Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İçöz, sendika binasında düzenlenen programda ebelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

"MESLEKİ İTİBARSIZLAŞTIRMA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Başkan İçöz, insan yaşamının en değerli anlarından olan doğum sürecinde yer alan, yeni bir yaşama merhaba diyen ve emekleriyle sağlık sistemine güç katan tüm ebelerin Dünya Ebeler Günü'nü kutladı. Ancak bu özel günde dahi kutlama yapmak yerine haklarını, emeklerini ve meslek onurlarını savunmak zorunda kaldıklarını belirten İçöz, ebelik mesleğinin yıllardır hak ettiği değeri görmediğini, ağır iş yükü, düşük ücretler, güvencesiz çalışma koşulları ve mesleki itibarsızlaştırma ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

"KRİTİK BİR ROL ÜSTLENİYOR"

Sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu olarak ebelik mesleğinin niteliksizleştirilmeye, görev tanımlarının belirsizleştirilmeye ve yardımcı personel konumuna indirgenmeye çalışıldığını dile getiren İçöz, ebelerin kadın sağlığının korunmasından doğuma, lohusalık döneminden toplum sağlığının geliştirilmesine kadar geniş bir alanda kritik bir rol üstlendiğini hatırlattı.

TEMEL ÜCRET TALEPLERİ GÜNDEMDE

Sağlık sisteminin, özellikle koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin önemli bir bölümünü omuzlayan ebelerin çok yönlü sorunlarla baş başa bırakıldığını söyleyen İçöz, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak güvenli işyerleri, güvenceli istihdam ve yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşamaya yetecek temel ücret taleplerinin ebeler için de geçerli olduğunu vurguladı.

"EMEKLER YOK SAYILAMAZ"

SES olarak ebelik mesleğinin değersizleştirilemeyeceğini ve ebelerin emeğinin yok sayılamayacağını vurgulayan İçöz, kamusal sağlık hizmetinin asli unsuru olan ebelerin; güvenceli, şiddetsiz, sağlıklı, insanca çalışma ve yaşam koşullarını hak ettiğini dile getirdi.

SENDİKANIN TALEPLERİ

Şükran İçöz, Dünya Ebeler Günü dolayısıyla taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Ebelerin çalışma koşulları iyileştirilmeli, özlük hakları güvence altına alınmalı ve insanca yaşamaya yetecek ücretlerle çalışma koşulları sağlanmalıdır.

  • Ebelik eğitimi bilimsel temellere dayalı, uygulamaya yönelik ve nitelikli hale getirilmeli, meslek tanımları netleştirilmelidir. Ebeler meslekleri dışında başka alanlarda çalıştırılmaya zorlanmamalı, yetki ve sorumlulukları yasal düzenlemeyle netleştirilmelidir.

  • Her kadının doğum, doğum öncesi ve sonrasında bir ebeye ulaşma hakkı sağlanmalıdır. Gebelik öncesi ve süresi boyunca her türlü sağlık hizmeti erişilebilir, parasız, anadilinde ve kamusal olmalıdır.

  • Sağlık alanında artan şiddete karşı etkili ve caydırıcı önlemler alınmalı, şiddetsiz çalışma ortamları sağlanmalıdır.

  • Ebelik mesleğinin toplumsal itibarı artırılmalı, kadın emeği görünür ve saygın hale getirilmelidir.

"YAŞASIN KADIN EMEĞİ"

Açıklamasının sonunda tüm ebelerin 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü'nü kutlayan İçöz, hak ettikleri saygınlık, ücret, çalışma koşulları ve mesleki değerle anılacakları bir sağlık sistemi için mücadelelerini birlikte sürdüreceklerini yineledi. İçöz, "Yaşasın kadın emeği! Yaşasın örgütlü mücadelemiz!" ifadelerini kullandı.

Muhabir: DUYGU TEKİN