Antalya Valiliği bünyesinde kurulan AYDAŞ AŞ tarafından Mermerli Plajı’nda yürütülen onarım çalışmasında sona gelindi. Vali Şahin’in 80 milyon TL harcandığını açıkladığı çalışma kapsamında tarihi surların onarımıyla ilgili geçici kabul işlemi için Korkuteli Belediyesi’nden iki teknik personel görevlendirilmesi istendi. Antalya Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin imzasıyla 30 Nisan’da yazılan resmi yazıda, Korkuteli Belediyesi’nde çalışan bir inşaat teknikeri ile bir makine mühendisinin Mermerli Plajı sur duvarının geçici kabulünde görevlendirilmesi talep edildi. Antalya YİKOB bünyesinde 40’tan fazla teknik personel görev yaparken, milyonlarca liraya mal olan onarımın geçici kabulü Yalçın Sezgin’in de memleketi olan Korkuteli Belediyesi’nden personel istenmesi, idarede görevli personelin yapılan işe imza atmak istemediği iddialarını gündeme getirdi. Antalya Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin, Korkuteli Belediyesi’ne yazdığı resmi yazı ile onarımı tamamlanan Mermerli Plajı sur duvarlarıyla ilgili geçici kabul için iki teknik personel görevlendirilmesini talep etti.

GEÇİCİ KABUL İÇİN İSİMLERİNİ VEREREK İKİ PERSONEL İSTEDİ

Sezgin, görevlendirilmesini istediği personellerin isimlerini de belirttiği 30 Nisan 2025 tarihli yazıda, şu ifadelere yer verdi: “Başkanlığımızca ihalesi gerçekleştirilerek sözleşmeye bağlanan Antalya ili Muratpaşa ilçesi Mermerli plajı sur duvarları onarım işi 25. 04. 2025 tarihi itibari ile tamamlanmıştır. Söz konusu işin geçici kabul heyetinde görevlendirilmek üzere başkanlığınızda görev yapmakta olan inşaat Teknikeri M.A.K ve Makine Mühendisi C.D’nin görevlendirilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

KURUMDA ONLARCA TEKNİK PERSONEL VAR, NEDEN İLÇEDEN İSTENDİ

Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin’in kurum bünyesinde mimar, mühendis ve ilgili teknik personel varken milyonlarca lira harcanan onarım işinin geçici kabulü için kendisinin de memleketi olan Korkuteli ilçesinden teknik personel talep etmesi şaşkınlık yarattı. İlçe belediyesinden tekniker talep edilmesi dikkat çekerken Antalya YİKOB’un 2024 yılı Faaliyet Raporunda yer verilen bilgilere göre kurum bünyesinde 248 personel görev yapıyor. Aralarında mimar, inşaat mühendisi ve makine mühendislerinin de yer aldığı teknik hizmetler sınıfında Valilik kadrolu 41 personelin görev yaptığı Antalya YİKOB dışında Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nde de çok sayıda uzman personel bulunuyor.

KURUM PERSONELİ YAPILAN İŞE İMZA ATMAKTAN ÇEKİNDİ Mİ?

Vali Yardımcısı Sezgin’in onarımı tamamlanan Mermerli Plajı sur duvarlarının geçici kabulü için Korkuteli Belediyesi’nden personel talep etmesinin nedeninin, idari personelin yapılan işe imza atmak istememesi olduğu öne sürüldü.

VALİ ŞAHİN, ‘MERMERLİ İÇİN 80 MİLYON HARCADIK’ DEMİŞTİ

Mermerli Plajı’nın Antalya Valiliği’ne tahsis edilmesiyle geçtiğimiz aylarda burada onarım çalışması başlatıldı. Antalya Valiliği (YİKOB) bünyesinde kurulan AYDAŞ AŞ adlı şirket üzerinden yürütülen çalışmalar kapsamında tarihi sur duvarları ve kıyıda düzenlemeler yapıldı. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Mermerli Plajı için “80 milyon harcadık, daha da harcayacağız” açıklamasını yapmıştı.

MERMERLİDEKİ SUR DUVARINA TONLARCA HİDROLİK KİREÇ BASILDI

Ancak Mermerli Plajı’ndaki onarım işinde tarihi sur duvarlarına gereğinden fazla tonlarca hidrolik kireç enjekte edildiği öne sürülüyor. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz uzmanlar, Mermerli’deki sur duvarlarına hidrolik kireç enjekte etmeden önce kütle hesabı yapılıp yapılmadığı ve röntgen çekilip çekilmediğinin açıklanması gerektiğine işaret ediyor. Restorasyon ve onarım projelerinde gereğinden fazla hidrolik kireç enjekte etmenin yapılan işin maliyetini yükselttiği için yüklenici firmalar tarafından sıklıkla tercih edildiğine işaret eden konunun uzmanları, Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje ile yapılan uygulama arasında çelişki olup olmadığının denetlenmesi gerektiğine işaret ediyor.

