CHP Antalya’da bu hafta sonu ile mahalle seçimleri başlıyor. İlçe başkan adayları, çalışmalarının ilk meyvelerini bu hafta sonu almaya başlayacaklar. Bu nedenle merkez üç ilçenin durumunu masaya yatıralım.

İlk önce Muratpaşa.

Muratpaşa’da iki aday var. Mevcut Başkan Hasan Şahin ve Muratpaşa Belediye Meclis üyeliğinden istifa eden Özgür Güngör.

Hasan Şahin, pandemi ve seçim nedeni ile yapılmayan ilçe kongresi nedeni ile başkanlığında 6. yılında. Bu 6 yıl Hasan Şahin’e dönük en önemli eleştirilerden birisi haline gelmiş durumda. Hasan Şahin’e karşı olanlar 6 yıla gönderme yaparak ‘yeter’ diyorlar ve onlar da ‘değişim’ istiyorlar. Hasan Şahin ile ilgili bir diğer nokta da aynı zamanda Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın desteğini alması. Bu destek ile Muratpaşa’da Ümit Uysal’ın gücü bir yandan Hasan Şahin’in gücü haline gelirken; aynı zamanda bu destek, Ümit Uysal’a dönük tepkiler nedeni ile Şahin’in zayıflığı haline de dönüşüyor.

Muratpaşa’da diğer aday Özgür Güngör, uzun yıllarını CHP’ye vermiş, örgütün iyi tanıdığı bir isim. Muratpaşa Belediye Meclis üyeliği ile tanınırlığını artırarak daha da öne çıktı. Meclis üyeliği döneminde zaman zaman Ümit Uysal ile tartışmalar yaşadı ve bu tartışmalar nedeni ile getirildiği görevlerden alındı. Özgür Güngör’ün en önemli destekçisi şüphesiz Ahmet Kumbul ve geri planda duran Semih Esen. Bu ikiliden Ahmet Kumbul, 2 dönem ilçe, bir dönem de il başkanlığı nedeni ile Muratpaşa’nın en önemli siyasal figürlerinden birisi ve ekibi ile birlikte Özgür Güngör için çalışıyor. Ahmet Kumbul’un ekibi demişken; Kumbul, Nusret Bayar’a karşı kaybettiği il kongresi sonrasında ekibini bir arada ve hareketli tutmayı başardı. Bazen bir kahvaltı, bazen bir doğumgünü, düğün, cenaze derken 2020’den bugüne ekibinde kopma yaşanmasına izin vermedi. Bunu siyasal bir başarı olarak bir kenara not edelim. Ahmet Kumbul ve bu ekip Özgür Güngör’ün en önemli gücü. Ancak bu ekibin geri planında Semih Esen’in olması Özgür Güngör’ün zayıflığı. Çünkü Muratpaşa üyesi, başka bir ilçe belediye başkanının kendi iç işlerine karışmasından hazzetmiyor.

Sonuç olarak Muratpaşa’da ipi kimin göğüsleyeceği belli değil ama görünen o ki, iki aday arasında ilçe kongresinde çok büyük bir fark olmayacak, kazanan aday az bir farkla ipi göğüsleyecektir.

Konyaaltı’da işler biraz karışık. Çünkü Konyaaltı’da üç aday var. Mevcut Başkan Onur Duruk, Ayhan Zor ve Demet Meral Gündüz yarışacak. Aslında Konyaaltı’da başından beri ‘ben varım’ diyen ve geçirdiği rahatsıza rağmen sahadan çekilmeyip üyelerle çalışmalarına devam eden Ayhan Zor ve Onur Duruk’un kendisi ya da çıkaracağı bir aday yarışacaktı. Ayhan Zor, üç yıldır çalışma ile ciddi bir avantaj yakalamıştı ve Onur Duruk’a karşı başkanlığı kazanacak pozisyonu elde etmişti. Ancak, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’in devreye girmesi ve Demet Meral Gündüz’ü aday olarak çıkarması Onur Duruk için hayat öpücüğü oldu ve kaybetmesi muhtemel kongrede bir anda potada kendisini buldu. Çünkü Demet Meral Gündüz, Ayhan Zor ile benzer üye havuzuna hitap ederek Ayhan Zor’u ‘zor’a soktu. Başkanlığının yanısıra Büyükşehir ulaşımda koordinatör olmanın verdiği avantajları tepe tepe kullanan Onur Duruk, her durumda kendi yanında olacak yaklaşık 100 delegeye sahip. Buna karşılık ne Zor’un ne de Gündüz’ün bu düzeyde delegeleri, -henüz- yok. Ayhan Zor’un bir önemli avantajı, 14 Mayıs seçimlerinde 8. Sıra Milletvekili adayı olan Hasan Ercüment Taşdemir, 2019 yerel seçimlerinde Konyaaltı Belediye Başkan Aday Adayı olan Orhan Budak gibi isimleri yanına çekmiş olması. Onur Duruk da buna karşılık Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın desteğine sahip. Bir önceki kongrede de Ümit Uysal Onur Duruk’u desteklemişti.

