Antalya Ticaret Borsası (ATB), Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında Eylül ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, yönetimin bir aylık çalışmalarına dair üyelere bilgilendirmeler yapıldı.

 

YENİLENEN TARIMSAL YÖNETMELİKLER

ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Eylül ayının tarım sektörü için hareketli geçtiğini, bu dönemde birçok düzenleme ve destek ödemesi yapıldığını belirtti. Bülbül, tarımsal üretim planlama yönetmeliğinin çeşitli noktalarda eksik olduğunu ve bu konudaki görüşlerini Tarım ve Orman Bakanlığı'na ilettiklerini vurgulayarak,

“Üretim planlamasının temelini oluşturacak kapasite ve talep bilgisine yönelik bir alım garantisi sunulmamıştır. Planlamanın, ilk aşamada stratejik ürünler için nasıl uygulanacağını merakla beklemekteyiz” dedi.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YÖNETMELİĞİ

Bülbül, sözleşmeli üretim yönetmeliğinin de yenilendiğini, bu yönetmeliğin sözleşmeli üretimi daha yaygın hale getirmeyi amaçladığını ifade ederek,

Yeni düzenleme ile uyuşmazlıklarda arabuluculuğa ve bakanlık kayıt sistemiyle entegre hale getirilmesi gibi konular düzenleme kapsamına alınmıştır. Yeni düzenlemenin sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

2023 TARIM DESTEKLEME ÖDEMELERİ

2023 yılı tarım destekleme ödemelerinin başlamasıyla birlikte, Bülbül bu ödemelerin toplamda 1.5 milyar TL civarında olacağını açıkladı.

BANKALAR VE KREDİ POLİTİKALARI

Ekonomik değerlendirmelerde de bulunan Bülbül, bankaların yüksek faiz oranlarına rağmen kredi vermekte isteksiz davrandığını, özellikle tarımsal kredi kullanımının ülke ortalamasının altında olduğunu belirterek,

“Tarımsal kredi kullandırma limitleri günün şartlarına uygun olarak artırmalıdır. Mevcut limitlerin iki katına çıkarılması, ihtiyacı reel olarak karşılamaya yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

ZEYTİN ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ

Antalya’daki zeytin üretiminin bu yıl geçen yılki rekolte ve kaliteye kıyasla düşüş gösterdiğini belirten Bülbül, zeytin rekoltesinin hava koşulları, periyodisite ve diğer faktörler nedeniyle 45-50 bin ton civarında beklendiğini ifade etti.

BORSA TARIMIN YANINDA

Antalya Ticaret Borsası, tarımsal karbon ayak izi hesaplama yazılımını sektörün kullanımına sunarak, yeşil mutabakat çalışmalarına devam ediyor. Bülbül, bu alanda daha fazla farkındalık yaratmayı ve kapsamlı eğitimler, paneller düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

 

ORMAN YANGINLARI VE DOĞAL YAŞAM

Geçen hafta Alanya’da meydana gelen orman yangını üzerine de konuşan Bülbül, bu ve benzeri olayların önüne geçmek için daha gelişmiş teknolojilerin kullanılması gerektiğini şöyle dile getirdi:

“Son yıllarda hızla artan orman yangınları konusunda daha fazla çaba harcamalı ve doğal yaşamımızı korumalıyız.”

ATB Meclisi'nde üyeler, sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak: DHA