Antalya, Adana, Mersin ve Muğla'da balık avlama sezonu 15 Nisan itibariyle sona erdi. Sezonun bitmesiyle birlikte yasaklar resmen devreye girdi. Avlama yasağına ilişkin detayları sizler için derledi. 

AV YASAĞI KİMLERİ KAPSIYOR?

2023-2024 balıkçılık av sezonu bugün itibariyle sona erdi. Sezonun bitmesiyle birlikte denizlerde av yasakları başladı. Yasak kapsamında endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini balık avlayamayacak. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar ise bu yasaktan muaf olacak.

DENİZLERDE AV YASAĞI BAŞLADI

Antalya, Adana, Mersin ve Muğla'da balık avlama sezonu 15 Nisan itibariyle sona erdi. Deniz ekosisteminin dengesini korumak amacıyla alınan önlemler kapsamında bugün itibariyle denizlerde av yasağı başladı. Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini kapsayan 4,5 aylık av yasağı döneminde, şartlar getirildi.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇILAR YASAKTAN MUAF

 2023-2024 balıkçılık av sezonunu değerlendiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, denizlerde av yasağının, endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini (gırgır ve trol) kapsayacağını, kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçıların ise bu yasaktan muaf olacağını ve avcılık yapmaya devam edebileceğini belirtti.

BAKANLIKTAN İZİN ALMAK GEREKİYOR

Yumaklı, 4,5 ayı kapsayacak bu dönemde ekonomik faaliyetlerine devam etmek isteyen balıkçıların, Bakanlıktan izin almak ve belirlenen kurallara uymak koşuluyla kara suları dışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapabileceğine belirtti.

SEZON BEREKETLİ GEÇTİ

2023-2024 sezonunun bereketli geçtiğini kaydeden Yumaklı, "2023-2024 balıkçılık av sezonu başta hamsi olmak üzere birçok türün avcılığı açısından bereketli geçti. Halkımızın sofralarındaki yerini alan avcılık ürünleri, aynı zamanda ihracata da yoğun olarak konu edilmiş ve ülkemize döviz girdisi sağladı." ifadelerini kullandı.

Balık Çeşitleri

Antalya'da 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba Antalya'da okullar tatil mi? Antalya'da 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba Antalya'da okullar tatil mi?

DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRDÜ

Sezon içi yapılan denetimlere de değinen Yumaklı, Bakanlıkça hem sürdürülebilir balıkçılığın temini hem de yasalara uygun avcılık yapan balıkçıların haklarını korumak için denizler, iç sular, karaya çıkış noktaları, nakil güzergahları, balıkçı gemileri, balık halleri, balık unu-yağı fabrikaları ve perakende satış yerlerinde 7 gün 24 saat denetimlerin yapıldığını belirtti.

74 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI

Geçen yıl toplam 171 bin 219 denetim gerçekleştirildiğinin altını çizen Yumaklı, kaçak avcılıkla elde edilen 593 ton su ürününe el konulduğunu bildirdi. Yumaklı, 6 bin 527 kişi ve iş yerine 74 milyon 12 bin 121 lira idari para cezası uygulandığını, ayrıca kurallara uygun avlanmayan 78 gemiye el konularak mülkiyetlerinin kamuya geçirildiğini aktardı.

Kaynak: HABER MERKEZİ