Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından kurulan AYDAŞ AŞ adlı şirketin Kaleiçi Yat Limanı’ndaki Mermerli Plajı’nda yürüttüğü onarım ve çevre düzenlemesi çalışmasının hem onaylı projeye hem de alanın koruma imar planına aykırı olduğu ortaya çıktı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Antalya YİKOB’un 30 Nisan’da sunduğu uygulama projesini inceledi ve birçok aykırılık bulunan çalışmalara olumsuz görüş verdi.
DEVLET ELİYLE YAPILAN PROJEDE AKIL ALMAZ HATALAR
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Yusuf Yavuz'un haberine göre, Koruma Bölge Kurulu, Valiliğin projesine ‘olumsuz’ görüş vermekle kalmadı, tarihi surların üzerindeki restoran olarak kullanılan alanda projeye aykırı olarak inşa edilen cam doğramalar, tenteler ve ek yapıların acilen kaldırılmasını istedi. Kararda kıyı kesiminde yapılan uygulamanın (platformlar) Kıyı Kanunu ile 715 sayılı İlke Kararı kapsamında yeniden değerlendirilmesi istendi. Tarihi dokunun ortasına uzaydan inmiş gibi görünen büfelerin de alanla ilgili koruma amaçlı imar planı hükümlerine aykırı olduğunu belirten Koruma Kurulu’nun 9 Mayıs 2025 tarihinde aldığı karar, Valilik şirketinin kamu gücünü ve otoritesine yaslanarak nasıl hatalar yapabildiğini de gözler önüne serdi.
VALİ ŞAHİN MÜJDELEDİ, VALİLİK ŞİRKETİ İŞE BAŞLADI
Geçtiğimiz Ocak ayında Mermerli Plajı’nın Antalya Valiliği bünyesine geçtiğini duyuran Vali Hulusi Şahin, bu alanın bakımsız kaldığını ve toparlayarak kent halkına kazandıracaklarını müjdelemişti. Tarihi dokuyu bozmadan alanı elden geçirip makul fiyatlarla hizmete açacaklarını duyuran Vali Şahin’in bu açıklamalarından bir süre sonra Antalya YİKOB bünyesinde kurulan AYDAŞ AŞ aracılığı ile alanda çalışmaların başladığı görüldü.
PROJE DAHA KURULDAN GEÇMEDEN GEÇİCİ KABUL TELAŞI NEDEN?
Antalya Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin’in sık sık denetim yaptığı görülen Mermerlideki çalışmalar hızla sürerken 30 Nisan 2025 tarihli bir yazıyla onarım işinin tamamlandığı belirtildi. Vali Yardımcısı Sezgin’in imzasını taşıyan resmi yazı CHP’nin yönetimindeki Korkuteli Belediyesi’ne yazılmıştı ve ilçe belediyesinden Mermerlide tamamlandığı belirtilen işlerin geçici kabulü için iki teknik personel görevlendirilmesi isteniyordu. Antalya’da çok sayıda teknik uzman ve personel bulunmasına karşın, Sezgin’in memleketi de olan Korkuteli’nden isimleri de verilerek biri ‘tekniker’, diğeri de makine mühendisi olan iki personelin tamamlanan işe imza atmak için istenmesi kafaları karıştırdı. İdare personelinin yapılan işlerde hatalar olduğu gerekçesiyle geçici kabule imza atmak istemediği iddiası da gündeme geldi.
ANTALYA YİKOB ‘KENTTE UZMAN BULAMADIK’ AÇIKLAMASI YAPTI
Konuyla ilgili haberimizin ardından Antalya YİKOB yetkilileri bir açıklama yaparak, kurumda ve Antalya’da bu konuda uzman yetersizliği olduğunu, iş yükünün fazlalığı nedeniyle böyle bir yola başvurulduğunu savundular. Oysa yapım işlerinde geçici ya da kesin kabuller sürekli bir denetim işlemi olmadığı gibi oluşturulan komisyonun bir defaya mahsus ve anlık yapacağı bir işlemdi. Yani iş yoğunluğu bahanesi gerçeği yansıtmadığı gibi ilgili kurumlara şifahen yapıldığı söylenen personel talepleri de geçerli bir mazeret değildi. Devlet kurumları taleplerini şifahen değil, yazılı olarak yapar. “Abi senin elinde bir mimar ya da mühendis varsa bana bir yollasan da, şu işe bir imza atıversin” demez.
