Antalya’da 2024 yılına ait toplu taşıma verileri açıklandı. Şehir içi raylı ulaşımın ana omurgasını oluşturan Antray, yıl boyunca 31 milyon 397 bin 892 biniş ile rekor seviyelere ulaşırken, kent merkezinden geçen nostaljik tramvay hattına yalnızca 1 milyon 135 bin 960 biniş yapıldı. Bu veriler, nostaljik tramvayın kullanım oranı ve işlevselliği üzerine yeniden düşünülmesi gerektiğini gündeme taşıdı.

Kent belleğinde önemli bir yere sahip olan, estetik ve tarihi görünümüyle öne çıksa da günümüz ulaşım ihtiyaçlarına yeterince yanıt verememesi nedeniyle eleştirilen nostalji tramvayı, özellikle turistik sezon dışında kullanımının oldukça düşük seviyede kalması nedeniyle farklı projelere de zemin hazırladı. Hattın daha verimli bir yapıya dönüştürülmesi gerekliliği bir kez daha ortaya koyulurken en çarpıcı öneri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük'ten geldi.

ŞEHİR PLANCILARINDAN UZATMA VE GÜZERGAH DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Yörük, nostalji tramvayı hattının taşınabilirlik ve kullanılabilirlik açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yörük, “Nostaljik tramvayın yerine, daha toplu taşımaya uygun bir güzergâh getirilmesi ve hattın uzatılması ile önemli avantajlar elde edileceğini düşünüyorum. Bu sayede hem mevcut hattın etkinliği artar hem de toplu taşıma sistemine entegre bir yapıya kavuşulur” dedi. Yörük, önerilen güzergâh değişikliğinin sadece nostaljik bir sembolün korunması açısından değil, ulaşım planlamasının etkinliği açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.

KONYAALTI SAHİLİ VE ATATÜRK CADDESİ GÜZERGAHLARI ÖNE ÇIKIYOR

Başkan Yörük, nostalji tramvayının özellikle Atatürk Caddesi ve Atatürk Parkı güzergâhı üzerinden Konyaaltı sahiline kadar uzatılmasının ulaşım açısından daha işlevsel bir seçenek sunabileceği ifade etti. Yörük, yaz aylarında yoğun ziyaretçi çeken Konyaaltı sahilinde, toplu taşıma ihtiyacının arttığına dikkat çekti. Nostaljik tramvayın bu bölgeye uzatılması halinde hem yerel halkın hem de turistlerin daha kolay erişim sağlayabileceğini, bu sayede hattın yolcu sayısının ciddi oranda artabileceğini öngören Yörük, "Deniz odaklı bir ulaşım aksı oluşturmak, tramvayın cazibesini artıracaktır. Bu tür bir hat, hem görsel hem de işlevsel açıdan Antalya’ya değer katar” açıklamasında bulundu.

FİZİBİLİTE VE ALTYAPI ÇALIŞMALARI GÜNDEMDE

Uzatma önerilerinin hayata geçirilebilmesi için ilk etapta detaylı fizibilite ve altyapı analizlerinin yapılması gerekiyor. Güzergâhın yol durumu, yayalaştırma potansiyeli, çevre düzenlemeleri, mevcut trafik yapısı ve maliyet analizi gibi birçok teknik başlığın detaylı biçimde incelenmesi planlanıyor. Uzmanlar, fizibilite sürecinin ardından ulaşım master planına entegre edilmesiyle birlikte Nostaljik Tramvay hattının yeniden yapılandırılabileceğini ifade ediyor. Yapılacak teknik analizlerin ardından belediye ve ilgili kurumların nihai kararı vermesi bekleniyor.

Funda Yörük

GEÇMİŞ PROJELERDE GÜNDEME GELMİŞTİ

Nostalji Tramvayı'nın Konyaaltı yönüne uzatılması önerisi, daha önce farklı dönemlerde hazırlanan Konyaaltı sahil projelerinde de gündeme gelmişti. Ancak o dönem öneriler hayata geçirilmemişti. Son yıllarda artan trafik yoğunluğu ve toplu taşımada yaşanan tıkanmalar, bu tür alternatif ulaşım sistemlerinin yeniden yararlanması gerektiğini gözler önüne serdi.

GÖZLER YEREL YÖNETİMLERDE

Tüm bu gelişmelerin ardından gözler Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım Planlama Dairesi’ne çevrildi. Şehir plancıları, toplu taşımayı güçlendirecek ve aynı zamanda kentin kimliğini koruyacak bu tür projelerin desteklenmesi gerektiğini vurgularken, nostaljik tramvayın geleceğiyle ilgili alınacak kararların kent ulaşımının geleceğini şekillendireceği belirtildi.

Muhabir: DUYGU TEKİN