Türkiye’de toplam örtü altı tarım alanının yüzde 40,7’sine sahip olan Antalya, aynı zamanda örtü altı üretimin yüzde 50,3’ünü gerçekleştirerek tarımsal üretimin merkez kentlerinden biri konumunda. Ancak bu üretim içinde organik tarımın payı halen sınırlı.
Antalya genelinde 270 üretici, toplam 5.110 hektar alanda organik üretim yapıyor. Yıllık toplam üretim miktarı ise 9.189 ton. Bu verilerle Antalya, organik üretim alanı bakımından Türkiye genelinde 8. sırada yer alıyor. İlk sıralarda ise Aydın 30.858 hektarda 142.702 ton, Afyonkarahisar 2.686 hektarda 36.228 ton ve Ağrı 21.437 hektarda 75.461 ton üretimle öne çıkan iller arasında bulunuyor.
ANTALYA'NIN ORGANİK YILDIZI: KEÇİBOYNUZU
Antalya’da organik tarımın lokomotifi keçiboynuzu (harnup) oluyor. 4.191 hektarlık alanda 5.902 ton üretimle keçiboynuzu, kentin toplam organik üretim alanının yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor. Antalya'nın kıyı bölgelerinde doğal olarak yetişen bu ürün, hem iç piyasada hem de ihracatta yüksek potansiyele sahip.
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE YÜKSELİŞ: KEKİK, DEFNE, LAVANTA
Keçiboynuzunu, ihracat potansiyeli yüksek aromatik bir bitki olan kekik takip ediyor. 349 hektarlık alanda yapılan kekik üretimi, yıllık 581 tona ulaşıyor. Üretimin bir kısmı halen geçiş sürecinde bulunuyor, bu da önümüzdeki yıllarda üretimde daha da artış yaşanabileceğine işaret ediyor.
Defne, lavanta ve mersin (murt) gibi diğer tıbbi ve aromatik bitkiler de hem üretim alanı hem de sağladığı katma değer açısından dikkat çekiyor. Defne 163 hektar alanda 194 ton, lavanta ise 56 hektarda 63 ton üretimle öne çıkıyor. Tıbbi aromatik bitkilerin ardından muz, avokado, portakal, nar ve limon, Antalya’da organik olarak yetiştirilen önemli ürünler arasında yer alıyor.
ORGANİK SEBZE ÜRETİMİ SINIRLI KALDI
Ancak Antalya’da özellikle sebze grubunda organik üretim oldukça sınırlı. Türkiye’nin domates üretiminde merkez kentlerinden biri olan Antalya, yıllık 2 milyon 548 bin 601 ton konvansiyonel domates üretirken, organik domates üretimi sadece 7 üreticiyle 95 tonla sınırlı. Organik biber üretimi 7 üreticiyle 37 ton, salatalık ise 5 üreticiyle 26 ton olarak kayıtlara geçiyor. Organik domates üretiminde lider il 12 bin 265 ton ile Manisa olurken, İzmir 325 tonla ikinci sırada yer alıyor.
ANTALYA’DA EKOLOJİK PAZAR EKSİKLİĞİ
Türkiye genelinde Buğday Derneği danışmanlığında kurulan %100 Ekolojik Pazarlar; İstanbul (Şişli, Kartal, Kadıköy, Bakırköy, Beylikdüzü, Küçükçekmece), Ankara (Ayrancı, Ümitköy), İzmir (Balçova, Bostanlı, Çeşme), Kocaeli (İzmit) ve Kayseri (Kocasinan) gibi illerde faaliyet gösteriyor. Ancak hem artan nüfusu hem de yüksek turist potansiyeline rağmen Antalya'da henüz böyle bir ekolojik pazar bulunmuyor.