Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski Başkanı Dr. Bülent Şık’ın Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı  (BAYETAV) ve Mekânda Adalet Derneği (MAD) işbirliğiyle gerçekleştirilen Büyük Menderes Havza Çalışması’nın gözlem, değerlendirme ve izlenimlerinden oluşan Nehirler ve Çocuklar - Büyük Menderes Havzası'nda Yavaş Şiddetin Görünümleri başlıklı raporu, aynı adla erişime açık kitap olarak yayınlandı. 

NEHİRLER VE ÇOCUKLAR

BAYETAV Ekoloji ve Hayat Bilimleri Araştırmaları Koordinatörü olarak da görev yapan Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık’ın kaleme aldığı raporda, Türkiye’nin en büyük sulak havzası olan Büyük Menderes Havzası’nda, altın madeni, kömür madeni ve jeotermal enerji santrallerinin yol açtığı ekolojik ve toplumsal sorunlar çocuk sağlığı odağında tartışılıyor. Rapor, havzadaki madencilik ve enerji odaklı faaliyetlerin çevresel ve toplumsal etkilerini, bu projelerden olumsuz etkilenen kesimleri ve yerel çevre mücadelelerini kamu refahını dikkate alan bir perspektiften görünür kılmayı amaçlıyor.

AYDIN, DENİZLİ VE UŞAK SAKİNLERİNİN YAŞADIĞI SORUNLARI ELE ALDI

Bölge sakinleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, hukuki mücadele yürütenler ve uzmanlarla çeşitli görüşmelere de yer verilerek sorunların tartışıldığı kitapta insan dışındaki diğer canlı türlerinin sağlığını da gözeten bir yaklaşım var. Raporda, havza sınırları içinde en büyük alana sahip olan Aydın, Denizli ve Uşak illerindeki kömür ve altın madenciliğiyle, jeotermal enerji yatırımları odağında yöre sakinlerinin yaşadıkları sorunları kayda geçirmek; yıkımın, mülksüzleştirmenin, kirletmenin ve sadece insanların değil diğer canlıların da yaşam alanlarını daraltmanın, susuz ve nefessiz bırakmanın yol açtığı ve açacağı meselelere dikkat çekmek amaçlanıyor. 

KAMUSAL POLİTİKA ÖNERİLERİNE DE YER VERİLİYOR

Bülent Şık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, raporda yaşanan sorunlara çözüm olabilecek kamusal politika önerilerinin da yer aldığını vurgulayarak, “Büyük Menderes Havza Çalışması'nın asli amacı yaşanan yıkımdan doğrudan etkilenen, hayatları bir anda altüst olan insanların seslerini duyulur ve günbegün daha çok kayıplara karışan çeşitli canlıları görünür kılmaktı. Havza çalışmasının bir ürünü olan Nehirler ve Çocuklar raporunun/kitabının çevre adaleti, doğal hayatın korunması, gıda güvencesi ve güvenliğiyle halk sağlığı çalışmalarına özellikle de çocuk sağlığını korumaya yönelik çalışmalara katkı sunacağını umuyorum” dedi. 

BÜLENT ŞIK KİMDİR? 

Şık’ın Nehirler ve Çocuklar - Büyük Menderes Havzasında Yavaş Şiddetin Görünümleri başlıklı kitabı www.bayetav.org adresinden indirilebiliyor. Gıda mühendisi, akademisyen Bülent Şık, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren çeşitli  laboratuvarlarda çalıştı. 2009 Yılında öğretim üyesi olarak Akdeniz Üniversitesi’ne geçti.  Üniversitede Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin kurulumu ve faaliyete geçmesi  çalışmalarını yürüttü. Gıdalarda ve sularda çeşitli toksik kimyasal maddelerin kalıntılarının  belirlenmesi, gıda güvenliği ve çocuk beslenmesi üzerine çalışmalar yaptı. Halen BAYETAV  Vakfı genel sekreterliği görevini yürütüyor ve aynı zamanda BAYETAV Okulları gıda danışmanı.  Mutfaktaki Kimyacı, Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikâyeler ve Çocuklar ve Gıda Güvenliği isimli  üç kitabı bulunuyor. 
 

Muhabir: MUSTAFA KOÇ