Doğumsal problemler veya kozmetik amaçlar için tercih edilen boy uzatma ameliyatı, kemiğin tıbbi yöntemlerle kırılarak her gün 1 milimetre uzatılmasını sağlar. Özellikle doğumsal problemleri olan hastalarda yapılması tercih edilen bu ameliyat, günlük yaşam kalitesini artırmak için büyük önem taşır.

KİMLER AMELİYAT OLABİLİR?

Prof. Dr. Bahtiyar Demiralp'e göre, boy uzatma ameliyatı genellikle tıbbi problemi olan hastalara önerilir. Ancak kozmetik amaçlarla da yapılabilir.

Demiralp, "Bu ameliyatı 14-15 yaşından sonra yapmakta fayda var. Epifizler kapandıktan sonra bu ameliyat yapılmalı. İdeal yaş 16 ila 20 arasıdır, fakat ameliyatı 40 yaşına kadar da yapabiliriz. Her boyumu uzatmak istiyorum diyen hastanın boyunu uzatmak doğru değildir." dedi. 

SİGARA İÇENLER İÇİN RİSKLER NELER?

Prof. Dr. Demiralp, sigara içen hastalar için boy uzatma ameliyatının riskler taşıdığını belirtiyor.

Prof. Dr. Demiralp, "Sigara içen hastalarda kemik oluşumunu, yeni kemik kalitesinin oluşumunu görmüyoruz. Enfeksiyon 3 ila 5 kat artıyor ve emboli dediğimiz ek riskler normalin üzerine çıkıyor." dedi. 

AMELİYATI KİMLER TERCİH ETMEMELİ?

Sigara içenler, kronik kortizon kullananlar ve kemoterapi gören hastaların bu ameliyatı tercih etmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Demiralp,

"Kendi adıma sigara içen hastalara, boy uzatma ameliyatını önermiyorum. Edindiğim tecrübeler ile sigara içen hastalarda kemik oluşumunu görmüyoruz." diye ekledi.

YAPILAN AMELİYATIN KALİTESİ NE KADAR ÖNEMLİ?

Ameliyatın başarısı, iyileşme süresi ve riskleri, hastanın genel sağlığı kadar, yapılan ameliyatın kalitesi ve doktorun deneyimi ile de doğrudan ilişkilidir. Ameliyat olacak kişinin, tıbbi koşullara uygun bir planlama yapması ve uzman bir hekimle çalışması oldukça önemli.

Kaynak: AA