Antalya Kuaförler Manikürcüler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Tolgahan Demir, güzellik salonlarına getirilen IPL yasağının Türkiye’de 100 bini aşkın esnafın elini kolunu bağladığını söyledi.

DANIŞTAY KARARI BOZDU

20 Mart 2017’de yürürlüğe giren "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile güzellik salonlarında lazer epilasyon yöntemleri hariç tıbbi cihaz kapsamına girmeyen cihazları kullanarak tıbbi amaçlı olmayan epilasyon ve depilasyon işlemlerinin yapılmasına serbestlik getirdiğini hatırlatan Demir, “Danıştay kararı ile bunun yürütmeliği durduruldu. Bu durumun işletmecilerin kepenk indirmesine neden oldu. Bütün doktorları içine katmak yanlış olur ama biz bunun arkasında rant olduğunu biliyoruz. Bir doktorun zaten işi gücü yok kıl ile tüy ile uğraşmaz. 6 yıl okumuşsun, bizim güzellik uzmanlarımız da 4 yıl okumuş. Kılın bir tedavi şekli yok. İstenmeyen tüyleri yok etmekten bahsediyoruz. Seans aralıkları ile bu yapılıyor. Işıklı bir sistemle kıl oluşumunu engelliyorsunuz. Doktorluğu gerektiren bir şey değil” dedi.

400 BİN KİŞİYİ ETKİLİYOR

Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası'nın Ocak ayında gerçekleştirilen Genel Kurulu’nda Antalya Kuaförler Manikürcüler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası şeklinde unvan değişikliğine gittiklerini hatırlatan Demir, “Yönetmelik hakkında yürütmeyi durdurma kararı çıktı. O gün bugündür güzellik salonlarının işleri sekteye uğradı bu sektör adeta kaderine terk edildi. Güzellik salonu işletmeciliği, 100 bini aşkın iş sahibinin yanında çalışan personelle birlikte 400 bine yakın insanı kapsamaktadır. Bu işletmelerin kullandığı IPL ile ilgili bir yasaklama geldi. IPL, ‘intensepulsedlight’ yani ‘yoğunlaştırılmış atışlı ışık’ anlamına gelir. Kılın çıkmasını engelleyen ışıklı bir sistem bu. Neden yasakladılar bunu? Lazer diye algılamamak lazım. Buna doktorlar ve Dermatolog Derneği dava açtı. Mahkeme itirazı kabul etti. Bu iş doktora verildi verilmesine de bunu gene güzellik uzmanına yaptıracak. O zaman niye bunu aldınız? Ortaya fahiş rakamlar çıkacak. 3-5 bin liraya bu yapılıyorsa 10-15 bin liraya çıkacak.” diye konuştu.

YETKİLER YENİDEN VERİLMELİ

Bu konuyla ilgili Türkiye’nin dört bir yanından gelen oda başkanları ile İstanbul’da basın açıklaması yaptıklarını hatırlatan Demir, “Madem böyle bir durum olacaktı niye güzellik uzmanlarını 4 yıl üniversitelerde okuttunuz. Madem bu sektörü öldüreceğiz o zaman Anadolu meslek liselerinde bu eğitim niye sürdürülüyor. Akla mantığa aykırı, elle tutulur bir tarafı yok. Mesleki yeterlilik kurumlarının sınavlarında ışıklı sistemli iğneli epilasyonlu sınava tabi tuttunuz. Epilasyon uzmanı kameralar altında ciddi bir sınavdan geçiyor. Bir an önce bu hatadan dönülmeli ve hakların iadesi sağlanmalıdır. Bunun bir şekilde çözülmesi gerekir. Devletimiz başta Sayın Cumhurbaşkanımız muhakkak bu noktada gerekli adımları atacaktır. Güzellik uzmanlarının yetkilerinin kendilerine yeniden verilmesini bekliyoruz” Murat ŞENTÜRK