Antalya'da turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Konyaaltı Plajı’nda hareketlilik başladı. Plaj hattında birçok konuda yasaklama kararı alan Antalya Büyükşehir Belediyesi, en çok kıyı boyuna evcil hayvan girişini yasaklamasıyla gündeme gelmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin plajda başlattığı yasaklara sadece seyyar satıcılar eklenmedi. Sayıları her geçen gün artan özellikle midye satıcılarına yönelik herhangi bir denetiminin yapılmadığı görüldü. Yaşanan bu duruma Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu isyan etti.

DENETİMSİZ MİDYE SATIŞINA DİKKAT!

Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde güneşlenenler arasında dolaşarak kovada kaynamış mısır, başının üstünde veya omzunda taşıdığı tepside midye dolma veya simit, poşette bardakla çekirdek satmaya çalışan seyyar satıcılar, uzun süre toz ve güneşe maruz kalan gıdalarla insan sağlığını tehdit ediyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Midye dolmada escherichia coli, salmonella, listeria monocytogenes, vibrio gibi bakterilerin oluşması yüksek ihtimal. Açıkta satılan midye dolmalarda hijyenik üretim söz konusu değil, soğuk zincire uyulmuyor. Sahilde açıkta satılan midye dolma tüketilmesi hastalıklara yol açabilir” dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu-1

ALİ MANAVOĞLU UYARDI

Başkan Manavoğlu, kovalarda buz ya da su takviyesi yapılarak satılan mısır ürünlerinin de sağlığı olumsuz etkilediğine değindi. Hijyenik ortamda satılmayan mısır ürünlerinde escherichia coli, koliform bakterileri oluştuğunu anlatan Manavoğlu, “Kaynamış mısır haşlandıktan sonra suda bekletiliyor, belirli süreyle su ve buz takviyesi yapılıyor. Su mikrobiyel girişe uygun ortam. Özellikle mısır grubu ürünlerde ortam koşullarının uygun olmamasından kaynaklanan bakteriler sağlığı olumsuz etkiler. Karın ağrısı, ishal, kusma, ateş, gıda zehirlenmesi görülebilir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: BÜLENT ÖNER