CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 4 Mayıs Pazar günü hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in Beyoğlu’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen anma programına katıldı. Anma törenin bitiminde salondan dışarıya çıkan Özgür Özel saldırıya uğradı. Yaşanan bu olay Türkiye’nin gündemine oturdu. Bu saldırının ardından tarihsel geçmiş incelendiğinde pek çok CHP’li liderin birçok kez saldırıya uğradığı görüldü.
ATATÜRK’E SUİKAST GİRİŞİMİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ve CHP’nin ilk Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında bir suikast girişimi atlatmıştı. 14 Haziran 1926 tarihinde aralarında eski milletvekilleri, bakanlar ve valilerin olduğu bir grup tarafından Atatürk’e İzmir’de bir suikast girişimi planlandı. 14 Haziran’da İzmir’e gitmek için yola çıkan Atatürk’ün yaşanan bir aksilikten dolayı programı değişti. Programın değiştirilmesi üzerine suikastın ortaya çıktığını düşünülmesi ve suikastçılardan Sarı Efe Edip, aniden İstanbul’a gidişi, Giritli Şevki’nin telaşa kapılıp, durumu valiye anlatmasını sağladı. Bu sayede girişim ifşa oldu. Ardından düzenlenen operasyon sonucu suikastının planlayıcısı Birinci Meclis’te eski Lazistan Mebusu olan Ziya Hurşit ile tetikçiler Çopur Hilmi, Laz İsmail ve Gürcü Yusuf’u, suikastta kullanılacak silah ve bombalarla yakalandı.
SERTLEŞEN SİYASİ İKLİM
Atatürk’ün ardından saldırıya uğrayan bir diğer lider ise CHP’nin ikinci Genel başkanı İsmet İnönü oldu. 1950 yılında yapılan seçimleri büyük bir farkla Demokrat Parti (DP) kazanmış ve uzun yıllardır ülkeyi tek başına yöneten CHP ana muhalefet partisi konumuna düşmüştü. Fakat ilerleyen yıllarda ekonomin bozulması ve enflasyonun yükselmesi nedeniyle büyük bir hayat pahalığı yaşandı ve bu durum siyasi ortamın daha da gerilmesine yol çatı. Gerilen siyasi ortamda iktidar partisi DP, 1957 seçimlerinden sonra basına ve muhalefete karşı sert tedbirler aldı. Bu tedbirlerin halka anlatmak isteyen İsmet İnönü, Ege Bölgesi’ni kapsayan bir geziye çıkmıştır ve ilk durağı da Uşak olmuştu.
İSMET İNÖNÜ’YE TAŞLI SALDIRI
Tren istasyonundan şehir merkezine doğru hareket eden İsmet İnönü’nün içinde bulunduğu araca DP’liler tarafından bardak fırlatılmış ve İnönü’nün Milli Mücadele sırasında Türk orduları tarafından karargâh olarak kullanılan evini ziyaret etmesi engellemeye çalışılmıştı. 1 Mayıs 1959 günü, Uşak’ta ayrılmak için tren istasyonuna gelen İsmet İnönü’ye taş atıldı. Atılan taşlardan biri İnönü’nün kafasına geldi ve küçük bir yara oluşmasına sebebiyet verdi.
BÜLENT ECEVİT’E SİLAHLI SALDIRI
İsmet İnönü’nün ardından saldırıya uğrayan bir diğer isim de Bülent Ecevit oldu. Ecevit sadece 1 kez değil birden çok kez suikast girişimlerine uğradı. Bu suikastların içinde ise en dikkat çekici olanı 29 Mayıs 1977 tarihinde İzmir Çiğli Havaalanı’nda gerçekleşeni oldu. Seçim çalışmaları için İzmir’e gelen Ecevit, Çiğli Havalimanı’ndaki bir polisin silahından çıkan kurşun ile öldürülmeye çalışıldı. Şan eseri kurşun Ecevit’i sıyırdı ve hemen yanı başındaki Mehmet İsvan’ın bacağına saplandı. Polis memuru hemen oradaki güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilse de iş sadece bununla kalmadı. Ecevit’i vurmak için kullanılan silahın ABD yapımı Tengas markalı ve deneme aşamasında olan bir silah olduğu tespit edildi. Aynı zamanda silahtan çıkan kurşunun zehirli olduğu da öğrenildi.
KILIÇDAROĞLU’NA MECLİSTE SALDIRI
Günümüze gelecek olursan CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlığı döneminde 2 kere saldırıya uğradı. 8 Nisan 2014 tarihinde Kılıçdaroğlu, milletvekilleriyle birlikte makamından çıkarak, partisinin grup toplantısına katılmak üzere TBMM'deki makamından ayrıldı. Grup toplantı salonunun bulunduğu yere doğru yürürken bir kişi, Kılıçdaroğlu'na yumruklu saldırıda bulundu. Saldırı sonucu Kılıçdaroğlu’nun gözlüğü düşüt ve gözünde hafifi bir morarma meydana geldi.
ŞEHİT CENAZESİNDE SALDIRI
Bir diğer saldırı da 2019 yılında meydana geldi. Ankara'nın Çubuk ilçesinde şehit sözleşmeli piyade er Yener Kırıkcı'nın cenaze namazının ardından Kemal Kılıçdaroğlu bir grup tarafından protesto edildi. Cenaze esnasında "Şehitler ölmez vatan bölünmez, kahrolsun PKK" sloganları atan bir grup Kılıçdaroğlu'na yumruk ve tekmelerle saldırdı. Osman Sarıgün isimli vatandaş Kılıçdaroğlu'na yumruk attı. Yakın korumlarının yanı sıra özel harekat, polis ve jandarma ekiplerinin müdahalesiyle korunan Kılıçdaroğlu, alandan alınarak, çevredeki bir eve götürüldü. Evin çevresinde güvenlik çemberi oluşturuldu ve eski genel başkan o hengameden zar zor kurtuldu.