HEM KURUL’A HEM BELEDİYEYE AYNI GÜN YAZI YAZILMIŞ
Antalya YİKOB yetkililerinin bolca mevzuat sıralanan açıklamasındaki gerçeğin ne olduğu, 9 Mayıs tarihli Kurul kararında ortaya çıktı. Antalya YİKOB, Mermerli Plajı ve çevresindeki düzenlemelerin tamamlandığını belirterek geçici kabule imza atması için Korkuteli Belediyesi’ne yazı yazdığı gün, aynı zamanda Koruma Kurulu’na da yazılı başvuru yaparak tamamlanan işleri Kurul gündemine sunmuş. Bir başka deyişle önce iş tamamlanmış, sonra Kurula ‘bunu onaylayalım’ diye sunmuşlar. Eğer bu yazının ardından Korkuteli Belediyesi iki teknik eleman gönderip geçici kabule imza atılsaydı, henüz Koruma Kurulu’nun onayından geçmemiş bir projenin kamu eliyle geçici kabulü yapılmış olacaktı. YİKOB’un açıklamasında, bir nokta daha dikkat çekiyordu, “biz bir geçici kabul komisyonu oluşturduk, sadece iki teknik uzmanın imzasına ihtiyaç var” deniyor, komisyon başkanının da hazır olduğu ima ediliyordu.
DEVLET ELİYLE YAPILAN İŞ BİR SKANDALDIR
Devlet eliyle yapılan bu uygulama tam bir skandal. Antalya’nın vitrini konumunda olan kentsel ve arkeolojik sit nitelikli bir alanda Valilik eliyle aylarca süren ve gece gündüz yürütülen projenin imar ve koruma mevzuatına aykırı olarak yapılması ve üstüne hatalarıyla birlikte bu işin geçici kabulü için ilçe belediyesinden personel talep edilmesi akıl alır gibi değil. Vali Şahin’in açıklamasına göre 80 milyondan fazla kamu kaynağı harcanan projedeki hatalı ve aykırı imalatların kaldırılması durumunda ortaya milyonlarca liralık kamu zararı ortaya çıkacak.
VALİ ŞAHİN: ‘AYDAŞ MARİFETİYLE RESTORASYON İŞLERİNE GİRDİK’
Antalya Valisi Hulusi Şahin, 29 Nisan’da Şahinler Holding’in patronu Kemal Şahin’e ait Konyaaltı’ndaki Megasaray Hotel’de turizmcilerle bir araya gelmiş, yeni sezonla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Vali Şahin, burada yaptığı konuşmada, Valilik bünyesinde kurulan ve kent gündeminde tartışmalara neden olan AYDAŞ AŞ’ye de değinerek “Bir takım restorasyon faaliyetlerine de yine AYDAŞ marifetiyle girdik. En önemlisi de Mermerli restoran ve Plajı özellikle Antalyalıların çok iyi bildiği, çocukluklarından hatıraları olan Antalya'yla özdeşleşmiş bir yer. Bu yer bakımsızlıktan yıkılmak üzereydi. Surlar yer yer çatlamış ve elden çıkmıştı. Oranın tahsisini Valilik olarak aldık ve bir restorasyon çalışması yapıyoruz. Bitmek üzere. Bittiği zaman makul fiyatlı herkesin kullanabileceği bir şekle getireceğiz. Böylece Aslında tarihi bir mirası da kurtarmış olacağız. Yaklaşık 80 milyon TL harcadık, daha da harcayacağız” ifadelerini kullanmıştı.
‘PARAYI ANTALYA’NIN KUMUNDAN, TAŞINDAN ELDE EDİYORUZ’
AYDAŞ şirketinin yürüttüğü faaliyetleri savunan Vali Şahin, şirkete aktarılan mali kaynakların da kum ve taş ocaklarından temin ettiklerini belirterek, “Antalya’nın kumunu, taşını, kayasını değerlendirip, oradan elde ettiğimiz gelirle böyle şeyler yapıyoruz. Yine Finike sahiliyle ilgili bir çalışmamız var. O da yaklaşık olarak 30 milyon TL’yi bulacak. Oradaki sahili düzenleyip, oradaki tesisleri elden geçirip, çok daha yüksek kaliteli turizm tesisleri yapmaya çalışıyoruz. Bugün bir gazete yazmış ‘paralel belediye mi yapmaya çalışıyorsunuz?’ diye. Öyle bir hedefimiz yok. Belediyelerimizle gayet ortak ve işbirliği içinde çalışıyoruz. Belediyemizin kaynakları turizme kullanılıyor. Bizler de buna katkı sağlayalım istiyoruz. Demre’de bir çalışma yapıyoruz. Bu tür çalışmalarımız devam edecek. AYDAŞ, tamamen devletin bir şirketidir. Kar amacı gütmez. Kimsenin alternatifi değildir. Sadece Antalya'ya hizmet için var olan bir şirket. Ürünler arttıkça ortaya güzel meyveler çıktıkça değerinin daha iyi anlaşılacağına inanıyorum” görüşünü dile getirmişti.
