Antalya’nın Korkuteli ilçesinde bu yıl 35’incisi düzenlenecek Korkuteli Altın Kiraz Yağlı Pehlivan Güreşleri öncesinde hazırlıklar hız kazandı. 26 Ağustos’ta başlayacak Şehzade Korkut Paşa Şenlikleri ile 30 Ağustos’ta gerçekleştirilecek güreşler öncesinde düzenlenen basın lansmanında, organizasyonun turizm ve kültür boyutuna ilişkin yeni projeler kamuoyuyla paylaşıldı. Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, yağlı güreşler boyunca her gün ilçede 600 turist ağırlayacaklarını ifade ederek, 400 turistin güreşleri takip etmesi için tribün ayıracaklarını duyurdu.

HEDEF, HER GÜN 600 TURİST

Korkuteli Altın Kiraz Yağlı Pehlivan Güreşleri Ağası Sabri Gülel’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen lansmana Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran ile Kırkpınar Başpehlivanları Mustafa Taş, Erkan Taş ve İsmail Balaban katıldı. Toplantıda bu yılki güreşlerin organizasyon detaylarının yanı sıra, Korkuteli’nin yağlı güreş kültürünü geleceğe taşımasını amaçlayan “Gelenekten Geleceğe” projesi de ilk kez tanıtıldı. Basın toplantısında konuşan Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, yağlı güreşin yalnızca bir spor dalı olmadığını, Türk kültürünün önemli geleneklerinden biri olduğunu söyledi. Geleneği geleceğe taşımak istediklerini belirten Caran, Korkuteli güreşlerinin uluslararası alanda daha fazla tanınmasını hedeflediklerini ifade etti. Güreş organizasyonunun turizme daha fazla katkı sağlamasını istediklerini belirten Caran, “Beş gün boyunca her gün yaklaşık 600 turisti ilçemizde misafir edeceğiz. 400 turistin güreşleri yerinde takip edebilmesi için özel bir tribün oluşturacağız.” dedi.

GÜREŞ MÜZESİ KURULACAK

Turistlerin yalnızca tatil yapmalarını değil, Türk kültürünü de yakından tanımalarını istediklerini dile getiren Caran, yağlı güreşin Türkiye’nin kültürel değerlerinin dünyaya aktarılmasında önemli bir araç olduğunu vurguladı. Caran, “Turist sadece tatil yapmasın kültürünü de yakından tanısın. Kültürümüzü dünyaya anlatmanın en güçlü yanlarından birisi insanların gözleri önünde yaşatılmasıdır. Yağlı güreş hak ettiği ölçüde uluslararası bir görünürlüğe sahip değildir. Yağlı güreş de bunu başarabilir. Bunu yapacak şeyler var. Tarihimiz ve hikayemiz var.” dedi.

Projenin önemli ayaklarından birini ise güreş müzesi oluşturuyor. Korkuteli’nde ilk kez bir güreş müzesi kurulacak. İlçeyi ziyaret eden turistler müzeyi gezebilecek, ardından oluşturulacak hediyelik eşya alanından ülkelerine götürmek üzere ürünler satın alabilecek. Turistlerin ilçe merkezini gezmeleri ve yerel işletmelerde yemek yemeleri de planlanıyor. Böylece organizasyonun yalnızca güreş camiasına değil, Korkuteli esnafına da ekonomik katkı sağlaması hedefleniyor.

“YAN TARAFIMIZDA BİR CEVHER VAR”

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre, Sabri Gülel, Antalya’nın her yıl milyonlarca turisti ağırladığını hatırlatarak, bu turistlerin Kapadokya ve Pamukkale gibi önemli destinasyonları ziyaret ettiğini söyledi. Korkuteli ve Elmalı’nın da sahip olduğu yağlı güreş geleneğiyle bu turizm rotalarına dahil edilebileceğini belirten Gülel, bunun için kapsamlı bir tanıtım çalışması yapılacağını kaydetti. Gülel “Gelirleri ile giderleri denk olmayan bir sektördür spor. Birçok nedenleri var. Gelirleri olmayan giderleri belli olmayan bir sektörü sürdürme çabası var. Bir yerde kaynaklar tükeniyor ve spor sona geliyor. Güreş ağası olmak ağalığın yanında bir hamilik olduğunu anlıyorum. Kendi memleketime katkı sağlamak için bir proje ürettim. Spor dünyası bir popülasyon yaratmak değildir. Antalyaspor’da a başkan oldum. Türkiye’ye yılda 40 milyona yakın turist geliyor. Bunun 17 milyonu Antalya’ya geliyor. Gelen turistler Kapadokya’ya gidiyor, Pamukkale’ye gidiyor. Neden gidiyor. Yan tarafımızda bir cevher var. Elmalı’da Korkuteli’de güreşler var. Neden buralara turist gitmiyor” dedi.

BAŞPEHLİVANLARDAN DESTEK

Başpehlivan İsmail Balaban da yağlı güreşin Anadolu’nun en köklü değerlerinden biri olduğunu belirterek, bu kültürün yabancı turistlere tanıtılmasının önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Balaban, Antalya’ya gelen turistlerin denizin yanı sıra yağlı güreşi de hatırlamasının Türk kültürünün tanıtımı açısından değer taşıdığını ifade etti. Başpehlivan Erkan Taş ve Mustafa Taş ise Kırkpınar’ın ardından Korkuteli’nde er meydanına çıkacaklarını belirterek tüm güreşseverleri organizasyona davet etti.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ - ERTUĞRUL GÜN