Denizli’nin Acıpayam ilçesinde tarım işçiliğinin yüzde 70’i kadınlar tarafından yapılıyor. Çünkü kadınlar hem güvencesiz hem de esnek çalışma koşullarına boyun eğiyor. Bir günlük yevmiyesiyle 1 kilo kırmızı et alamadıklarını söyleyen tarım işçisi kadınlar hem ücret yetersizliğine hem de enflasyona dikkat çekti.

KÖYLERDE GENÇ KALMADI, TARLADA İŞÇİ BULUNAMIYOR

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Yumrutaş mahallesinde, genç nüfusun azalmasıyla birlikte bölgede çalışacak tarım işçisi bulunamıyor. Bölge halkı tarlasında çalıştırmak için başka mahallelerden tarım işçisi getiriyor.  

Tarım Işçisi Kadınlar Biber Dikerken

İŞÇİ YEVMİYELERİ 700 - 900 TL  

Acıpayam’dan uzak mahallelere giden kadın işçilerin çalışma sistemi elçiler aracılığıyla koordine ediliyor. Yani tarla ve bahçe sahipleri bir kişiyle anlaşıyor ve bu kişi onların istediği sayıda işçi topluyor. Elçi, bunun karşılığındaysa işçi başı ücret alıyor. Bugün bir işçinin bir günlük yevmiyesi kesilen elçi ücretiyle birlikte 700 TL'ye düşüyor. 

ENFLASYON TARIM İŞÇİLERİNİ EZİP GEÇİYOR

Acıpayam’ın bereketli topraklarında mevsimlik çalışan işçiler hem ekonomik kriz hem de güvencesiz çalışmaktan memnun değiller ve ağır enflasyonun tarım işçilerini ezip geçmesinden yakınıyorlar.  Ağır çalışma koşullarına rağmen hiçbir sosyal güvencelerinin bulunmadığını belirten kadın tarım işçileri 1 günlük yevmiyeyle 1 kilo et alamamaktan şikayetçi. 

“1 GÜNLÜK EMEĞİMİZ 1 KİLO ET ALMAYA YETMİYOR”

Mevsimlik tarım işçisi olarak çaşılan Cennet Şahan uzun yıllardır tarlalarda alın teri döktüğünü belirterek, “Sıcağın altında gün boyu ter döküyoruz ama günün sonunda 1 günlük emeğimiz 1 kilo et almaya yetmiyor. 3 çocuğumu alın terimle büyüttüm. Sabahtan akşama kadar tarlada çalışıyoruz. Bu işin yağmuru var, çamuru var. Tarlada olmayı seviyorum ama güvencesi yok” dedi. 

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'NDAN 'ÜZÜCÜ' DEĞERLENDİRMESİ 

Ziraat Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Ali Top yaşanan enflasyon karşısında tarım işçilerinin bir günlük yevmiyesiyle 1 kilo kırmızı et almakta zorlanmasının çok üzücü bir durum olduğunu ifade etti. Başkan Top, “Kazanmış oldukları ücretlerle maalesef akşam eve giderken market alışverişini karşılamayacak kadar alım gücü düştü. Yevmiyeler düşük olduğu için tarımda işçi bulmak artık çok zor bir hal aldı. Tarlada akşama kadar çalışıp akşam eve dönerken 1 kilo et alamamak insanları umutsuzluğa sevk ediyor. Paranın değer kaybetmesi en çok işçileri vuruyor” dedi. 

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN