Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi ve Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, TV5 televizyonunda katıldığı ana haber bülteninde Türkiye’nin tarım politikasını eleştiren çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hükümetin çiftçiye yeterli destek vermediğini vurgulayan Kılıç, çay fiyatlarındaki belirsizliğe dikkat çekerek, “Bugüne kadar hangi ürüne tatmin edici bir rakam verdiler ki çaya versinler?” diye sordu.

Çay üreticilerinin beklentilerinin karşılanmadığını, hatta yakın zamanda çay ithal edilmesinin bile sürpriz olmayacağını söyleyen Kılıç, "Yakın zamanda dışarıdan çay ithal edilirse şaşırmamak gerekir. Çünkü tarım tamamen bitti" dedi.

ZİRAİ DON FELAKETİ: “ÜRÜNLER GİTTİ, DESTEK YOK”

Kılıç, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yaşanan zirai don olaylarının tarımı vurduğunu belirtti. Bu felaket nedeniyle fındık, elma, ceviz ve üzüm gibi birçok ürünün yok olduğunu ifade eden Kılıç, “Yeni yılda bu ürünleri raflarda göremeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Devletin bu durum karşısında harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Hiç olmazsa faizler silinebilir, ön ödeme yapılabilir, küçük hibeler verilebilir. Ama maalesef şu ana kadar hiçbir adım atılmış değil” diye konuştu.

SÜT ÜRETİCİSİ ZARARDA: “KARŞILANMAYAN MALİYETLER”

Süt üreticisinin de büyük sıkıntı içinde olduğunu söyleyen Kılıç, üreticinin aldığı bedelin giderlerini karşılamadığını dile getirdi. “Adam süt üretiyor ama o süt hiçbir işe yaramıyor. Hayvanın giderlerini karşılamak mümkün değil” diyen Kılıç, bu durumun diğer hayvansal ürünler için de geçerli olduğunu belirtti.

GIDA FİYATLARI UÇTU: “PAZARDAN MARUL ALMAK BİLE ZOR”

Gıda fiyatlarındaki artışa da değinen Kılıç, vatandaşın pazardan bile marul alırken zorlandığını ifade etti. Hayat pahalılığına dikkat çeken Kılıç, "Çarşıdan, pazardan alışveriş yaparken dünyanın parasını ödüyoruz" dedi.

“KOMİSYON VAR AMA NE ZAMAN BAŞLAYACAĞIZ BİLMİYORUM”

Kılıç, kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na da değinerek, bu komisyonun işlerliğinin belirsizliğine işaret etti. “Ben de komisyon üyesiyim ama ne zaman başlayacağımızı, ne yapacağımızı bilmiyoruz” şeklinde konuşan Kılıç, tarımsal sorunlara çözüm noktasında somut adımların atılmadığını söyledi.

SONUÇ: UMUTSUZLUK VE ÇAĞRI

Türkiye’de tarımın içinde bulunduğu kriz ortamını yeniden gözler önüne seren Kılıç; çiftçinin, üreticinin ve tüketicinin aynı anda sıkıntı yaşadığını vurguladı. Hükümete bir kez daha destek çağrısında bulunan Kılıç, "Bu böyle gitmez, bir an önce çiftçinin yükünü hafifletmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Muhabir: DUYGU TEKİN