Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, son zamanlarda Ankara ve İstanbul'da yaşanan ve can kayıplarına sebep olan doğalgaz patlamalarını değerlendirdi. Atmaca, bu tür trajedilerin önlenmesi için bireysel doğalgaz kullanıcılarının alması gereken önlemler konusunda önemli uyarılarda bulundu.

DOĞALGAZIN GÜVENLİ KULLANIMI

Atmaca, doğru tedbirler alındığında doğalgazın güvenli ve ekonomik bir yakıt olduğunu vurgulayarak, tesisat, cihaz ve bacaların yılda en az bir kez bakımının yaptırılması gerektiğini belirtti. Bu bakımların ihmal edilmemesi, kazaların önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Prof. Dr. İbrahim Atmaca,

“Tedbirlerin asla elden bırakılmaması esastır” ifadelerini kullandı. 

DOĞALGAZ KAÇAĞI RİSKLERİ

Başkan Atmaca, kalitesiz ve kısa hortumlar, hareketli bağlantılar, bakımsız ve eski tesisat bağlantıları gibi birçok faktörün doğalgaz kaçaklarına yol açabileceğini vurguladı. Kapalı bir ortamda yüzde 5 ile yüzde 15 arasında bir gaz oranının oluşması, elektrik priz ya da düğmeleriyle temas halinde patlamalara sebep olabileceğini belirtti.

DOĞALGAZ KAÇAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Atmaca, doğalgazın kokusuz olması nedeniyle, kaçaklarının fark edilebilmesi için özel olarak kimyasal ile kokulandırıldığını söyledi. Ancak en önemli nokta, kaçakların oluşmaması için gerekli tedbirlerin alınması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Atmaca,

“Zira hane boşken de kaçak oluşabilir, böyle bir durumda herhangi bir binaya ve kullanıcılarına zarar verebilecek şekilde patlamaya neden olabilir” dedi. 

ÖNLEMLER VE TEDBİRLER

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, güvenlik açısından üst düzey cihaz ve teknolojilerin tercih edilmesi gerektiğini ve doğalgaz tesisatının, cihaz ve bacalarının yılda bir kez kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Doğalgaz kullanan cihazların bakım, onarım ve orijinal yedek parça temininde yetkili servis desteğine başvurulması gerektiğini söyledi.

KAÇAK DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Atmaca, tüm önlemlere rağmen gaz kaçağı hissedilirse, elektrik prizleri ve düğmeler kesinlikle kullanılmamalı, kapı ve pencereler açılarak ortam havalanmalı ve derhal doğalgaz acil hattına haber verilmelidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