Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, havuz bakımı ve kullanımında havuzlarla ilgili havuz işletme yetkililerine ve site yöneticilerine uyarıda bulundu. Atmaca, havuzlarda hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların, geç kalınmadan bu dönemde yapılması gerektiğini vurguladı. 

HAVUZLARDA ANA BAKIM GEÇ KALINMADAN YAPILMALI

Havuzlarda, özellikle çocukların ayaklarının sıkışması şeklinde yaşanan kazaların önüne geçebilmek için yüksek vakum kuvvetinin olduğu nozul ve dip emiş boruları üzerindeki kapak ve ızgaraların kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Atmaca, havuzların insan ile taşınabilecek her türlü biyolojik kirleticiyi muhteviyatında bulundurabileceğini söyledi. Havuz kaynaklı mikrobik birçok hastalığı önlemek adına, havuz hijyeni ile ilgili önlemlerin şimdiden alınması, yüzme havuzlarının yaz aylarına hazır hale getirilmesi gerektiğini belirten Atmaca, hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların geç kalınmadan bu dönemde yapılmasının son derece önemli olduğunu söyledi. 

İbrahim Atmaca Gün Isıları

ÇOCUKLAR AÇISINDAN RİSK TEŞKİL EDİYOR

Havuzda bulunan vakum nozulunun çocuklar için risk teşkil ettiğini belirten Başkan Atmaca, “Havuzlarda yüzeye yakın bir şekilde konumlandırılan ve havuz operatörünün dip süpürme işlemi için süpürgeyi bağladığı bir vakum nozulunun yanı sıra, havuz suyunun devridaimi için havuz diplerinde bir kenarı 25 cm olan kare şeklinde dip emiş ızgaraları bulunuyor. Hem vakum nozulunda hem de dip emiş borularında yüksek vakum kuvveti bulunduğunu, bunun çocuklar açısından risk teşkil ediyor. Yakın zamanda çocukların menfezi olmayan dip emiş borularına sıkışması şeklinde yaşanan havuz kazalarına şahit olmaktayız” dedi.

EN ÖNEMLİ HUSUS VAKUM NOZUL KAPAKLARI

Dikkat edilmesi geren en önemli hususun vakum nozul kapaklarının olduğunu söyleyen Başkan Atmaca, “Yıllık bakımlarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında havuz vakum nozul kapakları ile dip emiş borusu ızgaralarının olması gerektiği gibi hasarsız bir şekilde yerinde olup olmadığının kontrolü gelmektedir. Bakımlarda vakum nozul kapaklarının olması gerektiği gibi sıkı bir şekilde kapandığı ve kolayca açılamayacağı kontrol edilmelidir. Yine kesiti dar olan ve yüksek vakum etkisiyle çocukların ayaklarının sıkışmasına neden olabilecek dip emiş boruları üzerindeki ızgaraların hasarsız bir şekilde varlığı bakımlarda dikkatlice kontrol edilmelidir” ifadelerini kullandı. 

Otel Turist Havuz

ANA BAKIM YAPMA ZAMANI GELDİ

Tesiste bulundurulması gereken su hazırlama ve dezenfeksiyon sistem ekipmanlarının tamamının bakımlarının bu dönemde yapılması ve bu sistemlerin sezon boyunca çalışır durumda tutulmasının önemine vurgu yapan Başkan Atmaca, “Yılda bir kez yapılan ana bakımın eksiksiz yapılması durumunda, havuzlar için güvenli işletme şartlarının oluşacağı unutulmamalıdır. Ana bakımlarda kimyasal dozaj sistemlerinin kontrolü yapılmalı, bağlantı yerleri sökülerek temizlenmeli, hatta topraklama ve kaçak akım koruma sistemlerinin çalışır vaziyette olduğu denetlenmelidir. Herhangi bir çarpılma riskine karşı önlem olarak, havuz pompaları elektrik trafosu ve diğer tüm elektrikli aygıtlar için merkezi topraklamanın yapılması, kaçak akım korumalarının varlığı ve çalışır vaziyette olduğunun kontrolü kullanıcı can güvenliği açısından önemlidir. İçerisinde bulunduğumuz ilkbahar mevsimi, hem hijyenik hem de güvenli havuz kullanımı için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların tam zamanıdır” diye konuştu.

RASTGELE DEĞİL STANDARDA UYGUN KLOR VE KİMYASAL KULLANILMALI 

Havuz hijyeni için çok miktarda klor kullanıldığını belirten Atmaca son olarak şu ifadelere kullandı:
“Klor başta olmak üzere, ph dengeleyici, yosun önleyici, berraklaştırıcı ve çöktürücüler gibi birçok kimyasalların rastgele değil, ölçülerek ve miktarlarının ilgili standartlara uygun gelecek şekilde kullanılması son derece önemlidir. Kimyasal kullanımında insan faktörü devreden çıkarılmalı, kesinlikle otomatik dozajlama ve kontrol sistemleri tercih edilmelidir. Bu kimyasalların depolanmasına da özen gösterilmelidir. Kimyasallar muhakkak kapalı, kontrollü, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Oluşabilecek kimyasal buharların solunması son derece tehlikeli olduğundan depolamanın yapıldığı ortamlar çok iyi bir şekilde havalandırılmalıdır. Havuzların kullanıma açıldığı dönemde de havuz tabanının temizliğinin her gün, havuz duvarlarının temizliğinin ise haftada en az bir kez yapılması gerekmektedir.” 


 

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN