Gemi kaptanlığı, yüzyıllardan beri var olmakla beraber vatandaşların her dönem merak ettiği meslekler arasında yer alıyor. Birçok kişi gemi kaptanı nasıl olunur sorusunu sorarken aynı zamanda maaşlarını, çalışma şartlarını ve diğer konuları merak ediyor. Sizler için kaptan nasıl olunur sorusunu tüm detaylarıyla yanıtladık.

Gemi kaptanlığı bölümü, ülkemizde denizcilik fakültelerinde yer alan ve kapsamlı eğitimlerin verildiği bir lisans bölümünü ifade ediyor. Ayrıca kaptan olmak için gerekenlerin karşılanması durumunda lise mezunları gemi kaptanı olabiliyor mu sorusu da merak ediliyor. Kaptan nasıl olunur? Bilinen tüm yöntemleri sizler için derledik…

Gemi Kaptanı Nedir?

Gemi kaptanlığı gerek çalışma şartları gerekse de maaşları bakımından ilgi çekerken bu mesleğin tanımı ve diğer detayları çok fazla bilinmiyor. Gemi kaptanı, ticari, askeri ya da farklı amaçlarla kullanılan bir geminin, idare ve sevkinden sorumlu olarak görev alan amir statüsündeki en yetkili kişidir. Gemi kaptanı maaşı, günümüz şartlarında oldukça yüksektir ve dünya genelinde saygın bir meslek olarak biliniyor.

Peki, gemi kaptanı nasıl olunur? Bu sorunun farklı birçok yanıtı olmakla beraber gerekli şartları taşıyan herkes gemi kaptanı olabilir. Sizlere gemi kaptanı olmak için gerekli şartları ve diğer bilgileri de sağlayacağız. İşte detaylar…

Gemi Kaptanı Nasıl Olunur?

Nasıl gemi kaptanı olunur?

Gemi kaptanı olmak isteyen birçok kişi, ilgili mesleğe nasıl adım atabileceklerini araştırıyor. Özellikle yat ve gemi kaptanı nasıl olunur sorusu, üniversite tercih dönemlerinde sıkça sorulur. Sizlere bu soruyu detaylı olarak yanıtlayacağız.

Gemi kaptanlığı için öncelikle eğitim şartını yerine getirmeniz gerekiyor. Lisans mezunu olan kişiler, ulusal ya da uluslararası tüm yerlerde tonaj ya da diğer kısıtlamalar olmadan her gemide kaptan olarak görev alabiliyorlar. Gemi kaptanı olabilmek için gerekli eğitim şartı ise denizcilik fakültelerinin “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği” bölümünden mezun olmaktır.

Gemi kaptanı nasıl olunur sorusunun temel yanıtı şu şekildedir:

  • Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak,
  • Mezuniyet sonrasında gerekli staj sürecini tamamlamak,
  • Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’nın ilgili bölümlerinden yeterli puanı almak,
  • Deniz seyahatine engel bir sağlık problemi olmamak.

Gemi kaptanı olmak için gerekenler özetle bu şekildedir. Ancak lise ya da önlisans mezunları, özel kurumlar aracılığıyla çeşitli eğitimlerden geçerek sonrasında sınavları başarıyla tamamlayıp kaptan olabilmektedir. Ancak lise ve önlisans mezunu gemi kaptanları, kullanabilecekleri araçlarla ilgili tonaj vb. kısıtlamalara tabi tutulabilir.

1- Kaptan Olmak İçin Gerekenler

Gemi kaptanı nasıl olunur sorusunda en çok merak edilen konuların başında gereklilik şartları bulunuyor. Kaptan olmak için gerekli şartlar ise eğitim temelli olarak şekillenmektedir.

Gemi kaptanı olma şartları şu şekildedir:

  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunu olmak,
  • Belirlenen yaş şartlarını karşılamak,
  • Staj sürecini başarıyla tamamlamak (3 ay – 1 yıl)
  • Gemi Adamlığı ile ilgili sınavları başarıyla tamamlamak,
  • Sağlık şartlarını yerine getirmek,
  • Adli sicilin temiz olması.

Uzak yol gemi kaptanlığı ya da askeri gemi kaptanı nasıl olunur gibi farklı alanlar için sorulacak sorularda yanıtlar daha farklı olabilir. Örneğin askeri gemi kaptanlığı için askerlik mesleğine ek olarak kaptan olmak için gereklilikleri karşılamak gerekir. Bu da tamamen TSK yönetmeliklerince belirlenir.

2- Kaptan Olmak İçin Boy Sınırı Var Mı?

Gemi kaptanı nasıl olunur sorusunu tüm hatlarıyla yanıtladık. Bu konuyu araştıran kişilerin merak ettiği bir diğer soru ise şudur: Kaptan olmak için boy sınırı var mı? İşte yanıtı:

  • Gemi kaptanı olabilmek için belirlenen boy sınırı 165 cm’dir.
  • Ancak belirlenen bu şart çok katı bir şekilde uygulanmamaktadır.
  • Yani diğer şartları yerine getirmeniz halinde boy sınırı göz ardı edilebilir.
  • Yine de konuyla ilgili yetkili makamlardan detaylı bilgi almanız önerilmektedir.

Önerilen içerik: Komando Maaşı

Gemi Kaptanı Hangi Bölümden Olunur?

Gemi kaptanlığı bölümü hakkında

Gemi kaptanı nasıl olunur sorusunu yanıtlamaya devam edelim. Eğitim şartına dair bilgileri açıklasak da bu konuyu detaylı bir şekilde özetlemek istiyoruz. Öncelikle birçok kişinin gemi kaptanı hangi bölümden olunur şeklinde araştırma yaptığı bilinmektedir. Ancak konuyla ilgili bilgi kirliliği çok fazla olduğundan dolayı hiçbir zaman tam yanıt bulunamıyor.

Gemi kaptanlığı hangi bölüm sorusunu aşağıdaki gibi yanıtlayabiliriz:

  • Gemi kaptanı olabilmek için lise, önlisans ya da lisans mezuniyet şartı aranır.
  • Lisans eğitim derecesine sahip kişiler için “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği” bölüm mezuniyeti aranmaktadır.
  • Ek olarak önlisans mezuniyet derecesine sahip kişiler için de aynı şart geçerlidir. İlgili bölümün 2 yıllık MYO olarak alternatifi de bulunmaktadır.
  • Lise mezunu olup da kaptan olmak isteyen kişiler ise yasa ve yönetmeliklerce belirlenen eğitimleri ve sınavları tamamlayıp başarıyla geçerek gemi kaptanı olabiliyorlar.

Gemi kaptanı hangi bölümden olunur sorusunu temel olarak bu şekilde yanıtlayabiliriz. Ancak görevde yükselmek, 1. kaptan olmak, daha iyi yerlere gelmek istiyorsanız, elbette lisans mezuniyeti aranır. Çünkü lise ve önlisans mezunu gemi kaptanlarına çeşitli sınırlamalar getirilebiliyor.  

Gemi Kaptanlığı Çalışma Şartları

Gemi kaptanları, genellikle zorlu çalışma şartları içerisinde görev alırlar. Yat, gemi ya da askeri gemi kaptanlığı gibi farklı birimler olsa da hepsi için çalışma şartlarının zorluğundan bahsedilebilir. Gemi personelleri içerisinde nispeten daha rahat bir çalışma koşulu gibi görünse de aslında alınan sorumluluklar, yapılan işler ve gemi idaresi bakımından kritik görevleri üstlenme noktasında çalışma koşulları zorlayıcıdır.

Gemi kaptanı nasıl olunur sorusunu soran herkesin merak ettiği bilgiler arasında çalışma saati bulunuyor. Gemi kaptanları, kendi içerisinde farklı derecelere sahiptir. Birinci, ikinci ve üçüncü kaptan gibi farklı personeller, gün içerisinde vardiya saatleri dahilinde çalışırlar. Ayrıca uzun yolculuk yapmak, hava koşulları ve gemi idaresi ile ilgili profesyonel aksiyonlar almak durumundadırlar.

Tüm bu faktörleri göz önüne aldığımızda gemi kaptanı olmak ve çalışma süreci, birçok meslek grubuna göre çok daha zor ve ağırdır.

Gemi Kaptanı Maaşları 2024: GÜNCEL

Gemi kaptanı nasıl olunur sorusunda bir diğer merak edilen konu ise maaşlardır. Gemi kaptanlığı, dünyada en yüksek maaş alan meslekler arasında yer almaktadır. Birçok şirket, döviz bazında ödeme yaptığından dolayı Türkiye koşullarında maaşların daha da iyi seviyelerde olması söz konusudur.

Gemi kaptanı maaşları 2024 yılı için ortalama olarak şu şekildedir:

  • En Düşük Kaptan Maaşı: 50.000 TL
  • En Yüksek Gemi Kaptanı Maaşı: 150.000 TL
  • Ortalama Kaptan Maaşları: 100.000 TL

Nasıl kaptan olunur sorusunu soran kişiler için bu maaş bilgileri yeterli bilgiyi sağlayacaktır. Ayrıca döviz bazında kazanç elde etmek için yabancı dil bilmek çok önemlidir. Yabancı şirketlerde çalışarak aylık 5.000 $ - 15.000 $ arasında maaş alınabilir.

Gemi Kaptanı İş İlanları

Gemi Kaptanı Olmak İçin Gerekenler

Gemi kaptanı nasıl olunur, artık biliyorsunuz! Tüm süreci başarıyla tamamladıktan sonra artık iş ilanları aracılığıyla iş aramaya başlayabilirsiniz. Peki, gemi kaptanı iş ilanları nasıl bulunur? Konuyla ilgili tüm detayları paylaşalım:

  • Kariyer.net, gemi kaptanlığı iş ilanları için başvurulabilecek en önemli kariyer sitelerinden birisidir. Birçok ulusal ya da uluslararası firma, personel alımı için burada ilan vermektedir.
  • Alternatif olarak LinkedIn de değerlendirilebilir. Ancak gemi kaptanlığı gibi spesifik bir alan için burada çok fazla ilan bulmanız mümkün değildir.
  • Türkiye’de İŞKUR aracılığıyla da yurt içi yurt dışı bazı ilanları bulabilirsiniz. Ancak burasının da çok fazla etkili olmadığını söyleyelim.
  • Indeed, uluslararası şirketlerin ilanlarını görüntüleyebilmek için en ideal kariyer sitelerinden birisidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Son olarak gemi kaptanı nasıl olunur sorusuyla bağlantılı diğer soruları yanıtlayalım:

1- Gemi kaptanları yılda kaç ay çalışır?

Gemi kaptanları, iş sözleşmelerine bağlı olarak görev alırlar. Ortalamalara bakıldığında bir gemi kaptanı yılda yaklaşık olarak 8 ay çalışmaktadır.

2- Bir gemi kaptanı ne kadar maaş alır?

Gemi kaptanlarının maaşı mesleki deneyim ve tecrübeye bağlı olarak değişir. Maaşlar ise ortalama olarak 100.000 TL civarındadır.

3- Lise mezunları gemi kaptanı olabilir mi?

Lise mezuniyet derecesine sahip kişiler, ilgili yasa ve yönetmeliklerde belirlenen koşulları taşımaları halinde kaptan olabilirler. Bu şartlar genellikle eğitim ve sınav halinde uygulanır.

Muhabir: Veli Akoğlu