Antalya’nın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan falezler, hem yerli halkın hem de turistlerin keyifle vakit geçirdiği alanların başında geliyor. Turizm cenneti Antalya’nın simgelerinden biri olan ve milyonlarca yılda oluşan falezler, son zamanlarda yaşanan çevre kirliliği nedeniyle tehlike altında. Özellikle vatandaşların ve bazı ziyaretçilerin falezlerde sorumsuzca bıraktığı çöpler hem doğal çevreyi tehdit ediyor hem de kent estetiğine zarar veriyor.
FALEZLERDE TADINI ÇIKARMAK İSTEYENLER DURUMA TEPKİLİ
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre falezlerde yürüyüş yapan ve manzaranın tadını çıkarmak isteyen vatandaşlar, çöplerin ve alkol şişelerinin etrafa atıldığını görünce duruma tepki gösterdi. Geri dönüştürülebilir cam ve plastik atıkların yanı sıra sigara izmaritleri, yiyecek artıkları ve çeşitli ambalaj atıkları, falezlerin etrafında yığınlar halinde birikmiş olarak göründü. Özellikle yaz aylarında artan ziyaretçi sayısı ile birlikte bu kirlilik sorunu daha da belirgin hale geliyor.
“BURALARI TEK BAŞINA SANIRIM BİR KİŞİNİN GEZME İMKANI DA YOK"
Falezleri görmek ve Antalya’nın eşsiz doğasını keşfetmek için şehir dışından geldiğini belirten Tuğçe Acur, yaşanan çevre kirliliği karşısında hayal kırıklığına uğradığını ifade etti. Acur, “Denize karşı manzarası ile çok güzel bir silüet sunuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün neden “Dünyanın en güzel şehri Antalya’dır” dediğini bir kez daha burada anladım. Buranın güzelliğini, manzarasını anlatamaya kelimeler yetmez. Ama bakımsızlıktan dolayı gerçekten içler acısı bir durumu var. Otlar büyümüş, adeta bir meyhaneye çevirmişler. Aşağıda 2-3 kişinin alkol tüketirken gördüm. Biz 3 arkadaş gezdik. Buraları tek başına sanırım bir kişinin gezme imkanı da yok. Alkol tüketilen bir yerde karşı tarafın kendinde olduğunu nasıl anlayacağız. Turizme de açık. Buraların bakımının çok daha güzel olması gerekir. Bana göre falezler şehrin kapısıdır. Denizden bakıldığı zaman ilk falezler görünüyor. Çok daha iyi bakmamız gerekir. Sahip çıkalım” dedi.
UZMANLAR UYARIDA BULUNDU
Acur’un dışında birçok yerli ve yabancı turist, falezlerde yürüyüş yaparken gördükleri manzara karşısında üzüntülerini dile getirdi. Falezlerin doğası gereği hassas ve korunmaya muhtaç olduğunu belirten uzmanlar, kirliliğin bu şekilde devam etmesi durumunda uzun vadede doğal yapının zarar göreceği ve turizmin olumsuz etkileneceği konusunda uyarılarda bulundu. Bir diğer önemli konu ise falezler biriken çöplerin denize karışması. Falezler üzerinde oluşan özellikle plastiklerin rüzgarlı günlerde denize karışarak ekosistem üzerinde tehdit oluşturduğu ifade edildi.