DERENİN TAŞIYLA DEVLETİN KUŞUNU VURMAK
Antalya Valisi Hulusi Şahin’in AYDAŞ AŞ ile ilgili sözleri, “ortaya güzel işler çıktıkça tartışmalar sona erer, herkes değerini daha iyi anlar” şeklinde özetlenebilir. Şirkete aktarılan kaynağın da YİKOB’un sorumluluğunda olan kum ve taş ocaklarından alınan harçlardan sağlandığını dile getiriyor. Ancak bu yeterli bir açıklama değil. Kültür Varlıklarının onarımıyla ilgili emlak vergisi gibi alanlardan yapılan kesintiler de bu YİKOB’lara aktarılıyor ve tıpkı Mermerli surlarında olduğu gibi il sınırlarındaki tarihi yapıların restorasyon ve onarımında kullanılıyor. AYDAŞ, görünürde devletin şirketi ancak kuruluşu ve yönetiminde yer alan isimlere bakıldığında, özel sektörden ve turizm örgütlerinden gelen girişimcilerin olduğu görülüyor. Ayrıca uzunca bir süredir Antalya YİKOB’un bu alanda verdiği ihalelerinde hep aynı şirketlerin öne çıkması, şirket yöneticileriyle Antalya YİKOB bürokratları arasında geçmişten gelen bağlar bulunduğu iddialarıyla ilgili hem Savcılığa hem de idareye çeşitli başvurular yapılmış olması, derenin taşıyla devletin kuşunun vurulduğu kuşkularını güçlendiriyor.
RESTORASYONU YAPAN FİRMANIN TABELASI NEDEN YOK
Bu konuyu biraz açmakta yarar var. Mermerli Plajı’ndaki düzenlemelerde AYDAŞ AŞ’nin afişinin asıldığı görülüyor. Ancak alandaki çalışmayı iki firma yürütüyor. Çevre düzenlemesi işini Trabzon merkezli bir firma olan PTM Proje Mimarlık yürütüyor. Bu firmanın adı afişte yer alırken restorasyon işini yürüten firmanın adı görünmüyor. Sandıklı merkezli Akçayla Restorasyon firmasının yetkilileri hem Vali Şahin’in hem de Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin’in denetimleri sırasında alanda görünürken, firmanın adının belirtildiği bir tabela, afiş olmaması dikkat çekici. Hem Savcılığa, hem de Antalya Valiliği’ne yapılan suç duyurusu ve şikâyet başvuruları tam da bu firma ile Antalya YİKOB bürokratları arasındaki ‘işbirliği’ iddialarını içeriyor.
VAKIFLAR’DAN YİKOB’A ONLARCA İHALE AYNI FİRMAYA
İddialara göre Antalya YİKOB’un Kültür Varlıkları biriminin sorumlusu olan M.Ö ile Akçayla Restorasyon firmasının sahibi A.A’nın yanında çalışan H.K.K, yakın arkadaşlar. Daha önce Kütahya’da ofisi bulunan H.K.K., Akçaylar firmasının birçok projesine imza attı ve YİKOB çalışanı M.Ö’nün ilahe komisyonunda yer aldığı ihaleler çoğunlukla bu firmaya verildi. Daha önce Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde şube müdürü olarak görev yapan M.Ö’nün aracılığı ile Antalya, Isparta ve Burdur’daki çok sayıda tarihi yapının ihalesi bu firmaya verildiği iddia edilirken, söz konusu işlerin bir kısmının sözleşme süresinin geçmesine rağmen bitirilememiş olması dikkat çekiyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden geçici görevlendirme ile Antalya YİKOB’a gelen M.Ö’nün bu kez de yeni görev yerinde yapılan ihalelerin önemli bir kısmının aynı firmaya verilmesi, ‘işbirliği’ iddialarını gündeme getirdi.
