Üniversite tercih döneminde öğrenciler şimdiden barınmayı düşünmeye başladı. Geçtiğimiz yıl Yükseköğrenim öğrencilerinin sadece yüzde 10’unun Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından faydalanabildi. Yüz binlerce genci özel yurtlara ve kiralık evlere yönelmek zorunda kaldı.

KYK SADECE YÜZDE 0,2 ORANINDA ARTIRDI

Yükseköğretimde yaşanan barınma krizine rağmen, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurt kapasitesi sadece yüzde 0,2 oranında artırılabildi. 2023-2024 akademik yılında Türkiye genelinde 862 KYK yurdu bulunurken, bu yurtların toplam yatak kapasitesi 994 bin 137 olarak açıklandı.

Yatak Yurt Oda

ÇOK DÜŞÜK BİR ARTIŞ

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2025’in ilk yarısında hizmete açtığı yeni yurt ve bloklarla 9 bin 802 ek yatak kapasitesi sağladı. Ancak, mevcut yurtlarda yapılan düzenlemeler ve fiziki koşullar nedeniyle 3 bin 495 yatak kapasitesi düşürüldü. Sonuç olarak yurtların toplam yatak kapasitesinde net artış sadece 2 bin 169 yatak oldu. Bu da yüzde 0,2’lik çok düşük bir artış anlamına geliyor.

Üniversite Öğrencisi Akseki

ÖĞRENCİLER BARINMA SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA

Devlet yurtlarının yetersizliği ve özel yurtların yüksek ücretleri nedeniyle öğrenciler barınma sorunuyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Bu süreçte Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesinden vakıf ve derneklere yapılan destek ise artış gösterdi. Ocak-Haziran 2024 döneminde kâr amacı gütmeyen kuruluşlara aktarılan bütçe 699 milyon 71 bin TL iken, aynı dönemde 2025 yılında bu tutar 887,9 milyon TL’ye yükseldi.

ANTALYA’DA 16 TANE

Her yıl binlerce öğrencinin mezun olduğu Antalya’da 4 karma, 6 kız ve 6 erkek olmak üzere toplam 16 KYK yurdu bulunuyor. Ancak kapasite, artan öğrenci sayısına yetmiyor. Ev kiralarının oldukça yüksek olduğu kentte öğrenciler şimdiden barınma sorununa çözüm aramaya başladı.

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN