Antalya’nın Alanya ilçesinde Yeşilöz Mahallesinde Aytemiz Akaryakıt Dağıtım tarafından yapılması planlanan yanaşma Dolfeni Tesisi Kapasite Artışı Projesi büyük tepki çekmişti. Gemi yanaşma kapasitesinin 60 bin DWT’den 160 bin DWT’ye yükseltileceği projeye ÇED olumlu kararı verdi. Karar turizmcileri ayağa kaldırırken, Kleopatra Otelciler Derneği Başkanı Servet Şakiroğlu kararı yargıya taşıyacaklarını duyurmuştu. Deniz kaplumbağaları ve kum zambakları ile ünlü sahilde hayata geçirilmek istenen proje bir yandan yargıya taşınırken diğer taraftan da iptal edilmesi için imza kampanyası başlatıldı.
ÇED SÜRECİNE GİRİLDİ
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş., Alanya’nın Yeşilöz Mahallesi’nde akaryakıt ve LPG depolama alanı ile deniz yoluyla akaryakıt taşımacılığına yönelik bir tesis kurmak için 2011 yılında başvuru yaptı. Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, aynı yıl “ÇED Gerekli Değildir” belgesi vererek projenin başlatılmasına onay verdi. Ancak tesisin kapasite artışı ihtiyacı doğunca 2013 yılında yeni bir proje tanıtım dosyası hazırlanarak tekrar ÇED sürecine girildi.
BAKANLIKTAN ÖNERİ
Yetkili kurumlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda 20 Ağustos 2013 tarihinde ikinci kez “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındı. İlk planlamada akaryakıtın şamandıra hattı ile taşınması öngörülüyordu. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ülke genelinde akaryakıt ve LPG taşımacılığının deniz dibi boru hatları ile yapılmasını önerdi. Bu doğrultuda proje revize edilerek Gemi Yanaşma Dolfeni sistemi benimsendi. 2014 yılında yapılan ÇED başvurusu sonucunda, Bakanlık 18 Eylül 2014 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı verdi.
ÇALIŞMA RUHSATI VERİLDİ
Toplam 96 bin 948 metrekare alan üzerine inşa edilen tesisin ilk etapta planlanan kapasitesi 234 bin 759 metreküp iken, daha sonra yapılan revizyonla 222 bin 604 metreküp olarak belirlendi. 30 Haziran 2016 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2016 yılı içinde Akaryakıt ve LPG Depolama Lisansı ve Boru Hattı ile LPG Taşıma Lisansı onaylarını verdi. Aynı yılın aralık ayında tesis, akaryakıt ve LPG depolama faaliyetlerine başladı. Şirket mevcut yanaşma dolfeni ile ilgili olarak tesiste herhangi bir kazı, dolgu, dip taraması, inşaat çalışması yapılmadan fiziki şartları aynı kalması koşuluyla tesisin gemi yanaşma kapasitesinin 60 bin DWT kapasiteli olarak işletilmesi ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuru yaptı. Bakanlık bir kez daha koşullara uyulması şartı ile ÇED Yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasına gerek bulunmadığını bildirdi.
3 KATA YAKIN ARTIŞ
Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisinde yapılan kapasite artışı, bölgedeki akaryakıt ihtiyacı ve talebinin artması ile daha büyük gemilerin yanaşması ihtiyacını oluşturdu. Bu ihtiyacın ardından harekete geçen Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş. Yanaşma Dolfeninde kapasite artışı planına geçti. Plan kapsamında Yanaşma Dolfeni’nin doğu ve batı yönüne 16,2*16,2 boyutunda Bağlama Dolfeni ve 2 adet 28 ‘şer metre uzunluğunda Kedi yolu ilave edilerek büyütülmesi amaçlandı. Yapılması planlanan kapasite artışı sonrasında 6 adet kedi yolu bulunması planlanmakta olup toplam kedi yolu uzunluğu 154 metre olacağı belirtildi. Kapasite artışı sonrası Yanaşma Dolfeninin toplam 324,4 metre uzunluğa ulaşarak 160.000 Dwt kapasiteli gemilerin yanaşabileceği bir tesis olacağı duyuruldu.
“OLASI BİR KAZADA TURİZM BİTME NOKTASINA GELİR”
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili projeye tepkilere rağmen ÇED olumlu karar verilmesini eleştirdi. Sili, “Alanya gibi turizmin öne çıktığı bir şehirde bu yatırım doğru bir yatırım değil. Bu bölgede olmasını arzu etmeyiz. Bizi bugüne kadar doğru dürüst bir bilgilendirme de yapılmadı. Olası bir kazada turizm bitme noktasına gelir. Bir kaçak ya da akıntı denizleri kirletir. Turizm olumsuz etkilenir. Turizmde bir risk yaratıyor” dedi. Kleopatra Otelciler Derneği Başkanı Servet Şakiroğlu, projenin turizm için büyük bir risk barındırdığını ifade ederek ÇED kararını mahkemeye taşıyacaklarını belirtmişti.
ŞU ANDA 170 İMZA TOPLANDI
Deniz kaplumbağaları ve kum zambakları ile ünlü sahilde hayata geçirilmek istenen proje bir yandan yargıya tanışırken diğer taraftan da iptal edilmesi için imza kampanyası başlatıldı. 200 kişinin hedeflendiği kampanyada şuana kadar 170 imza toplandı. Güldane Şahin tarafından internet üzerinden olarak başlatılan kampanyada birtakım çekincelere de yer verildi. Kampanyanın açıklamasında bir kez daha Alanya Yeşilöz Sahili’ne gözünü dikildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Bundan 4 yıl önce, bu şirketin akaryakıt boşaltım tesisini büyütme planlarına karşı bir imza kampanyası başlatmış ve hep birlikte Caretta Carettalarımızın yuvalama alanını ve nesli tükenme altındaki kum zambaklarını kurtarmıştık. Mahkeme, o zaman bu projenin çevreye zarar vereceğine hükmetmiş ve itirazlarımızı haklı bularak bu projeye dur demişti. Buna rağmen şimdi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, halkı bilgilendirme toplantısı bile yapılmadan Bakanlık tarafından tekrar onaylandı” denildi.
“LÜTFEN KIYMAYIN BU GÜZELLİKLERE”
Daha önce çevreye olacak zararlı etkileri nedeniyle iptal olan ÇED raporunun tekrar onaylanmasını kabul etmediklerini belirtilen açıklamada, “Lütfen kıymayın bu güzelliklere, deniz kaplumbağalarına kıymayın kum zambaklarına kıymayın, yeşilimize mavimize kıymayın cennet Yeşilöz’ümüze kıymayın. Buradaki Caretta Caretta ve kum zambaklarının yeniden çok acil desteğinize ihtiyacı var. Bu süreçte sizlerin desteği çok önemli, lütfen kampanyayı imzalayıp paylaşın ve buradaki büyük tehdidi herkese duyurmamıza yardım edin. Eğer bu tesis genişletirlerse denizimizi, deniz içindeki canlıları, sahilimizi, sahilimizdeki yaşayan canlıları ve Türkiye turizminde önemli yeri olan Alanya’yı kötü etkileyecek. Kısacası Çevreye olumsuz etkisi geri dönüştürülemez olacak. Kum zambağı o kadar özel ve tehlike altında bir türdür ki, koparmanın cezası 387.141 TL’dir. Hal böyleyken bu bölgede bu tesise izin verilmesi anlaşılır bir şey değil” ifadelerine yer verildi.