CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Antalya’nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Karadere, Senir ve Kozağacı mahallelerinde mermer ocağı açılmak istenmesine tepki gösterdi. Coşar, ormanlık alanlarda bulunan su kaynakları ve doğal zenginliklerin tehdit altında olduğunu belirterek, duruma ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na soru önergesi verdi.

İÇME SUYU KAYNAKLARI KİRLENECEK

Bölgede yapılmasın istenen madencilik faaliyetinin ormana, yaban hayata, endemik bitki türlerine ve içme suyu kaynaklarına zarar vereceğini dikkat çeken Coşar, "Gündoğmuş ilçemizde, bir ay önce taş ocağına karşı verdiğimiz mücadele henüz unutulmamışken, şimdi de Karadere, Senir ve Kozağacı mahallelerini kapsayan ormanlık alanda yeni bir tehdit ile karşı karşıyayız. Bu bölge, yalnızca bir orman değil, aynı zamanda yaban hayatı, endemik bitki türleri ve içme suyu kaynaklarını barındıran çok değerli bir yaşam alanıdır. Burada yapılacak herhangi bir madencilik faaliyeti, çevreyi ve içme suyu kaynaklarımızı kirletecek, bölge halkını doğrudan etkileyecektir. Günümüzde hayati öneme sahip olan su kaynaklarının rant uğruna yok edilmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

“HALK VE MUHTARA BİLGİ VERİLMEMİŞ”

Coşar, bölge halkı ve muhtarların bu konuda uyarılarının dikkate alınmadığını söyleyen Coşar, "Bölgeye gelen şirket ve kamu yetkilileri alanı işaretleyerek ön çalışma yaptı. Bu çalışmaların öncesinde veya çalışma esnasında hiçbir muhtara bilgi verilmemiş, çalışmalar bölge halkının dikkati ile fark edilmiştir. Günümüzde hayati öneme sahip olan su kaynaklarının rant uğruna yok edilmesi kabul edilemez” şeklinde konuştu.

"RANT PROJELERİNE HAYIR”

Coşar, iktidarın çevreyi ve doğal kaynakları yok eden projeleri halkın iradesi dışında uygulamaya çalıştığını savundu. CHP Milletvekili Aliye Coşar açıklamasına şöyle son verdi: “AKP iktidarı Antalya’da ve tüm ülkede yıllardır çevreyi ve ormanları yok eden, doğayı ve su kaynaklarını kirleten projelere imza atmaktadır. Son dönemde Antalya’da yapılmak istenen her taş ve mermer ocağı, GES ve maden ocakları halkın iradesi dışında, iktidarın ve şirketlerin çıkarlarına göre projelendirilmektedir. Gündoğmuş’taki durumda bunun son örneğidir. Gündoğmuş ilçesine bağlı Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini kapsayan bölgede 2022 yılında da benzer bir mermer ocağı projesi halka dayatılmış, ancak halkın, muhtarların ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının kararlı direnişiyle durdurulmuştu. Bugün tekrar aynı projede ısrar edildiği görülmektedir, ne var ki bölge halkı, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları o gün olduğu gibi bugünde yarında çevre katliamına geçit vermeyecektir.”

TBMM'YE SORU ÖNERGESİ

Coşar, bu durumu daha fazla gündeme getirebilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na soru önergesi verdi. Coşar, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  • Antalya’nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini kapsayan bölgede mermer ocağı ya da taş ocağı için çalışma yapılmaktadır?

  • Antalya’nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini kapsayan bölge için verilmiş mermer, taş ve maden ocağı ruhsatı var mıdır? Var ise bu ruhsat hangi firmaya verilmiştir?

  • Bahse konu olan alanda yapılması planlanan mermer ocağı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) var mıdır?

  • Gündoğmuş ilçesi sınırları içerisinde faaliyette göstermesi için kaç adet maden, mermer ve taş ocağı ruhsatı verilmiştir?

  • Gündoğmuş ilçesinde aktif çalışan kaç adet mermer, taş ve maden ocağı vardır?

Kaynak: HABER MERKEZİ