Antalya’da işçi sendikaları, meslek odaları, siyasi parti üyeleri ve sivil toplum örgütleri başta olamak üzere işçi, memur, esnaf, öğrenci hep birlikte 1 Mayıs İşçi Bayramı için meydanlara çıktı. Emekçiler, Muratpaşa ilçesinde bulunan Aydın Kanza Parkı önünde buluşarak, Güllük Caddesi üzerinden solganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. 

"EKONOMİK SIKINTILAR ÇALIŞAN KESİMİ EZMEKTEDİR" 

Meydanda toplanan binlerce emekçiye ve onlarla dayanışma içinde olan halka seslenen Türk İş Antalya İl Temsilcisi ve Yol İş Sendikası Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Cemil Ünal, emek mücadelesi  ve dayanışmanın önemini vurguladı. Ünal,  “1 Mayıs birlik beraberlik ve dayanışma içinde kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğimizi, meydanlarda haykıracağımız gündür” dedi. Ünal konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “COVID-19 pandemisinin, Rusya - Ukrayna savaşının, İsrail'in Filistin topraklarına başlattığı saldırının, 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ülkemizde yaşanan ekonomik sorunları daha da derinleştirdiği bir gerçektir. Ücretlerde yapılan artışlarına rağmen, yaşanan enflayon baskısı işçimizi, emeklimizi dayanılması güç geçim sıkıntısına sokmuştur.” dedi. 

"ADİL OLMAYAN VERGİ SİSTEMİ"

Vergi sisteminin adil olmadığına dikkat çeken Cemil Ünal,  “Adil olmayan vergi sistemimize bağlı olarak ücretlerden yüksek oranda vergi kesilmesi ile işçi ocak ayında aldığı ücreti yılın yarısından itibaren alamamaktadır. Ücretlere uygulanan düşük vergi dilimlerinin yarattığı bu uygulama, işçinin örgütlü olmadığı işyerlerinde ücretlerin düşük gösterilmesine, işçinin sosyal sigorta hakkını kaybetmesini dahi göze alarak kayıt dışı çalışmaya teşvik etmesine; ülkenin bu nedenle bağlı olarak önemli miktarda vergi kaybına yol açmıştır” diye konuştu. 

KAYIT DIŞI İSTİHDAMA DİKKAT ÇEKTİ 

Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller nedeniyle kayıt dışı çalıştırılan, sigorta yapılmayan ya da gerçekte olduğundan daha az gösterilen ücretler nedeniyle çalışan kesimin hak kayıpları yaşadığını anlatan Cemil Ünal, szlerine şöyle devam etti:  “Yapılan mücadelemize rağmen hala sürmekte olan örgütlenmenin önündeki engeller, kaçak işçi çalıştırmasını kolaylaştırmaktadır. İş sağlığı ve iş güvenliği şartlarına uygun olmayan ortamlarda çok düşük ücretlerle, çağdaş köle şartlarında işçi çalıştırılmasına devam edilmesi ülkemizin önemli sorunlarından biri olarak devam etmektedir. Sendikaya üye olmak isteyen işçinin işten çıkartılması neredeyse normal bir uygulama haline gelmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çoğu haklarından mahrum olarak taşeron işçilerin çalıştırılmaya devam edilmesi önemli bir sorun olarak gündemdedir. Hala ülkemizde kayıt dışı çalıştırılan işçi oranı yüzde 30 seviyelerinde devam etmektedir."

Muhabir: BÜLENT ÖNER