Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen hâlâ denizci bir ülke olamadığını belirtti. Ünlü, özellikle yat turizmi ve marina yatırımlarının artırılması çağrısında bulundu. Ünlü, Antalya’nın deniz turizminden hak ettiği payı alamadığını söyledi.

BAŞKA ÜLKELER TERCİH EDİLİYOR

Yaptığı değerlendirmede döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle marinaların gelir-gider dengesini sağlamakta zorlandığını ifade eden Ünlü, “Marinalar fiyatlarını Türk Lirası bazında güncellemek zorunda kalıyor. Ancak bu durum, rekabet gücümüzü azaltıyor ve yatçılar bakım, tamir ve bağlama işlemleri için başka ülkeleri tercih ediyor” dedi.

OLDUKÇA DÜŞÜK

Antalya’nın kıyı potansiyelinin yeterince kullanılmadığını dile getiren Ünlü, “2012 yılında sonuçlanan Antalya Bütünleşik Kıyı Alanları Master Planı kapsamında 640 kilometrelik sahil boyunca 13 bölge tespit edildi. Bu planla birlikte Antalya’ya 7 yeni rampa ve deniz turizmini destekleyecek marinalar yapılması öngörülmüştü. Ancak mevcut yat limanı kapasitesi sadece yüzde 10 civarında. Turizmin başkenti Antalya için bu oran oldukça düşük” ifadelerini kullandı.

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Yat turizminden dünya ve özellikle Akdeniz genelinde istenen payın alınabilmesi için devlet desteğinin önemine dikkat çeken Ünlü, yat limanlarının hem sayısının artırılması hem de mevcutların niteliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni marina alanları için önerilerini de sıralayan Ünlü, “Aksu Çayı, Acısu Deresi, Köprüçayı, Manavgat Irmağı, Aklara Çayı, Dim Çayı ve Sapa Deresi nehir ağızları marina yatırımı için uygun alanlardır" dedi.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN