Geçtiğimiz hafta sonu tüm Türkiye’yi etkisi altına alan şiddetli fırtına birden fazla olumsuzluğa yol açmıştı. Bunlardan biri de deniz suyunun taşarak şehirleri su altında bırakması oldu. Bir anda taşan deniz suyu, araçların ilerlemesini engellemiş, iş yerlerini büyük hasara uğratmıştı. Peki, Karadeniz’in taşmasında o bölgede uygulanan denize dolgu yönteminin bir ilgisi var mı?

HAVALİMANLARI VE SAHİL YOLU DENİZ ÜSTÜNE KURULU

Ege ve Akdeniz bölgeleri Karadeniz’e göre daha düzlük alana sahip olmalarından dolayı, dolgu yöntemi uygulanmadan yapılan havalimanları ve yollar barındırıyor. Karadeniz ise daha engebeli ve dağlık arazilere sahip olduğu için denize dolgu yöntemi uygulanarak oluşturulan sahil yolu ve havalimanlarına sahip.

İKLİMSEL ETMENLER BÜYÜK DİLİMDE

Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi Başkanı Funda Yörük, Karadeniz’de denize dolgu yöntemiyle yapılan havalimanlarının ve sahil yolunun, deniz suyunun taşmasına etkisinin kısmen bulunup kısmen bulunmadığını belirterek,

“Aslında kısmen doğru ama o bölgede insanların başka şansı da yok. Havaalanı yapamazsın ki çünkü havaalanı yapacak alana sahip değilsin. İnşaat teknolojisi ilerlemiş durumda. Yani başka bir alternatifleri de yok. Mesela Japonya da öyle, suyun içinde bir yer. Onlar da yeri geliyor birçok yeri dolduruyorlar. Bu biraz teknolojiyi iyi kullanmayla alakalı bir durum. Ancak deniz üstüne yapılan o yollar veya havalimanları deniz suyunun taşmasına büyük bir etken oluşturmaz. Küresel iklim değişikliği gibi iklimsel durumlar deniz suyunun taşmasında daha büyük bir etkiye sahip.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