Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çıkan orman yangınları doğayı, canlıları ve insan yaşamını tehdit ederken, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır yaşananlara dair sert açıklama yaptı. Başarır, Bursa'da yaşanan yangına müdahale sırasında hayatını kaybeden itfaiye erini anarken, yangınlara karşı yetersiz müdahalenin nedeninin yıllardır süren liyakatsizlik ve ihmaller olduğunu savundu.

"YANGIN MEVSİMİ DEĞİL, İHMALLERİN SONUCU"

Başarır, açıklamasında yangınların sadece mevsimsel bir durum olarak görülemeyeceğini belirtti. Yangınlarla mücadeleye yönelik ciddi bir hazırlık yapılmadığını dile getiren Başarır, "Ne güçlü bir hava ve kara filosu var, ne küresel ısınmaya dair yapılmış bir plan" ifadelerini kullandı.

"ORMAN YOLLARI BAKIMSIZ, ARAÇLAR YETERSİZ"

Başarır, Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yollarını bile bakımdan geçiremediğini, kara araçlarının kiralanmadığını, personele gerekli koruyucu malzemelerin sağlanmadığını söyledi. Müdahale araçlarının gece görüş özelliği olmadığını belirten Başarır, uçak takip sistemlerinin eksikliğine de dikkat çekti.

BİNLERCE CANLI DİRİ DİRİ YANIYOR

Yangınların sadece ağaçları değil, içinde barınan binlerce canlının da hayatını yok ettiğini vurgulayan Başarır, son bir haftada 11 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce yurttaşın da zarar gördüğünü belirtti. Bu tablonun sorumlusunun iktidar olduğunu söyleyen Başarır, "Sorumlusu sarayda oturuyor" dedi.

Muhabir: AYŞEM SİCİM