ŞANTİYE ALANINDA FİRMA VAR, TABELA YOK

Antalya Valiliği bünyesindeki AYDAŞ AŞ ile peyzaj düzenlemesini yapan bir başka firmanın tabelasının bulunduğu Mermerli Plajı’ndaki şantiye alanında, restorasyon ve onarım işlerini yürüten firmanın adının yer almaması dikkat çekiyor. Akçaylar Restorasyon adlı firmanın yetkilileri ve çalışanları alanda görülürken, firmaya ait tabela görünmüyor.

VAKIFLAR’DAN YİKOB’A GEÇEN ŞUBE MÜDÜRÜ FİRMAYI DA GETİRDİ

Akçaylar Restorasyon firması ile Antalya YİKOB’da geçici olarak görevlendirilen M.Ö adlı birim sorumlusu personelin restorasyon ve onarım ihalelerinde ortak hareket ettikleri iddiasıyla daha önce Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu. İddiaya göre, daha Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde Sanat Eserleri Şube Müdürü olarak görev yapan M.Ö., Antalya, Isparta ve Burdur’daki bazı restorasyon projelerinin ihalesinin verildiği Akçaylar Restorasyon firması çalışanları ile yakın ilişki içinde bulunuyordu. Firmada görevli Mimar H.K.K. ile birlikte hareket ettiği öne sürülen Şube Müdürü M.Ö’nün, söz konusu firmanın katıldığı ihalelerin komisyonlarında yer aldığı için ihalelerin firma lehine sonuçlanması sağlanıyordu. Ekap kayıtlarına göre adı geçen firmanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden çok sayıda ihale aldığı görülüyor.

KAŞ PATARA’DAKİ 61 MİLYONLUK İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

Antalya Körfez Gazetesinden Yusuf Yavuz'un haberine göre firma çalışanlarıyla yakın olduğu öne sürülen Şube Müdürü M.Ö’nün Antalya YİKOB’da görevlendirilmesiyle birlikte aynı firmanın bu kez de arka arkaya Antalya YİKOB bünyesinde yapılan ihaleleri almaya başlaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Antalya YİKOB’un denetiminde Kaş Belediyesi’nde geçen yıl yapılan ‘Patara Telsiz Telgraf İstasyonu ve Antik Deniz Feneri Yürüyüş Yolu’ ihalesi, Akçaylar Restorasyon firmasına verilmişti. Ardından ihalede şaibeler olduğu iddialarıyla Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş, Kaş Belediyesi ile Antalya Valiliği’ne de yazılı başvurular yapılarak ihalenin iptali istenmişti. Antalya Valiliği iddiaları yalanlasa da, şaibe iddialarıyla gündeme gelen söz konusu 61 milyonluk ihale 10 Ekim 2024 tarihinde iptal edilmişti.

CAMİNİN RESTORASYONU İNŞASINDAN UZUN SÜRDÜ, HALA BİTMEDİ

Tartışmaların odağındaki Akçaylar firmasının son 3 yılda aldığı ihaleler arasında Antalya’daki Tekeli Mehmet Paşa Camii, Elmalı Ömer Paşa Camii, Isparta Ulu Camii, Isparta Uluborlu Bahçe Camii, Burdur Merkez Günalan Köyü Camii, Burdur Merkez Saden Hatipoğlu Camii, Burdur Kemer İbrahim Çavuş Camii, Finike Çavdır Büyük Cami ve Finike Kafi Baba Türbesi gibi projeler yer alıyor. Isparta’daki Ulu Camii’de sözleşme süresi 25 Mart 2025 tarihinde dolarken restorasyon iki yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen henüz tamamlanmış değil. Caminin yapımının iki yıl sürdüğü belirtilirken, restorasyonun iki yılda tamamlanmaması tepki çekiyor.

TARİHİ CAMİDE İŞ MAKİNESİ VE HİLTİ KULLANILDI

Elmalı Ömer Paşa Camii’nde yürütülen restorasyon projesinde tarihi dokuyu yansıtan patinanın yok edilerek beyazlatıldığı belirtilirken, Finike Çavdır Büyük Camii’nde yasak olmasına karşın avluda iş makinesi ve iç kısımdaki çalışmalarda hilti kullanılması gündeme gelmişti. Konuyla ilgili Finike Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikâyetin ardından başlatılan 2024/3334 sayılı soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