CHP Antalya Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cavit Arı Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Osmankalfalar Mahallesi sınırlarında açılması planlanan maden ocağı projesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Arı, basın açıklamasında, söz konusu projenin yalnızca doğayı değil, köyün tarihî mirasını, su kaynaklarını ve tarımsal geleceğini de tehdit ettiğini belirterek, “Bu yanlıştan derhal dönülmelidir” dedi.

TARİHİ MİRASA DİKKAT ÇEKTİ

Arı, Osmankalfalar’ın köklü tarihine dikkat çekerek, bölgenin M.S. 3. ve 4. yüzyıllara, yani Geç Roma dönemine uzanan bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Antalya Karaalioğlu Parkı’nda sergilenen Aslan heykellerinin bu köyden götürüldüğünü hatırlatan Arı, “Bu eserler, Osmankalfalar’ın tarihî önemini açıkça göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“TÜRK TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR YER”

Köyün yamaçlarında yer alan, halk arasında ‘Gavur Damı’ olarak bilinen iki mağaranın ilk çağlara ait izler taşıdığını belirten Arı, bölgenin yalnızca arkeolojik değil, aynı zamanda Türk tarihi açısından da önemli bir yer olduğunu ifade etti. Arı, “1500’lü yıllarda Yavuz Sultan Selim’in kardeşi Şehzade Korkut’un saklandığı Sultan Korkut Mağarası da bu köyün sınırları içindedir. Osmanlı arşivlerinde adı ‘Osmanhalifeler’ olarak geçen köy, korunması gereken tarihî bir mirastır. Bu bölgede maden ocağı açmak yalnızca doğaya değil, milli hafızamıza ve kültürümüze yapılmış en büyük saygısızlıklardan biri olacaktır. Binlerce yıllık bir tarih hazinesini yok etmeye kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

“TARIM ARAZİLERİ ÇORAKLAŞMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA KALACAK”

Bölgedeki çevresel risklere de değinen Arı, Karadedeler Çayı, Manay Gölü Ovası ve çevredeki tarım alanlarının maden faaliyetleriyle büyük zarar göreceğini belirtti. Arı, “Ocağın kıyısından geçen Karadedeler Çayı’nın suyu kirlenecek; Osmankalfalar, Manay ve Söğüt’teki 6.000 hektarlık tarım arazisi kuruma ve çoraklaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Manay’da daha önce açılan benzer bir maden ocağı iki su kaynağını tamamen kuruttu. Aynı hatayı Osmankalfalar’da tekrar etmeyelim. Bu topraklar maden kamyonlarının değil; tarımın, üretimin, yeşilin ve yaşamın sembolü olarak kalmalıdır” diye konuştu.

BAKANLIKLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Arı konuşmasının sonunda, “Bölge halkına hep birlikte destek olmalıyız. Osmankalfalar tarihine, doğasına, tarım topraklarına ve suyuna sahip çıkıyor. Biz de onların yanındayız. Bu topraklar madenle değil, bereketli tarımı ve tarihî mirasıyla yaşamalı. Buradan Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı projeyi durdurmaya çağırıyorum” çağrısında bulundu.

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN