Dinozorlar milyonlarca yıl önce yaşamış ve dünyaya hükmetmiş eşsiz canlılardı. Devasa boyutları ve marjinal dış görünüşleri ile popüler kültürün bir parçası haline gelen dinozorlar günümüzden yaklaşık 245 ila 66 milyon yıl önce Mezozoik Çağ olarak bilinen bir dönemde yaşadı. Gök taşı düşene kadar dünyanın hakimi olan bu eşsiz canlılar eğer o yok oluş yaşanmasıydı insanoğlu bugünlere hiç gelemeyecekti ve dinozorlar milyonlarca yıl boyunca bu dünyaya hakim olmaya devam edecekti. Çin’den Amerika kıtasına kadar dünyanın hemen hemen her yerde yaşamış olan bu canlıların fosilleri neden Türkiye’de bulunamıyor?
ANADOLU YENİ BİR COĞRAFYA
Türkiye tarih boyunca pek çok kadim medeniyete ve hayvan türüne ev sahipliği yapmış eşsiz bir coğrafya. 1279 farklı hayvan türün ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyası aslında oldukça yeni bir coğrafya. Evrim Ağacı web sitesinden edinilen bilgilere göre; Anadolu tam olarak bugünkü halini iki milyon yıl önce almış olsa da coğrafi bölgenin sudan çıkması 40-50 milyon yıl boyunca sürdü. Yaklaşık 30 milyon yıl önce Anadolu; Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak duruma geldi. Dünyanın 4 buçuk milyar yaşında olduğu baz alındığında Türkiye coğrafyasının ne kadar genç bir coğrafya olduğu daha da gözler önüne seriliyor. İşte bu sebepten dolayı Türkiye’de dinozor fosiline rastlanılmadı.
TÜRKİYE’DE NEDEN DİNOZOR FOSİLİ YOK?
Dinozorların yaşadığı dönemde bugünkü Türkiye toprakları sular altındaydı. Dinozorlar karada yaşayan canlılar oldukları için Anadolu ile yolları hiç kesişmedi. Hatta bir diğer eski tür olan ve popüler kültürün en önemli parçalarından olan büyük köpekbalığı olarak da bilinen Megaladon’un dişlerinin fosillerine Türkiye’de rastlanırlarken dinozor fosillerine ise rastlatılamadı. Dinozor fosilleri bulunamasa da, dinozorların korkulu rüyası olan 70 milyon yıllık dev timsahlar ve Mosasaurus gibi korkunç deniz canlıların fosil kalıntıları Anadolu topraklarında bulundu.