Komiserlik, Türkiye Cumhuriyeti'nde Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yapan ve önemli sorumluluklar üstlenen bir meslek grubudur. Toplumsal düzeni ve asayişi korumak, suçları önlemek ve soruşturmak, kamu güvenliğini sağlamak gibi temel görevleri ile komiserler vatanın ve milletin güvenliği için önemli bir rol oynarlar.
Vatanına ve milletine hizmet etmek isteyen, adalet duygusu güçlü, sorumluluk almaktan çekinmeyen ve zorluklarla başa çıkabilecek adaylar için ideal bir iş alanıdır. Peki, emekli ve yeni komiser maaşı 2025 yılında ne kadar? İşte tüm ayrıntılar…
Komiser Maaşı 2025
Komiser maaşları, komiserin meslekteki kıdemine göre artmaktadır. Büyük şehirlerde ve riskli bölgelerde görev yapan komiserler daha yüksek maaş alabilmektedir. Çeşitli faktörlerin etken olduğu maaşlar geniş bir skalada yer alabilir.
Komiser maaşı 2025 yılında ortalama olarak aşağıdaki gibidir:
- Güncel olarak bir komiser maaşı ortalama olarak 65.070,21 TL şeklinde belirlenmiştir.
NOT: Ek görevlere sahip olan komiserlerin maaşları da daha yüksek olabilmektedir. Evli ve çocuklu komiserlere, aile yardımı ödeneği de maaşa eklenmektedir.
Komiser Yardımcısı Maaşı
Komiser yardımcısı maaşı 2025 yılı itibarıyla kıdem, çalışılan kurum ve ek görev tazminatı gibi etkenlere göre değişiklik göstermektedir.
Komiser yardımcısı maaşları 2025 yılında şu şekildedir:
- En düşük komiser yardımcısı maaşı 65.070 TL civarındayken, en yüksek komiser yardımcısı maaşı ise 135.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Ek olarak yüksek lisans ya da doktora gibi ek eğitime sahip komiser yardımcıları daha yüksek maaş alabilirler.
Duruma göre yabancı dil bilen komiser yardımcıları için ek tazminat ödenebilir. Görevlerinde üstün başarı gösteren komiser yardımcılarına ek ödemeler yapılabilir.
Yeni Başlayan Komiser Yardımcısı Maaşı
Deneyimli komiser yardımcıları yeni başlayanlara göre daha fazla maaş alırlar. Aynı zamanda daha yüksek eğitim seviyesi de maaşta artış anlamına gelir.
Üstelik fazla mesai yapmak veya zorlu koşullarda çalışmak da etkilidir. Maaş; bordrodaki "ek gösterge", "kıdem aylığı", "temizlik ücreti" ve "yıpranma payı" gibi kalemlerle birlikte belirlenir. "Hafta sonu nöbet ücreti" gibi ödenekler de alabilirler.
Yeni başlayan komiser yardımcısı maaşı aşağıdaki gibidir:
- Yeni başlayan komiser yardımcısı 2025 yılında ortalama olarak 65.000 TL civarındadır.
Başkomiser Maaşları Ne Kadar?
Komiser maaşı kaç TL sorusundan sonra kullanıcıların en merak ettiği konulardan biri de başkomiserler olamaktadır.
- 2025 yılı içerisinde bir başkomiserin ortalama maaşı 133.800 TL'dir. Bu maaş, 2025 yılı yapılan zamdan sonra yükselmiştir.
- Başkomiser maaşı en düşük 100.000 TL, en yüksek ise 133.800 TL şeklindedir.
Emekli Komiser Maaşı
Emekli polis komiser maaşları; hizmet yılı, ek göstergesi, kıdem aylığı ve emekli olduğu tarihteki memur maaş katsayısı gibi kriterlere göre değişmektedir.
Dolayısıyla emekli komiser maaşını hesaplamak için karmaşık bir formül kullanılır. Bu formülde bağlı olunan sosyal güvenlik kurumu (SSK, Bağ-Kur) ve emeklilik türü (normal emeklilik, yaşlılık emekliliği, maluliyet emekliliği) gibi unsurlar da rol oynar.
Emekli komiser maaşı 2025 yılında şu şöyledir:
- 2025 yılı itibarıyla ortalama maaş 24.200 TL civarındadır.
Komiser Nasıl Olunur?
Komiserler; sorgu sual etme, delil toplama, analiz etme ve rapor hazırlama gibi birçok yetkinliğe sahip olmalıdır. Aynı zamanda liderlik vasıfları da sergilemeli, ekipleri motive etmeli ve koordine etmeli, güçlü iletişim becerilerine sahip olmalıdırlar.
Komiserlik mesleği, zorlayıcı ve riskli olmasına rağmen heyecan verici ve anlamlı bir kariyer seçeneğidir.
Komiser olmak için iki temel yol vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
Polis Meslek Eğitim Kurumları (PMYO) ve Polis Meslek Enstitüleri (POMEM):
- PMYO: Lise mezunları içindir. 2 yıllık bir eğitim programı sunar ve mezunlar Komiser Yardımcısı olarak göreve başlarlar.
- POMEM: Ön lisans ya da lisans mezunları içindir. 2 yıllık bir eğitim programı sunar ve mezunlar Komiser Yardımcısı olarak göreve başlarlar.
- Her iki eğitim kurumuna da giriş için KPSS (P3) sınavından en az 70 puan almak gerekir.
Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM):
- Lisans mezunları içindir. 1 yıllık bir eğitim programı sunar ve mezunlar komiser yardımcısı olarak göreve başlarlar.
- PAEM'e girebilmek için KPSS (P3) sınavından en az 70 puan almak ve güvenlik soruşturmasından geçmek gerekir.
Komiser Kaç Yıl Sonra Olunur?
Komiser olmak için seçeceğiniz türe göre bir eğitim süreniz vardır. Eğer PMYO veya POMEM üzerinden başvuracaksanız iki yıllık bir süreçten sonra komiser yardımcısı olursunuz ve komiser olma yolunda ilerlersiniz.
PAEM’de ise bu periyot bir seneliktir. PAEM'e girebilmek için KPSS (P3) sınavından en az 70 puan almak ve güvenlik soruşturmasından geçmek gerekir.
Komiser olma şartları ise şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Lise, ön lisans veya lisans mezunu olmak
- Erkek olmak (PMYO)
- Askerlik görevini tamamlamış ya da muaf olmak
- Güvenlik soruşturmasından geçmek
- Fiziki ve sağlık şartlarını sağlamak
Komiser yardımcısı olduktan sonra 4 yıl kıdem tamamlamak ve mesleki sınavlarda başarılı olmak gerekir. Bu aşamaları başarıyla tamamlayanlar Komiser unvanını alırlar. Gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.
- Diploma
- Nüfus cüzdanı
- Askerlik belgesi (erkekler)
- Sağlık raporu
- Güvenlik soruşturması belgesi
- KPSS P3 sonuç belgesi
Bu yazımızda sizin için komiser maaşı hakkındaki tüm detayları paylaştık!