. Golün olduğu yerde artık sadece üzerinde "Dllek Gölü" yazan bir tabela var.  

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP