Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklama yapan CHP Kumluca eski İlçe Başkanı ve 27. Dönem milletvekili adayı Kemal Bilal Öner, Türkiye’de tarım sektörünün ciddi bir kriz içinde olduğunu söyledi. Çiftçinin üretim maliyetleri altında ezildiğini belirten Öner, genç nüfusun tarımdan uzaklaştığını ifade ederek devlet destekli yeni bir üretim modeli önerdi.
“ÇİFTÇİNİN YAŞ ORTALAMASI 59’A YÜKSELDİ”
Çiftçinin önünü göremediğini ifade eden Öner, taban fiyatların önceden belirlenmemesi ve üretim planlamasının yapılmaması nedeniyle birçok üreticinin çiftçiliği bıraktığını kaydetti. Tarımda genç nüfusun hızla azaldığını belirten Öner, çiftçi yaş ortalamasının 59’a yükseldiğine dikkat çekti. Bu durumun kırsal nüfusun yaşlandığını ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin risk altına girdiğini gösterdiğini ifade etti.
“İÇ TALEP KARŞILANMIYOR”
Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten sayılı ülkeler arasında gösterilen Türkiye’nin bugün birçok temel üründe ithalata bağımlı hale geldiğini belirten Kemal Bilal Öner, özellikle yeşil mercimek, kırmızı mercimek, pirinç, mısır ve ayçiçeği üretiminde iç talebin karşılanamadığını söyledi. Üretimde yaşanan düşüşün ülke tarımı açısından ciddi bir risk oluşturduğunu ifade eden Öner, sürdürülebilir ve planlı tarım politikalarının artık kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.

GENÇ ÇİFTÇİLERE ‘TABAN FİYAT’ ÖNERİSİ
Öner, çözüm olarak “Devlet Güvencesinde Sözleşmeli Üretici Modeli”ni önerdiklerini açıkladı. Model kapsamında 18-30 yaş arasındaki genç kadın ve erkek üreticilerin destekleneceğini ifade eden Öner, taban fiyatlarının tohum ekiminden önce belirleneceğini ve üreticilerin belirlenen taban fiyat üzerinden devlete satış garantisiyle üretim yapacağını kaydetti.
GENÇ ÜRETİCİLERE DESTEK SAĞLANACAK
Öner, model kapsamında üreticilere düzenli aylık gelir sağlanırken, SGK primlerinin de devlet tarafından karşılanacağını, böylece gençlerin, üretim yaparken aynı zamanda sosyal güvenceye de sahip olacağını ifade etti. Tohumdan gübreye, ilaç desteğinden teknik danışmanlığa kadar üretimin her aşaması desteklenecek. Sürecin, ziraat mühendislerinin kontrolünde yürütüleceğini belirten Öner, tarım ekipmanlarının ortak kullanım sistemiyle üreticilere sunulacağını ve bu sayede gereksiz maliyetlerin büyük ölçüde azaltılacağını vurguladı.
Hasat sonunda verilen desteklerin mahsup edilerek kalan ödemenin üreticiye yapılacağını ifade eden Öner, ekim öncesinde açıklanacak taban fiyatların ise çiftçiye güven ve öngörülebilirlik kazandıracağını söyledi.





