Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, otomobil sahipleri için kış lastiği takma zorunluluğu gündeme gelmiştir. Bu uygulama, trafik güvenliğini artırmayı hedeflerken, sürücülere ek bir maddi yük getirecektir.

Türkiye genelinde geçerli olan bu zorunluluk, özellikle buzlanma ve donma gibi olumsuz hava koşullarına karşı önlem alınmasını amaçlar.

1 Aralık tarihinden itibaren yolcu ve yük taşıyan araçlarda kış lastiği takmak zorunlu olacaktır. Kış lastikleri seçerken, üretim tarihine dikkat etmek önemlidir.

Lastiklerin ömrü ortalama 5 yıldır ve eski lastiklerin kullanılması tavsiye edilmez. Kış lastiği seçerken, araç üreticisinin tavsiyelerine uygun ebatları tercih etmek, fren ve çekiş özelliklerini göz önünde bulundurmak, kar logosuna sahip lastikleri seçmek ve üretim yılına dikkat etmek önemlidir.

Ayrıca, kış lastiği takıldıktan sonra rot ayarı kontrolü yapılmalıdır, çünkü rot ayarı bozulduğunda araçta sorunlar yaşanabilir.

LASTİKTE KRİTİK DETAY
Kış için araç bakımları ve lastik seçimleri hakkında bilgi veren uzmanlar kış lastiklerinde üretim tarihlerine dikkat çekti. Standart bir araç lastiğinin raf ömrünün ortalama olarak 10 yıl olduğunu belirten uzmanlar, araca takılan bir lastiğin ise ömrünün 5 yıl olduğunu açıkladı.

2. El lastik almayı düşünen vatandaşlar için, lastiklerin üretim tarihinin çok eski olmaması ve lastiklerdeki ‘diş derinliği’ en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

Ek bir bilgi olarak; yeni bir binek lastiğin başlangıçta diş derinliği 8-9 mm civarındadır. Yasal olarak, lastik genişliğinin %75'i ve tüm çevresi boyunca diş derinliği 1,6 mm'ye inene kadar lastiklerinizi kullanabilirsiniz.

DOĞRU KIŞ LASTİĞİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Araç üreticilerinin tavsiye ettiği lastik ebatlarını kullanın

Lastiğin fren ve çekiş özelliklerini inceleyin

Lastiklerin üzerinde kar logosunun yer alması gerekli

İklim özelliklerine uygun kış lastiği seçimi yapın

Kış lastiklerinin üretim yılı çok önemli

KIŞ LASTİĞİ TAKILDIKTAN SONRA NE YAPILMALI?

Kış lastiği takıldıktan sonra yapılması gereken en önemli işlem rot ayarıdır. Peki rot ayarı nedir ve rot ayarı bozulunca ne olur? Aracınızın rot ayarı bozulduğunu nasıl anlarsınız? İşte tüm detaylar…

ROT AYARI NEDİR?

Bağlantı çubuğu olarak da bilinen rot, aracın direksiyon mafsalını ön tekerlekteki rot başına bağlar. Rot ayarı ise tekerleklerin kaldırıma çarpması veya derin çukurlardan hızla geçmesi sonucu bozulan tekerlek hizalamasının düzeltilmesi için yapılan işleme deniyor.

Rot ayarı lastik aşınmasını önlemenin yanı sıra süspansiyonlar üzerindeki gerilimi azaltmak ve aracın yol tutuşunu iyileştirmek gibi güvenli sürüş ihtiyaçlarından dolayı da yapılabiliyor.

ROT AYARI BOZULUNCA NE OLUR?

Aracınızın rot ayarı bozulduğunda aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

Aracın sağa veya sola çekmesi: Aracınız sürüş sırasında eğimsiz bir zeminde ve direksiyon düz konumdayken sağa veya sola doğru çekiyorsa hizalama yani rot ayarı bozulmuş olabilir.

Titreşimli direksiyon

Direksiyon simidinin yüksek hızlarda titreşim tepkisi vermesi rot ayarının bozuk olduğuna işaret edebilir. Oldukça tehlikeli olan bu durum lastik aşınmasını hızlandırarak sürüş sırasında lastiklerin patlamasına dahi neden olabiliyor.

Düzensiz lastik aşınması

Lastiklerin iç veya dış kenarlarında asimetrik yıpranmalar gözlemliyorsanız tekerleklerin rot ayarı bozulmuş olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