Konyaaltı Belediyesi’ne bağlı Hayat Park’ta çalışan ve Dev-Turizm İş Antalya Şubesi’nde örgütlü olan belediye işçisi Fatih Korkmaz, Aralık 2024’te yaşanan şube kongresi süreciyle başlayan ve işten atılmasına kadar uzanan sendikal baskı sürecini anlattı.
İş kolu değişikliğiyle işçilerin iradesinin hiçe sayıldığı, delegelerin seçilmesinin ardından mobbing uygulandığı, işçilerin Genel Kurul’da oy kullanmalarının engellendiği iddiaları röportajımızda tüm detaylarıyla yer aldı.
‘SENDİKA İŞÇİLERİN ELİNDEN ALINDI!’
Dev-Turizm İş Sendikası’nda yaşanan kongre süreci nasıl gelişti?
Ben, Konyaaltı Belediyesi’ne bağlı Hayat Park’ta çalışan ve Dev-Turizm İş Antalya Şubesi'nde örgütlü bir işçiyim.
Nisan 2025’te yapılacak Dev-Turizm İş Genel Kurulu öncesinde Konyaaltı Belediyesi ve Dev-Turizm İş Genel Merkezi tarafından müdahaleler başladı. İş kolu değişikliği yapıldı ve bu gerekçeyle arkadaşlarımızın Delegeliklerini iptal ettirmeye çalıştılar.
Kongre öncesi Antalya Şube Başkanı dahil 28 arkadaşımızı delege yazmadılar. Listeyi bayram günü asmaya çalıştılar. Hayat Park’ta beraber çalıştığımız tüm delege arkadaşların işkollarını ve delegelikleri yasaya aykırı bir şekilde değiştirildi. Uzun uğraşlar sonucu bunun yasaya aykırı olduğunu Çalışma Bakanlığına anlattık ve delegelikleri düşürülen arkadaşlarımızın, delegeliklerini Yüksek Seçim Kurulu iade etti.
‘DİSK’İN GENEL MERKEZ YÖNETİCİLERİ DE PARÇASI OLDU!’
Bu yolla, sonuç alamayan sendikal bürokrasi, tüm delege arkadaşlarımızın vardiyasını değiştirdi. Seçim günü, 5 dakika mesafedeki yere oy vermeye gidip gelmemize izin vermediler, bu nedenle sandıkların hangi saatte kapanacağı çok önemliydi. Bunun üzerine hepimize Hayat Park yönetimi tarafından mobbing yapıldı, ardından işten çıkarıldık. Sadece bir sendika kongresini almak için böylesi ayak oyunları yapılması DİSK’e yakışmıyor, tüm bunlar DİSK’in temel ilkelerine aykırı.
Maalesef esas üzücü olan DİSK’in genel merkez yöneticisi olan Divan üyeleri de bu duruma göz yumdu hatta parçası oldu.
‘KONGRE SONRASINDAKİ BASKILAR SİSTEMATİK MOBBİNGE DÖNÜŞTÜ’
Antalya Şubesi’nin kongresi sonrasında başlayan baskılar, giderek sistematik bir mobbinge dönüştü. Her gün işe gidiş gelişlerim psikolojik baskıyla geçti. Nihayetinde, Nisan 2025’te Genel Kurul’dan kısa süre önce Kod-46 ile işten çıkarıldım. Raporluydum ve keyfi rapor aldığımı söylediler. İşverenin güvenini kötüye kullandığımı söyleyerek çıkardılar. Bu süreç, yalnızca beni değil; emekçi iradesini temsil eden tüm işçileri susturma çabasıydı.
‘İŞÇİLER DEĞİL, AKRABALAR OY KULLANDI’
Genel Kurul günü neler yaşandı?
Genel Kurul 2025 Nisan ayında yapıldı. Ancak demokratik bir kongreden çok bir operasyon gibiydi. Oylama, Divan kararı gereği 18.00'de bitmeliydi. Ancak oy verme işlemi Yüksek Seçim Kurulu tarafından saat 17.00’de kapatıldı. Pek çok arkadaşımız 18.00'den önce salona gelmişti ama içeri alınmadı, oy kullandırılmadı.
Bununla ilgili bir itirazda bulundunuz mu?
Evet, itiraz ettik ve tutanak tuttuk. Ayrıca, bazı arkadaşlarımızın sırf oy kullanamasın diye işten çıkış saatleri değiştirildi. Bu, açık bir şekilde emekçilerin iradesini sandıktan dışlama girişimiydi.
‘KAZANANLAR SEKTÖRDE ÇALIŞMIYOR, HEPSİ AKRABA!’
Kongreyi Dev-Turizm İş Genel Merkezi’nin ve eski yönetimin desteklediği küçük bir grup kazandı. Listelerinde sektörde gerçekten çalışan yalnızca bir kişi vardı. Diğer isimlerin neredeyse hiçbiri ne sektörde çalışıyor ne de sendika mücadelesi içinde biliniyor. Dahası, destek veren delegeler arasında soyadı aynı olan çok sayıda kişi vardı. Akrabalarını delege yaparak hakkımızı yediler.
‘HER TÜRLÜ HİLEYİ YAPTILAR’
Bu yaşananlar, sadece sendika içindeki bir seçim kaygısı değildi. Aslında bu bir gasptı. Oylarımız, delegeliklerimiz yok sayıldı. Sektörle ilgisi olmayan kişilerin yönetime gelmesi için her türlü hile yapıldı.
Avukatlarımızla hakkımızın gasp edilmesine karşı dava açtık, tek istediğimiz genel kurulun yenilenmesi ve oy kullanabilmek. Kayyım atanacak diye ortalığı ayağa kaldırmışlar, kayyımın tek işi genel kurulu yenilemek. Sırf genel kurul yenilenmesin diye işçileri kayyımcı olmakla suçluyorlar, asıl sendikadaki kayyım kendileri!