Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) aldığı karar ile Şubat ayından itibaren geçerli olan elektrik faturalarında önemli bir değişiklik hayata geçti. Bu uygulamaya göre, aylık elektrik faturası 1.049 TL ve üzerinde olan konut aboneleri, devlet sübvansiyonundan yararlanamadı ve piyasa fiyatlarına tabi oldu. Yıllık 5 bin kilowattsaat (aylık ortalama 417 kilowattsaat) üzerinde tüketim yapan aboneler, sanayi kuruluşlarına uygulanan tarifeye benzer şekilde faturalandırıldı. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğun klima kullanan aileler ve elektrikle ısınan konutlar yüksek faturalarla karşı karşıya kaldı.
ELEKTRİK FATURASI VATANDAŞA YÜK
Bu yeni düzenlemeyle birlikte faturaların fahiş sevilere çıktığını söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Antalya’da elektrik faturaları her geçen gün artarak vatandaşlarımız üzerinde büyük bir ekonomik yük oluşturmaktadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hayata geçirilen yeni tarife modeli, yıllık 5000 kWh üzerinde tüketim yapan mesken aboneleri ile yıllık 15.000 kWh üzerinde tüketim yapan ticari abonelerin faturalarını fahiş seviyelere çıkarmış, öngörülemez hale getirmiştir. Eskiden belirli aralıklarla değişen elektrik birim fiyatları, artık her ay farklılık göstermekte ve tüketiciler, gelecek faturaların ne kadar olacağını bilmeden ödeme yapmak zorunda kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
ANTALYA HALKINI CEZALANDIRAN BİR ENERJİ POLİTİKASI
Antalya’nın iklim koşulları nedeniyle soğutma ve ısınma ihtiyacının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Başkan Tat, “Klima kullanımının yaygın olması sebebiyle, Antalya’da 5000 kWh ve üzeri elektrik tüketen mesken abonelerinin oranı, Türkiye genelinde aynı seviyede tüketim yapan mesken abonelerinin oranının dört katına ulaşmıştır. Bu durum, Antalya halkını adeta cezalandıran bir enerji politikasının sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.
KLİMASINI AÇMAYA KORKAR OLDULAR
Elektrik faturalarındaki artış nedeniyle vatandaşın temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldiğini söyleyen Başkan Şaban Tat, “Dar gelirli yurttaşlarımız elektrikli sobasını çalıştırmaya, klimasını açmaya korkar duruma gelmiştir. Esnaf için ise durum daha vahimdir; yüksek enerji maliyetleri işletmelerin ayakta kalmasını zorlaştırmaktadır. Mevcut sistem, tasarrufla çözülemeyecek bir krize dönüşmüş, sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.” ifadelerini kaydetti.
ELEKTRİK ZAMLARINA "DUR" DENİLMELİ
“Elektrik bir lüks değil, temel bir ihtiyaçtır” diyen Başkan Tat sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak fahiş zamlarla ve adil olmayan tarife uygulamalarıyla vatandaşlarımız için erişilemez hale getirilmiştir. Bu yanlış politikalar devam ederse, halk daha ucuz ancak çevreye zarar veren alternatif yakıtlara yönelecek, bu da hava kirliliğini artırarak Antalya’yı yaşanmaz hale getirecektir. Elektrik zamlarına 'dur' denilmeli. Elektrik faturalarındaki belirsizliğe son verilmeli, aylık değişen birim fiyat uygulaması kaldırılmalı, özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri kamusallaştırılmalıdır. Elektrik birim fiyatına gizlenen ek maliyetler vatandaşların sırtına yüklenmemeli, KDV oranı düşürülerek hane ve işletmeler üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir. Mevcut kademeli tarife, daha adil ve düşük tüketimi teşvik eden, enerji verimliliğini ön planda tutan daha fazla kademeli yeni bir sisteme dönüştürülmelidir. Elektrik, herkes için erişilebilir ve sürdürülebilir hale getirilmelidir. Antalya halkının sesi olmaya devam edeceğiz. Yetkilileri acilen adil bir tarife düzenlemesi yapmaya ve halkın çağrısına kulak vermeye davet ediyoruz.”