Antalya’da tarım arazilerine izinsiz kurulan hobi bahçelerine yönelik yeni düzenleme sonrası satış ilanlarında patlama yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından kaçak yapı statüsündeki hobi bahçeleri için yıkım süreci başlatılırken, çok sayıda mülk sahibi bahçelerini elden çıkarmaya yöneldi. Artan arzla birlikte fiyatlarda da ciddi düşüş gözlenirken, bazı bölgelerde hobi bahçelerinin 250 bin TL’ye kadar gerilediği görüldü.

BAKANLIK KARARI VERDİ YIKILACAK

Yeni yönetmelik, tarım arazilerinin korunması ve amacı dışında kullanımının önüne geçilmesini hedefliyor. Buna göre tarım arazileri; mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve marjinal tarım arazileri olarak sınıflandırılmaya devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulacak dijital sistemle arazilerin envanteri tutulacak ve kullanım şekilleri anlık olarak denetlenecek. Yerel yönetimler ve valilikler ise bu kapsamda koruma planlarını uygulamakla yükümlü olacak.

ANTALYA’DA HOBİ BAHÇELERİ SATIŞI ARTTI

Kararın ardından özellikle pandemi döneminde hızla artan hobi bahçeleri ve bungalov yapılar mercek altına alındı. İzin alınmadan tarım arazileri üzerine kurulan yapıların yıkımı için süreç başlatılırken, bu durum piyasaya doğrudan yansıdı. Antalya genelinde ilan sitelerinde hobi bahçesi satışlarında dikkat çekici artış yaşandı.

250 BİN TL SEVİYELERİNE KADAR DÜŞTÜ

Kent merkezinde yer alan hobi bahçelerinde fiyatlar 15 milyon TL’ye kadar çıkarken, kırsal bölgelerde ise ciddi bir gerileme yaşandı. Özellikle Elmalı, Korkuteli, Gazipaşa, Akseki ve Gündoğmuş gibi yüksek kesimlerde fiyatların 250 bin TL seviyelerine kadar düştüğü görüldü.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN