Dünyanın en uzun ve en güzel plajlarından biri olan Konyaaltı Sahili, Kaleiçi ile birlikte, turizmin başkenti dünya kenti Antalya’nın iki simgesinden biridir. Antalya’nın merkez ilçelerinden Konyaaltı denizi, kumu, güneşi, 5 yıldızlı otelleri ve antik kentleriyle dünya turizminin çekim merkezlerindendir.  Likya ve Pamfilya bölgeleri birbirine buluşturan Konyaaltı adını nereden almış olabilir? Sorunun cevabı haberin detayları içinde…

SÖZLÜ ANLATIMLARA DAYANIYOR

Konyaaltı Tünektepe'den Görünüm

Konyaaltı’nın adını nereden aldığı sözlü anlatımlara dayanır. Bir varsayıma göre Konyaaltı, falezlerin bittiği yerde başladığı için “koyaltı” anlamında bu adı almıştır. Sevan Nişanyan, Türkiye Yeradları Sözlüğü’nde, Konyaaltı’nın eski Konya yolunun altında olduğu için bu adı aldığını söyler. Konyaaltı’nın adını nereden aldığına ilişkin benzer bir varsayım, 2009 yılında yaşamını kaybeden 11. Dönem Antalya Milletvekili Adnan Selekler kaynaklıdır. Yerel tarihçi Hüseyin Çimrin, Adnan Selekler’in sözlü beyanına dayanarak Meltem Mahallesi’nin kuzeyine düşen bölgeye Konyaüstü, Konyaüstü’nün aşağısında yer alan sahil bölgesine de Konyaaltı denildiğini belirtir. Çimrin, konuyla ilgili yaptığı bir görüşmede Selekler’in kendisine, Cumhuriyet'ten önce Konya Vilayeti'ne bağlı Antalya'da askere sevk edilmek üzere çağırılan askerlerin, önce bugünkü Meltem Mahallesi'nin kuzeyindeki bir alanda toplandığını ve bu alanın tapu kayıtlarında 'Konyaüstü' olarak geçtiğini; dolayısıyla Hastaneüstü, Hapishaneüstü, Kepezaltı gibi mevki isimlerinin sık sık kullanıldığı Antalya'da, 'Konyaüstü' mevkisinin alt kısmına da 'Konyaaltı' dendiğini söylediğini belirtir. Cumhuriyet dönemi Antalya tarihinin el kitabı sayılan “Bir Zamanlar Antalya” adlı kitabıyla tanınan Hüseyin Çimrin, eskiden falezlerin sona erdiği Konyaaltı varyantından birinci Arapsuyu'na kadar olan 1-2 kilometrelik bölüme Konyaaltı denildiğini, sonradan bütün bir sahil bölgesine bu adın verildiğini söyler. 

ÖNEMLİ TİCARİ VE SOSYAL ALANLARI VAR

Konyaaltı 1993 yılında “Alt Kademe Beldesi” olarak kuruldu, 2008 yılında ilçe statüsüne kavuştu. Antalya - Kemer-Kaş - Fethiye-Muğla sahil yolunun içerisinden geçtiği ilçede, Büyük Liman, Serbest Bölge, Konyaaltı Plajları, Akdeniz Üniversitesi ve Hastanesi, Uncalı Şehir Mezarlığı, Feslikan Yaylası, Saklıkent Kayak Merkezi, Topçam ve Çaltıcak Günübirlik Sahil Mesire Alanları ve Tünektepe gibi  Antalya’nın önemli ticari ve sosyal alanları bulunmaktadır.  

TURİZMİN GÖZDE MERKEZLERİNDEN

Konyaaltı, bahar aylarında aynı gün Saklıkentt’te kayak yapıp Akdeniz’de denize girilebilen, Türkiye turizminin gözde  merkezlerinden biri. Konyaaltı Sahili, Antalya’yı ziyaret edenlerin uğramadan geçmediği bir sahil. Resmi kaynaklara göre ilçe merkezinde yer alan 77 konaklama tesisinin toplam yatak kapasitesi 7 bin 61.

ANTİK KENTLER DİYARI

Konyaaltı, Anadolu Uygarlıkları yerleşim haritasına göre, LİKYA sınırları içinde yer almakta; Likya ile Pamfilya arasında sınır teşkil etmekte. M.Ö. 30 yıl öncesine kadar uzandığı bilinen Likya uygarlığının, Konyaaltı bölgesinde yer alan kentinin adı Olbia. Konyaaltı sınırları içinde bulunan bir başka antik kent,  Sivridağ’ın eteğinde yer alan Trebenna antik kenti, Likya, Pamfilya ve Pisidia kavşağında bir sınır kenti. Trebenna’nın Helenistik dönemde başladığı düşünülen tarihi, Bizans sonlarına kadar sürüyor. Geyikbayırı’nın üstlerinde, Alimpınarı denilen bölgede yer alan Kelbessos antik kenti, Neapolis ve Trebenna ile birlikte Termessos’un üç askeri üssünden biri. Likya ve Pisidia sınırındaki Kelbessos, stratejik açıdan önemli bir geçit ve antik yollara hakim bir tepe üzerinde yer alıyor. Neapolis, Konyaaltı’nda Doyran mahallesinin kuzeyindeki Kel Dağ’ın üzerine kurulu. Doyran vadisinin güneyinde uzanan Belen Tepesi, antik çağlardan kalan bir kuleli çiftlik yerleşimine ev sahipliği yapıyor.  


 

Muhabir: MUSTAFA KOÇ