Antalya'nın Muratpaşa ilçesi Muratpaşa Mahallesi 582. Sokak'ta, eski Real AVM'nin arkasında yer alan ve çevresi apartmanlarla çevrili olan alan, bölge esnafı tarafından kuşatılmış durumda. Tapuda "tarla" olarak geçen bir parselin dükkan sahipleri tarafından özel mülk gibi kullanılması, bölge halkı tarafından "görüntü kirliliği" ve "işgal" olarak nitelendiriliyor.

TAPUDA TARLA, ALANDA İŞGAL GÖRÜNTÜSÜ

Söz konusu alanın 410 ada 192 parsel numaralı kısmı, tapu kayıtlarında hala "tarla" niteliğinde ve "ana taşınmaz" zemin tipinde yer alıyor. Ancak bitişiğindeki 410 ada 123 parsel, "yirmi sekiz kargir dükkan" niteliğinde ve "kat mülkiyetli" olarak kayıtlarda bulunuyor. Buna rağmen esnaflar, tarla niteliğindeki 192 parseli de kullanımına dahil etmiş durumda.

Ada Ve Parseli̇n Tapu Bi̇lgi̇leri̇

ESNAFTAN ZİNCİRLİ PARK UYARISI VE MALZEME YIĞINI

Alanın tarla olan kısmına dükkan sahipleri, ürünlerini ve malzemelerini yığarken; bazıları ise zincir çekip "park edilemez" tabelaları asarak bu bölgeyi kendi otoparkları gibi kullanıyor. Özellikle bir güneş enerjisi firması gün ısı sistemlerine ait parçaları bu alana istifliyor. Bu durum, alanın kamusal kullanımıyla ilgili soru işaretleri doğuruyor.

Muratpaşa Mahallesi 582. Sokak (4)

MAHALLELİ TEPKİLİ

Çevredeki apartmanlarda yaşayan vatandaşlar ise bu alanın gün geçtikçe daha da düzensizleştiğini belirterek, yetkililere çağrıda bulundu. Görüntü kirliliğinden rahatsız olan bölge sakinleri, tapuda "tarla" olarak geçen bu kısmın en azından park alanı ya da yeşil alan olarak değerlendirilmesini talep ediyor. Bir mahalle sakini konuya ilişkin şunları söyledi:

"Burası Antalya'nın merkezi. Ancak ne yazık ki boş alanı gören tüm dükkan sahipleri malını koymuş, hatta alanı zincirleyerek araçlarını park etmiş ve başka araçlar geldiğinde park ettirmiyor. Üstelik burası onların tapulu malı da değil. Her gün bu manzarayla uyanıyoruz. Görüntü kirliliğinden başka hiçbir şey değil burası. Binlerce daire var bu bölgede çocuklarımızı getirebileceğimiz bir park alanı yapılabilir."

Antalya'nın Muratpaşa Ilçesi Muratpaşa Mahallesi 582. Sokak Tapudaki 'Tarla' Alanı-1

"DÜKKANLAR RESTORE EDİLMELİ"

Söz konusu 410 ada 123 parsel, "yirmi sekiz kargir dükkan" niteliğinde ve "kat mülkiyetli" olarak kayıtlarda bulunan alandaki dükkanlarında yeniden restore edilmesi ve Antalya'ya yakışır bir biçimde düzenlenmesini isteyen bölge halkı şunları söyledi:

"Nasıl ki Şarampol bölgesindeki dükkanlar restore edildi ve tek tip hale getirildi buradaki dükkanlara da aynısı yapılması gerekiyor. Arka taraftaki 'tarla' niteliğindeki parsel park haline getirilip buradaki dükkanlarda yeniden restore edilirse alan hem göze hitap edecek hem de Antalya'ya yakışır bir biçime gelecektir."

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Bölge halkı, Antalya Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyesi'ne çağrıda bulunarak alanın kullanım durumunu yeniden değerlendirmesini ve gerektiğinde kamusal düzenlemeler yapılmasını istiyor. Tapu kayıtları ile fiili kullanımın çeliştiğini belirten vatandaşlar, kanunun hukuki olarak da araştırılmasını talep ediyor.

Muhabir: AYŞEM SİCİM