Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, vatandaşların can güvenliğinin her şeyden daha önemli olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, “Asansörlerin güvenliği konusunda başta bina sorumluları olmak üzere bakım firmaları ve belediye adına denetimleri yapan akredite kuruluşlar sorumludur” dedi. Atmaca, sorumlu oldukları alanlarda 2025 yılı rakamlarına bakıldığında denetimi yapılan asansörlerin yüzde 99’nun güvenilir hale geldiğinin görüldüğünü kaydetti.
“BÜYÜKŞEHİR, MURATPAŞA VE MANAVGAT GENELİNDE SORUMLUYUZ”
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, 19 ilçede asansörlü bina sayısının 45 bine yakın olduğuna dikkat çekti. Atmaca, oda olarak Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi ile Manavgat Belediyelerinin sorumluluk alanlarında asansör denetimi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kendilerinin dışında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşlarının, belediyelerle yaptıkları protokollerle asansör denetimlerini yaptıklarını belirterek, “TMMOB Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak bizler, TÜRKAK’ tan akredite kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak, başta Muratpaşa, Antalya Büyükşehir, Manavgat ve Isparta’nın muhtelif ilçeleri olmak üzere pek çok bölgede asansör denetimleri yapmaktayız. Ayrıca birçok özel A Tipi Muayene Kuruluşu akredite firma da Antalya’ da ve ülke genelinde farklı belediyeler ile protokoller imzalayarak asansör denetimleri gerçekleştirmektedir” şeklinde konuştu.

“ASANSÖR DENETİMİ BİR GÜN BİLE GECİKSE AĞIR PARA CEZASI UYGULANIYOR”
Özel ve kamu binalarında asansörlerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan kullanılabilmesini temin etme amacıyla periyodik kontrolün yaptırılmasına dair yükümlülüğün ilgili idare ve bina sorumlusuna ait olduğu belirtildi. Bina sorumlusunun, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda en az bir kez periyodik kontrolünü yaptırması gerekiyor. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, asansör denetimini gerçekleştiren akredite firmaların denetimi gününde gerçekleştirmek zorunda olduğunu ifade etti. Denetimin bir gün bile gecikmesi durumunda firmaya yüklü para cezası kesildiğini anlatan Atmaca, denetim konusunda titiz bir çalışma ortaya konulduğunu ifade etti.





