Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi, 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, mesleğin 51 yıldır ülke gelişimine katkı sunduğunu ancak hala fiziki planlamalarda yeterince yer bulmadığını belirtti. Kuraklık ve iklim krizine karşı peyzaj mimarlığının çevresel sürdürülebilirlikle kilit rol oynadığını vurgulayan Şube açıklamasında, inşaat ruhsatı aşamasında peyzaj projesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
“PEYZAJ MİMARLIĞI SADECE PARK VE BAHÇE TASARIMIYLA SINIRLI DEĞİL”
TMMOB Antalya Peyzaj Mimarları Odası 16. Dönem Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, peyzaj mimarlığı mesleğinin yalnızca park ve bahçe tasarımıyla sınırlı olmadığını, doğa ile uyumlu yaşam alanları oluşturarak çevresel sorunlarla mücadelede öncü olduğu belirtildi.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇEVRESEL SORUNLAR İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ”
Çevresel sorunlar, iklim değişikliği ve hızla artan şehirleşmenin peyzaj mimarlarının karşısına çıkan en büyük zorluklar arasında yer aldığı ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Su kaynaklarının giderek daha fazla tükenmesi, kuraklık tehdidi ve iklim değişikliğinin etkilerinin hızla hissedilmesi, peyzaj mimarlarının çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil alan tasarımı konusundaki rolünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Antalya Peyzaj Mimarları Odası olarak, bu sorunlarla mücadele etmek için ciddi adımlar atıyoruz. Kurakçıl Peyzaj ve Sünger Kent projeleri gibi yenilikçi ve çevresel açıdan sürdürülebilir projeler geliştirilmiştir.”
“PEYZAJ PROJELERİ, İNŞAAT RUHSATI AŞAMASINDA ŞARTA BAĞLANMALIDIR”
Peyzaj projelerinin her metrekarede zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Oda yönetimi, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında bu adımın çevresel sürdürülebilirlik açısından elzem olduğuna dikkat çekti. Oda açıklamasında şöyle denildi: “Çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için yalnızca peyzaj mimarlarının çabaları değil, tüm paydaşların iş birliği ve koordinasyonu gerekmektedir. Bu bağlamda, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yer alan Peyzaj Projeleri, inşaat ruhsatı aşamasında şarta bağlanmadan her metrekarede talep edilmelidir. Bu, çevresel sürdürülebilirlik adına çok önemli bir adımdır ve hepimizin geleceği için olmazsa olmaz bir gereklilik teşkil etmektedir.”