Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi'nin işbirliğiyle yürütülen projede, Antalya’nın Kaş ve Muğla’nın Fethiye ilçeleri arasında yer alan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde deniz kaplumbağaları için tarihi bir rekor kırıldı. Yılın yarısında 20 binin üzerinde kaplumbağa yavrusu denizle buluştu.

 

REKOR YUVA SAYILARI

Prof. Dr. Eyup Başkale, koruma çalışmalarının bu yıl yeni bir rekor kırdığını belirterek,

"2020 yılında 434 yuva tespit edilirken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 524'e yükseldi. Tüm ekip olarak bu başarılı sonuçları almaktan dolayı oldukça mutluyuz." dedi.

 

20 BİNİN ÜZERİNDE YAVRU DENİZLE BULUŞTU

Prof. Dr. Eyup Başkale, yuva sayısındaki artışın yavru sayısına da yansıdığını belirtti.

"Henüz yavruların yumurtadan çıkış döneminin yarısında olunmasına rağmen 20 binin üzerinde yavruyu denizle buluşturduk." dedi.

Eylül ayının sonlarına kadar denize ulaşan yavru sayısında da bir rekora imza atılacağını söyledi.

 

UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Prof. Dr. Başkale, bu tür başarıların sürdürülebilmesi için halkın da dikkat etmesi gereken noktalara değindi.

"Kumsaldaki uyarı tabelalarını lütfen dikkate alın ve hiçbir şekilde kumsala araç ile girmeyin. Araçlar hem yuvaların hem de yavruların ezilmesine yol açıyor." dedi.

 

GÜVENLİ BİR GECE GEÇİRMELERİ İÇİN

Prof. Dr. Eyup Başkale, kumsalın gece kullanılmaması gerektiğini, özellikle 20.00 ile 08.00 saatleri arasında kumsalın kaplumbağalar için önemli olduğunu belirtti.

"Bu saatler ergin kaplumbağaların yuvalamak için kullandığı saatler olduğu gibi, yavru kaplumbağaların yuvadan çıkarak denize ulaşması için kumsalda yürüyüş yaptığı saatlerdir." dedi.

 

ÇÖP VE IŞIK KULLANIMI

Prof. Dr. Başkale, ayrıca çöp ve ışık kullanımına dair de önemli uyarılarda bulundu. Plastik poşetler ve şişelerin, yavrular için ölümcül tuzaklar olabileceğini vurguladı.

"Kumsala çöp atılmaması ve geceleri mümkün olduğu kadar ışık kullanmamaya çalışalım." dedi.

Kaynak: AA