Antalya’da havaların ısınması ile birlikte sabah saatlerinde mağaralara yönelik düzenlenen Sup Board (Ayakta kürek çekme) turları tekrar başladı. Özellikle hafta sonu yüzlerce kişi tarafından düzenlenen turlar nesli tehlike altında olan ve sayıları hızla tükenen Akdeniz foklarının yaşam alanlarını tehdit ediyor. 

SUP BOARD FALEZLERİ HEDEF ALIYOR

Turizm kenti Antalya’nın Konyaaltı sahilinde her yıl sabah erken saatlere yapılan Sup Board etkinlikleri havaları ısınması ile yeniden başladı. Türkçe karşılığı ayakta kürek çekme olarak bilinen organizasyonda bir araya gelen binlerce kişi özellikle hafta sonları Konyaaltı Plajından denize açılıyor. Aynı anda denize açılan yüzlerce kişinin rotasında falezlerin altındaki mağaralar var.  

Supboard Deniz Falez

TİCARİ ETKİNLİĞE DÖNÜŞTÜ

Diğer taraftan ilk başta hobi olarak başlayan Sup Board sporu ilginin artması ile birlikte ticari bir kazanca dönüştü. Sosyal medyada çok sayıda hesap açılarak etkinlik reklamları yapılıyor. Bir board saatliği 400 TL, 3 saatliği ise 950 TL’den kiralanabiliyor. Satın alınmak istenilirse ise fiyatı 10 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. 

Supboard Tahtaları

AKDENİZ FOKLARI RİSK ALTINDA

Nesli tehlike altında olan ve sayıları hızla tükenen Akdeniz fokları, kıyılardaki mağaralarda yaşamlarını sürdürüyor. Foklarla birlikte birçok canlı da yaşam alanı olarak bu mağaraları kullanıyor. Sup Board yapan insanlardan ürken fokun yavrusunu terk etme riskine rağmen yapılan turlarda, tatilciler kanolarla mağaraların içerisine kadar giriyor. 

“YASAKLANMASI GEREKİYOR”

Sup Board nedeniyle Akdeniz foklarının ve yarasaların yaşamlarının tehlikede olduğunu ifade eden Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, mağaraların içerisinde fok yavrularının olduğunu hatırlatarak, “Son derece sakıncalı ve bir an önce bunun yasaklanması gerekiyor. Böyle durumlarda mağara içerisindeki fok yavrusunu annesi terk edebilir. Dünyada zaten sayısı sınırlı olan canlılar için bu durum büyük risk oluşturuyor. Mağaralardan ve falezlerden açıkta bu spor yapılsın, içeriye girilmesin.  Fok balıklarının yaşam alanları işgal ediliyor. Annesinden ayrılan genç yavru foklar mağaralara sığınıyor. Bu tür etkinliklerle stres altında kalarak mağaraları terk edebiliyorlar” ifadeleriyle acil önlem alınması çağrısında bulundu. 

“SUP BOARD’IN BİR SINIRI OLMALI”

Fokların dünyada sayısının 700’e kadar düştüğüne dikkat çeken Gökoğlu, “Antalya’da 15-20 tanesi bu mağaralarda yaşıyor. Bunun yanında bu mağaralarda bol miktarda yarasa var. Bu mağaralara Konyaaltı sahilden bir hat çekilerek önlem alınabilir ya da şamandıra atılarak buralara geçiş yapılmaz. Girmedik alan bırakmıyorlar, her yere giriyorlar. Mağaralarda bulunan balık türleri de rahatsız oluyor. Çok ciddi uyarılar yapılması gerekir. Bunun cezası olması lazım. Yaptırım olmadan bunun önüne geçemeyiz. Paraşüt tekneleri de mağaralara kadar giriyor. Turizm denilince her şeyin serbest olduğu anlaşılıyor. Kontrolsüz bir ülkede yaşamıyoruz. Sup Board’ın da bir sınırı olmalı” sözlerine yer verdi. 

“TİCARİ KAZANCA DÖNÜŞTÜ”

Yasaklamanın çözüm olmayacağını savunan Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü ise “Belli bir kuralı olması gerekir. Can ve mal emniyeti alınmıyor. Daha önce hobi açısından yapılıyordu, son günlerde ticari bir kazanca dönüştü. Nasıl su kayağı, jet ski kullanırken can yeleği kullanılıyorsa buralardan da kullanılması gerekir. Köpeğini alıp çıkanlar var. Hiçbir şekilde can yeleği kullanılmıyor. Mağaralara yönelik Adrasan ve Suluadada birtakım önlemler alındı.  Buna benzer önlemler alınabilir. Bununla ilgili bir yönetmelik çıkarılabilir. Bir an önce tedbir alınsın. Bir sınırlama getirilmesi gerekir. Hem bu canlıların hem de bu sporu yapan kişilerin emniyetinin sağlansın” dedi.


 

Muhabir: ERTUĞRUL GÜN