ANKARA’DA KURDUĞU ŞİRKET VALİLİĞE TAŞINDI, KENDİSİ MÜDÜR OLDU
Antalya YİKOB bünyesinde kurulan ve idare ile aynı adresi kullanan AYDAŞ AŞ, daha önce Trabzon Ortahisar’da kafe-restoran ve araç kiralama gibi ticari faaliyetleri olan Adnan Güleş adındaki girişimci tarafından Ankara’da kuruldu. Ticari Sicil Gazetesi verilerine göre Eylül 2023’te ‘Agules Yatırım İnşaat Turizm. A.Ş.’ adıyla Ankara’da kurulan şirket, 3 ay sonra adını değiştirerek 22 Aralık 2023’te Antalya’ya taşındı. Antalya Valiliği’nin Muratpaşa Bayındır Mahallesindeki ek hizmet binasına taşınan şirketin yeni adı ise AYDAŞ oldu. Sermayesi 30 milyona çıkarılan şirketin kurucusu olan Adnan Güleş’in Valilik himayesine alınan AYDAŞ’a Müdür olarak atandı. Antalya YİKOB yöneticileri de yönetim kurulu üyesi yapıldı.
AYDAŞ AŞ YENİ BİR ŞİRKET DAHA KURDU, KEMER’DEN MÜDÜR ATADI
Geçtiğimiz Mart ayında ise Valilik şirketi AYDAŞ A.Ş’nin iştigal alanı çok daha geniş tutulan yeni bir şirket daha kurduğu görülüyor. Kurucusu ‘AYDAŞ AŞ’ olan yeni şirket, 4 Mart 2025 tarihinde tescil edilerek ‘Aydaş Turizm Tanıtım ve Ticaret Limited Şirketi’ adıyla kaydedildi. Yeni şirketin müdürlüğüne ise Kemer’deki turistik otelciler ve işletmeciler birliğinde görevli olduğu öğrenilen Ayşegül Zeybek getirilirken, AYDAŞ A.Ş adına temsil yetkisi de Antalya YİKOB bürokratlarından Fatih Özcan’a verildi. Antalya Valiliği’nin ek hizmet binasında faaliyet yürütecek olan şirket, plaj, restoran ve otel gibi ticari işletmelerin yanında bar, diskotek, nargile salonu gibi işletmeler açabilecek; sucuk, salam, sosis, ketçap üretebilecek, emlakçılık ve Müteahhitlik yapabilecek. İştigal alanları otomotiv, yayıncılık ve enerji üretimini de kapsayan şirket ayrıca yabancıların mülk edinimi konusunda iş takibi ve her türlü gayrimenkul alım satımı yapabilecek.
MANAVGAT VE FİNİKE SAHİLİNDE AYDAŞ TARTIŞMALARI
Vali Şahin’e göre ‘devletin şirketi’ olan AYDAŞ’ın Manavgat ve Finike sahillerindeki tartışmalı uygulamalarının yanında kentin kalbindeki Mermerli Plajı’nda yaptığı proje, bu konuda daha fazla açıklamayı gerekli kılıyor. Sıradan bir esnafın bile yapması durumunda hukuki ve cezai yaptırımlarla karşılaşabileceği mevzuata aykırılıklar ve keyfi uygulamalar adına “devletin şirket” denilen bir kuruluş tarafından yapılıyorsa, kentte kamuya olan güveni zedelemiş, devletin itibarına zarar vermiş olursunuz.
VALİLİK ŞİRKETİ MEVZUATI ÇİĞNERSE İŞGALLERİ ÖNLEYEMEZSİNİZ
Valilik şirketi Mermerli Plajı’nda Kıyı Kanununa aykırı şekilde denizin içine platform kondurursa, Konyaaltı sahilindeki işgalleri önleyemezsiniz. Valiliğin şirketi koruma ve imar mevzuatına aykırı onarım ve çevre düzenlemesi yaparsa, Kaleiçi’ndeki işletmelerin aynı mevzuata uymalarını bekleyemezsiniz. Antalya Türkiye’nin vitrini olan bir turizm kenti ve idarenin burada kentin vitrini olan kıyı ve korunan alanlarda yaptığı uygulamalarda çok daha titiz davranması gerekiyor. Bu bakımdan Vali Şahin’in kısa süre içinde AYDAŞ AŞ’nin yapısı, faaliyetleri, verilen ihaleler, kıyı kiralamaları gibi konularda kamuoyunu aydınlatması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu kentin deresinin taşı da, kıyısının kumu da devletin sorumluluğundadır. Müteahhitleri, derenin taşıyla devletin kuşunu vurur hale getirildiği bu süreçten kimler sorumlu bunu bilmeye kamuoyunun hakkı var. Aksi halde bu iddiaların önüne geçilmesi de mümkün değildir. Kamu idaresi sessiz kaldığı sürece, bilgi kirliliği de iddialar da çoğalır.