Konyaaltı’da seçime bu üçlü kurgu ile gidilirse, Onur Duruk’un bu bölünmüşlüğü kullanarak aradan sıyrılma ihtimali yüksek. Eğer Demet Meral Gündüz, Ayhan Zor lehine yarıştan çekilirse, bu sefer de Ayhan Zor’un kazanma ihtimali güçlü.

Kepez’de de işler oldukça karışık. Burada da aynı Konyaaltı gibi üç aday var. Gökhan Ölmez, Kepez Belediye Meclis Üyeliği’nden istifa eden Halil Yurtseven ve Zeki Doğan. Adaylara girmeden, Kepez’de yaşanan çok ilginç bir gelişmeyi aktaralım. Kepez’de özgül ağırlıkları olan üç isim; Garip Erdoğan, Servet Yıldız ve Alican Deveci, kendileri açık açık bir adayı desteklemiyorlar ama ekipleri adayların yanında konumlanmış durumda. Detaylarını aşağıda okuyacaksınız. Gökhan Ölmez, kendisi Kepez Belediye Başkan adaylığını istediği için yeniden aday olmayan mevcut başkan Önder Kurnaz tarafından destekleniyor.İlçe başkanını arkasına almış olması en güçlü tarafı. Ancak bu durum Gökhan Ölmez'i, Önder Kurnaz’a dönük tepkilerin de muhatabı haline getiriyor. Bir diğer aday Zeki Doğan, yılların örgütçüsü. Zeki Doğan, Garip Erdoğan’ın aynı zamanda ekip arkadaşı. Ama, ilginçtir ve çok fazla soru işareti barındırıyor, Garip Erdoğan, eski arkadaşı ile birlikte değil. Ama buna karşılık, yıllardır Garip Erdoğan ile siyaset yapan Ali Murat Özel, Gülçin Tüzel gibi önemli isimler Zeki Doğan’ın yanında. Aynı zamanda Zeki Doğan’ı Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal destekliyor. Halil Yurtseven ise dört yıldır üyelerle ilişkilerini, deyim yerindeyse ilmek ilmek dokuyarak bugüne geldi. Tabanda, özellikle Alevi tabanda bir karşılığı var. Garip Erdoğan’ı Halil Yurtseven’i desteklediği düşüncesi Kepez’de yerleşmiş durumda. Aynı şekilde, Halil Yurtseven’in Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’in adayı olduğu düşüncesi de Kepez’de karşılık buluyor. Burada şu saptamayı yapmakta fayda var. Diğer adayların aksine Halil Yurtseven’in güçlü bir kurmay ekibi yok.

Her ne kadar her üç aday da ‘çekilmem’ dese de, siyasette 24 saat çok uzun bir zaman. Diğer ilçelerde olduğu gibi, hatta daha fazla, Kepez’de kimin kazanacağını öngörmek şu aşamada çok zor.

Her üç ilçede de adayların hiçbirisi rahat değil ve hummalı çalışmalarına devam ediyorlar.

Dikkat ederseniz, her üç ilçede de ortak iki isim var. Ümit Uysal ve Semih Esen. Merkezde mücadele bu iki isimin ekseninde şekilleniyor. Muhittin Böcek, şimdilik sessizliğini koruyor. Muhittin Böcek’in kongreye ilişkin tavrını ilerleyen yazılarda ayrıntılı olarak hep birlikte inceleyeceğiz.

Bu hafta sonu başlayacak mahalle seçimlerinde, ilçe başkanları psikolojik algıyı yönetebilmek adına, kendi güçlü oldukları mahalle seçimlerini öne aldılar. Bu ilçelerden gelecek sonuçlar üzerinden ‘kazanıyoruz’ algısını oluşturmayı amaçlıyorlar.

Bunda ne kadar başarı sağlayacaklar, hep birlikte göreceğiz.

Son olarak şunu unutmamak lazım. Mahalle seçimleri ilerledikçe ortaya çıkan tablo, şu anda var olan dengeleri değiştirebilir ve hiç tahmin etmediğimiz yeni ilişkiler açığa çıkabilir. Yani yukarıda özetlenen tablo tam tersine evrilebilir.