CHP Genel Başkanı Özgür Özel Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda özel açıklamalarda bulundu. Özel, 15 Aralık 2025 tarihinde Karadeniz yönünden Ankara’yı doğru gelen İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) 2saat düşürülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emrinin beklendiğini, iddia etti. Özel, yaptığı “Bir hava aracını düşürme yetkisi Erdoğan’da, iki saat boyunca talimat gelmedi” dedi.
İLETİŞİM BAŞKANLIĞI AÇIKLADI
Özel’in iddialarına ise İletişim Başkanlığı yanıt verdi. Başkanlığı bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere 15 Aralık’ta Karadeniz yönünden hava sahamıza yaklaşan bir İHA, tespit edilmesinin ardından F-16’larımız tarafından takip edilmiş ve barış dönemi prosedürlerinin tamamlanmasını müteakip güvenli bir bölgede kontrollü bir müdahaleyle vurularak düşürülmüştür. İHA’nın Sayın Cumhurbaşkanımızdan talimat beklendiği için veya menşei kaygı yarattığı için geç düşürüldüğü iddiaları açık bir dezenformasyondur” denildi.
YETKİ KİME AİT?
Söz konusu HA’nın düşürülmesi kararını Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olduğunu belirten Başkanlık, “Halihazırda yürürlükte olan ve hava sahasının yönetimi ve savunmasında kullanılan ‘Angajman Kuralları Direktifi’ dokümanı kapsamında düşürme yetkisi Genelkurmay Başkanlığımızda olup, olay günü gelişmeler çerçevesinde bu yetki kullanılmak üzere gecikmeksizin Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza devredildi” ifadelerini kullandı.
Bazı basın yayın organlarına yansıyan bir İHA’nın düşürülmesine yönelik Sayın Cumhurbaşkanımızdan talimat beklendiği yönündeki iddialar açık bir dezenformasyondur.⁰
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) December 28, 2025
Bilindiği üzere 15 Aralık’ta Karadeniz yönünden hava sahamıza yaklaşan bir İHA, tespit edilmesinin ardından… pic.twitter.com/b5GoR4QkxM





